Και ο Μόντι για επενδύσεις στις Αραβικές χώρες - Έκρηξη οι δηλώσεις του ότι ''δεν εγγυάται τίποτε''

«Εκρήξεις» προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον», από το Κουβέιτ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Εκρήξεις» προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον», από το Κουβέιτ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για το μέλλον. Όποιος αναλάβει την κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», δήλωσε ο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία στις χώρες του Περσικού Κόλπου, με στόχο την προσέκλυση νέων επενδύσεων. Η φράση του αυτή προκάλεσε άμεσα «πολεμικές» αντιδράσεις.

«Πρόκειται για πραγματικό εκβιασμό: ή μένει στην κυβέρνηση ή λέει στους ξένους επενδυτές ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αξιοπιστία της χώρας μετά την λήξη της θητείας του», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

«Ο πρωθυπουργός έπρεπε να αποφύγει αυτή την δήλωση, που ήταν, σαφέστατα, κακόγουστη», τόνισε, από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα.

Όπως αναφέρουν οι σχολιαστές, πίσω από τον όλο αυτό εκνευρισμό κρύβεται η αβεβαιότητα σχετικά με το πολιτικό μέλλον της χώρας. Θεωρείται, πλέον, πολύ πιθανό, ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου, μαζί με τις περιφερειακές, αν εγκριθεί σύντομα ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και ο νέος εκλογικός νόμος.

Οι επικεφαλής δε, των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» και Αντζελίνο Αλφάνο του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας», επιμένουν ότι από τις εκλογές θα πρέπει να προκύψει μια πολιτική κυβέρνηση, που να αντικαταστήσει το τεχνοκρατικό κυβερνητικό σχήμα. Ο Μάριο Μόντι δεν λύνει οριστικά τη σιωπή του, σχετικά με το τι επιθυμεί να κάνει, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.

Το περασμένο Σάββατο, όμως, ο πρόεδρος της Φερράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, ανακοίνωσε, σε ομιλία του στην Ρώμη, ότι μαζί με κεντρώους συνδικαλιστές και εκπροσώπους του βιομηχανικού και επιχειρηματικού χώρου θα παρουσιάσει εκλογική λίστα, με στόχο να στηρίξει το έργο του Μάριο Μόντι, ώστε να μην πάνε χαμένα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

'Αγνωστο παραμένει, έως τώρα, αν ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός θα δεχθεί να συμμετάσχει, απευθείας, στο πολιτικό αυτό «πείραμα». Προς το παρόν, περιορίσθηκε μόνο να δηλώσει ότι «αξιολογεί θετικά την όλη πρωτοβουλία».

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ