Αγωνία αλλά και αισιοδοξία για ''κλείσιμο'' ζητήματος Ελλάδας στο Eurogroup με δόση 44 δις

Κορυφώνεται η αγωνία, ενώ αυξάνονται οι ελπίδες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ στο Eurogroup της Τρίτης. Η Αθήνα προσέρχεται στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας, καταρχήν, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, που στην καλύτερη περίπτωση ίσως υπερβεί τα 44 δισ. ευρώ, την εφάπαξ δηλαδή εκταμίευση των τριών δόσεων που απομένουν για το 2012.

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Κορυφώνεται η αγωνία, ενώ αυξάνονται οι ελπίδες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ στο Eurogroup της Τρίτης. Η Αθήνα προσέρχεται στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας, καταρχήν, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, που στην καλύτερη περίπτωση ίσως υπερβεί τα 44 δισ. ευρώ, την εφάπαξ δηλαδή εκταμίευση των τριών δόσεων που απομένουν για το 2012.

Ζητούμε συμφωνία που θα στηρίζεται στο ρεαλισμό και όχι σε ευσεβείς πόθους διεμήνυσε η Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας εμμέσως ισχυρή δέσμευση από την Ε.Ε. ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα ελαφρύνοντας το χρέος της χώρας. Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να πετύχουμε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα, θα φανεί την Τρίτη πόσο έχουμε συγκλίνει, εκτίμησε από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ που εκτίμησε πως σημειώνεται πρόοδος, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ε.Ε. πως στο τέλος οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα αποφύγουν ένα «κούρεμα».

Περιορισμοί
Οι πολιτικοί περιορισμοί εντός της Ε.Ε., με τη Γερμανία να βρίσκεται πλέον ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, δυσχεραίνουν στη φάση αυτή τη λήψη μέτρων ριζικού χαρακτήρα για το ελληνικό χρέος, όπως ένα «κούρεμα» στα δάνεια των επίσημων πιστωτών, πλην ΔΝΤ. Θέμα για το οποίο έχει ασκήσει έντονες πιέσεις το ταμείο, τις οποίες ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις εμφανίζεται διατεθειμένο να χαλαρώσει για κάποιο διάστημα, εφόσον το μείγμα των λύσεων που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι άμεσα, ικανοποιούν τις απαιτήσεις του.

Τα τελευταία 24ωρα διαφαίνεται πως Ε.Ε. και ΔΝΤ θέλουν να αποκλείσουν το αδιέξοδο και καλλιεργούν προσεκτικά κλίμα διάθεσης για συμβιβασμό που θα βελτιώνει τη δυναμική του χρέους «απαντώντας» και στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο διάστημα 2013 - 2016, συνολικού ύψους 32,6 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διετούς παράτασης που «κλείδωσε» στο προηγούμενο Eurogroup, χωρίς όμως να υπάρξει, στη φάση αυτή, «κούρεμα» στα δάνεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν την Τρίτη να «κλειδώσουν» και να καθορίζουν κρίσιμες λεπτομέρειες για δέσμη μέτρων. Στο επίκεντρο είναι να δοθεί ανάσα στην Ελλάδα από ριζικές παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων που λαμβάνει η χώρα, στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης και στα δάνεια από τον EFSF, τον ετεροχρονισμό των πληρωμών, και την επιστροφή κερδών από ΕΚΤ επί ελληνικών ομολόγων, ενδεχομένως και νέα δάνεια για επαναγορές ελληνικού χρέους.

Λαγκάρντ - Γιούνκερ - Στουρνάρας
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, που δημοσίευσε η «Η» το Σάββατο ανέφεραν πως η Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση της περί αναγκαιότητας ενός «κουρέματος» θα μπορούσε να αναβάλλει τη συζήτηση αυτή για τον Ιούνιο, εφόσον οι Ευρωπαίοι επιλέξουν στην παρούσα φάση ένα μείγμα προτάσεων άμεσης εμφαρμογής που θα βρίσκει σύμφωνο το Ταμείο. Από την πλευρά της Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο πως επιδιώκεται μια λύση, που «να διαρκέσει για κάποιο καιρό», όπως είπε προ ημερών ο Β. Σόιμπλε, χωρίς όμως να οδηγηθούμε στην ακραία λύση του «κουρέματος» στον επίσημο τομέα η οποία πολιτικά είναι ανέφικτη καταρχήν για τη Γερμανία αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην παρούσα φάση.

Όπως μεταδίδει το Reuters φεύγοντας από τη Μανίλα όπου περιόδευε το τελευταίο διάστημα η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως θα πιέσει στο Eurogroup για μια μόνιμου χαρακτήρα λύση στο ελληνικό πρόβλημα ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα που είναι καταστροφική για την οικονομία.

«Οι αγορές δεν θα πειστούν σήμερα ότι η λύση κρατά σε μεσοπρόθεσμη βάση και αυτό είναι στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε» τόνισε η κ. Λαγκάρντ που σημείωσε με νόημα πως έχει την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αποδεχθεί πλέον πως η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει με 17 μέλη.

«Προσπαθώ πάντα να είμαι δημιουργική και κινούμαι στη βάση δύο κριτηρίων: Να κτίσουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι στέρεο και πειστικό σήμερα και θα είναι διατηρήσιμο και αύριο έχοντας τις ρίζες του στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους» δήλωσε. Πρόσθεσε πως το δεύτερο κριτήριο είναι να διατηρηθεί η ακεραιότητα, η αξιοπιστία και η ποιότητα των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχει το Ταμείο, όχι μόνο για το ίδιο το ΔΝΤ αλλά και για τους Ευρωπαίους, γιατί κάτι τέτοιο, όπως υποστήριξε, τους ενδιαφέρεις.

«Μπορεί να δυσανασχετούν, αλλά είναι στο συμφέρον τους, τα δύο αυτά κριτήρια είναι κρίσιμης σημασίας για μένα, και τα δύο» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ που την προηγούμενη Δευτέρα ήλθε σε μια ασυνήθιστη δημόσια αντιπαράθεση με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ με αφορμή την πρόταση της Ε.Ε. για μετάθεση του στόχου βιωσιμότητας του χρέους στο 2022 από το 2020 που ισχύει σήμερα.

Δοκιμασία
Το στίγμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας εξεύρεσης ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ, για το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης συνιστά μια πρωτοφανή δοκιμασία για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του, έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ. Εκτίμησε πως έχει σημειωθεί πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα πως θα εξαλειφθεί το κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές. Όπως είπε στο Eurogroup της Τρίτης θα φανεί πόσο έχουμε συγκλίνει με το ΔΝΤ τονίζοντας πως «εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το ταμείο για την Ελλάδα». Παράλληλα στο στόχαστρο του βρέθηκαν Αυστρία, Γερμανία και Βαυαρία. «Οι απειλές ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ δεν κάνουν καλό στη χώρα, πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας και να δείξουμε αλληλεγγύη» είπε ο κ. Γιούνκερ.

H Αθήνα παρακολουθεί με αγωνία αλλά από απόσταση τη σύγκρουση κορυφής για το ελληνικό χρέος. «Ελπίζω (στο Eurogroup) τελικά να καταλήξουμε σ' ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση (της δόσης)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ερωτηθείς για το εάν θα είναι η Τρίτη η τελική ημερομηνία περιορίστηκε να σημειώσει: «Δεν μπορώ να πω κάτι, για να μην το γρουσουζέψω», ενώ για το «κούρεμα» δήλωσε πως δεν έχει να πει κάτι.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ