Βαξεβάνης: ''Υπάρχουν και Κύπριοι στη λίστα Λαγκάρντ''

Την αποκάλυψη ότι υπάρχουν και αρκετά ονόματα Κυπρίων που είχαν οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα έκανε σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος Κώστας Βεξεβάνης, και αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρχει και ξεχωριστή «κυπριακή λίστα» με καταθέσεις στο εξωτερικό.


Την αποκάλυψη ότι υπάρχουν και αρκετά ονόματα Κυπρίων που είχαν οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα έκανε σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος Κώστας Βεξεβάνης, και αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρχει και ξεχωριστή «κυπριακή λίστα» με καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η συνέντευξη του Κώστα Βεξεβάνη δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Καθημερινή Κύπρου και ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι στη λίστα Λαγκάρντ «υπάρχουν και αρκετά ονόματα Κυπρίων που κυρίως είχαν οικονομικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Αυτό διαπιστώθηκε δειγματοληπτικά από αριθμούς διαβατηρίων και διευθύνσεις που είναι καταγραμμένοι στα κεντρικά μητρώα της HSBC στη Γενεύη. Η έρευνα για την καταγωγή αρκετών ονομάτων δεν είναι εύκολη, γιατί πολλά τηλέφωνα και διευθύνσεις έχουν πλέον αλλάξει».

Στο ερώτημα αν υφίσταται και ξεχωριστή «κυπριακή λίστα» ο κ. Βαξεβάνης απαντά :

«Αυτό δεν το γνωρίζω. Ίσως. Η επεξεργασία έγινε από τις γαλλικές αρχές, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε, με τη μεσολάβηση των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, μια λίστα με δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους καταθέτες από τον Ερβέ Φαλτσιάνι, πρώην υπάλληλο της HSBC».

Στην ίδια συνέντευξη ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρει ότι τα ελληνικά ΜΜΕ επιχείρησαν να τον αποδομήσουν και να τον απαξιώσουν:

«Στα δελτία ειδήσεων, η είδηση της σύλληψης ήταν σαν να αναφερόταν σε τροχαίο. Εφημερίδες και sites, αφού καρπώθηκαν τα εμπορικά στοιχεία της αποκάλυψης δημοσιεύοντας πειρατικά τη λίστα, έκαναν και τα σχετικά σχόλια αποδόμησης και απαξίωσης. Το παιχνίδι άλλαξε όταν τα ξένα μέσα ενημέρωσης και τα πρακτορεία άρχισαν να μεταδίδουν το θέμα παντού, ως προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και υποκρισίας του πολιτικού συστήματος. «Αντί να συλλάβετε τους φοροφυγάδες, συλλαμβάνετε τον δημοσιογράφο», έγραψαν οι New York Times στο editorial τους. Ο στιβαρός Guardian μού έδωσε θέση στο κύριο άρθρο του.

Το ίδιο και οι TIMES του Λονδίνου. Συνεντεύξεις έπαιξαν στο BBC, το Al Jazeera, το Reuters, την El Pais, σε δεκάδες εφημερίδες και ραδιόφωνα. Παντού, εκτός από την Ελλάδα».

Ο κ. Βαξεβάνης σχολιάζει αρνητικά και το σταρ σύστεμ της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα :

«Αυτό που συμβαίνει, ειδικά στην Ελλάδα, είναι τραγικό. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι μάχιμος και όχι αναγνωρίσιμος. Κάποιοι έχουν αντικαταστήσει τη σκόνη από το πεζοδρόμιο με την πούδρα του μακιγιάζ. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου η παρουσιάστρια των ειδήσεων ντύνεται σαν τη λατέρνα και συζητιέται για τα σκουλαρίκια και το συνολάκι της».


Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ