Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Η ιστορία του Μάρκου Καραμανή & του Αλέξανδρου Σπαρτίδη: Δολοφονήθηκαν από τον ίδιο έφεδρο ανθυπολοχαγό στο Πολυτεχνείο (φωτό- βίντεο)

Η δολοφονία των δύο νέων από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Νίκο Λυμπέρη... 

Ανάμεσα στα θύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν και ο ηλεκτρολόγος Μάρκος Καραμανής, 23 ετών, ο οποίος είχε κατέβει στην Πατησίων, την ιστορική πια 17η Νοεμβρίου του 1973, μαζί με τον ξάδελφό του, Χρήστο Μαλλιαράκη και τον φίλο τους, Μιχάλη Μυρογιάννη. 

Ο Μάρκος Καραμανής μαζί με τον αδελφό του, Μανώλη, ήταν την προηγούμενη τραγική νύχτα στο Πολυτεχνείο, όταν το άρμα μάχης έριξε την πύλη μετατρέποντας το Ίδρυμα και την γύρω περιοχή σε πεδίο μάχης...

Το πρωί της 17ης Νοέμβρη, μαζί με τον ξάδελφό του Χρήστο Μαλλιαράκη, ο Μάρκος προσπάθησε να ξαναπάει στο Πολυτεχνείο. Το Ίδρυμα είχε αποκλειστεί όμως από τον στρατό και την αστυνομία, που τους κυνήγησαν.

 

 

Τα δύο ξαδέλφια κατέφυγαν στην πολυκατοικία της οδού Αιγύπτου 1, στην διασταύρωση της Πατησίων με τη Λεωφόρο Αλεξανδρας, όπου ο θυρωρός ήταν συγγενής τους. Θέλοντας να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή, ανέβηκαν στην ταράτσα στον 6ο όροφο. Ήταν άοπλοι και ακίνδυνοι.

Ο αδελφός του Καραμανή μίλησε πέρυσι στην εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" για την μοιραία μέρα και την δολοφονία του Μάρκου. 

 

 

Ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Μανώλης Μαρουφίδης, ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είδε τους Αστυνομικούς να πυροβολούν τους άοπλους νεαρούς. «Στο κτίριο του ΟΤΕ υπήρχαν αρκετοί στρατιώτες εκείνη την ημέρα. Ένας έφεδρος ανθυπολοχαγός - δεν ήξερα το όνομά του, ούτε και τον ίδιο - πυροβολήσε με το πιστόλι δύο παιδιά που βρισκόντουσαν στην πολυκατοικία. Δεν έφταναν οι σφαίρες του πιστολιού, οπότε πήρε το M1 από τον φαντάρο δίπλα του και άρχισε να πυροβολεί με το Μ1». 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επρόκειτο για τον Νίκο Λυμπέρη. 

Το τραγικό γεγονός περιγράφει γλαφυρά στην ένορκη κατάθεσή του ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Νίκος Χατζηχριστοφής ο οποίος βρισκόταν στον 10ο όροφο του νέου κτιρίου του Οργανισμού στην 3η Σεπτεμβρίου και ήταν αυτόπτης μάρτυρας:

«Είδα έναν αξιωματικό να προσπαθεί να πάρει από το χέρι ενός φαντάρου που στεκόταν δίπλα του, το όπλο που κρατούσε. Αφού του το άρπαξε, το έστησε στο στηθαίο, σκόπευσε προς την πολυκατοικία που βρίσκεται στη γωνία Πατησίων και Αιγύπτου, και έριξε μια φορά. Στην ταράτσα αυτής της πολυκατοικίας βρίσκονταν δύο παιδιά, που κοίταζαν προς την Πατησίων. Η ταράτσα είχε κάγκελα από ύψος 30 περίπου εκατοστών, πράγμα που επέτρεπε να βλέπουμε τα παιδιά εντελώς καθαρά.

 

 

Η σφαίρα που έριξε ο αξιωματικός χτύπησε στην πίσω μεριά της ταράτσας, όπως κατάλαβα από τη σκόνη που σήκωσε. Τα παιδιά τρόμαξαν και τραβήχτηκαν χωρίς να ξέρουν από πού τους πυροβολούν. Ο αξιωματικός τους έριξε και πάλι, δεν θυμάμαι αν τους έριξε συνολικά τέσσερις φορές ή τρεις. Τα παιδιά έτρεξαν στη μεσοτοιχία και κοίταζαν προς τα εκεί, τα πυροβόλησε πάλι και αυτά έπεσαν μπρούμυτα δίπλα στο πεζούλι, το οποίο λόγω μικρού ύψους (30 περίπου εκατοστά) τα έκρυβε, αλλά όχι εντελώς. Διέκρινα ότι ο ένας φορούσε κόκκινη μπλούζα. Ακριβώς αυτός προσπάθησε να σηκωθεί και τότε ο αξιωματικός τον πυροβόλησε και φάνηκε ότι τον πέτυχε».

Ο νεαρός με την κόκκινη μπλούζα ήταν ο Μάρκος Καραμανής που ήταν ήδη νεκρός. Ο ξάδελφός του και αυτός τραυματίστηκε στο κεφάλι, αλλά διασώθηκε τρέχοντας προς το κλιμακοστάσιο.

Το δεύτερο θύμα: O 16χρονος Αλέξανδρος Σπαρτίδης

Ο ανθυπολοχαγός Λυμπέρης δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο άοπλους νεαρούς ήταν νεκρός. Είδε στο δρόμο ένα 16χρονο παιδί να περπατάει, έστρεψε το όπλο του και πυροβολησε ξανά. Αυτή τη φορά, σκότωσε τον μαθητή Αλέξανδρο Σπαρτίδη.

(Ο 16χρονος Αλέξανδρος Σπαρτίδης)

Στην κατάθεσή του ο  Νίκος Χατζηχριστοφής, περιγράφει και αυτό το γεγονός παρότι δεν ήταν σίγουρος ποιον πέτυχε ο έφεδρος. «Ο αξιωματικός γύρισε προς την οδό Κότσικα, σκόπευσε και πυροβόλησε ξανά. Δεν ξέρω αν πέτυχε κάποιον ή όχι. Είδα όμως να σκοπεύει και να ρίχνει σε μια κοπέλα που βγήκε στην μπαλκονόπορτα. Δεν την πέτυχε και εκείνη βιάστηκε να κλείσει το παράθυρο και να μπει μέσα. Κατόπιν ο ίδιος αξιωματικός άρχισε να ρίχνει με το πιστόλι του προς τον δρόμο, χωρίς να βλέπω ποιους χτυπάει», λέει.

Όμως, το περιστατικό επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του και ο Μανώλης Μαρουφίδης. «Ο αξιωματικός αυτός πυροβολούσε οποιονδήποτε τολμούσε να εμφανιστεί στο οπτικό του πεδίο» είπε ο κ.Μαρουφίδης  και τόνισε: «Μετά κάθισε και άναψε τσιγάρο. Εκείνη τη στιγμή μπόρεσα να διακρίνω τα διακριτικά του, ήταν δόκιμος αξιωματικός».

Μετά την πτώση της Χούντας, η υπόθεση της διπλής δολοφονίας του Μάρκου Καραμανή και του Αλέξανδρου Σπαρτίδη από τον έφεδρο ανθυπολοχαγό Ιωάννη Λυμπέρη εκδικάστηκε στον Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975, το Εφετείο καταδίκασε τον ανθυπολοχαγό σε 20 χρόνια για την δολοφονία του Μάρκου Καραμανή, 20 χρόνια για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Σπαρτίδη και 12 χρόνια για την απόπειρα κατά του Μαλλιαράκη. 

Το σκεπτικό της απόφασης 

«Κατά την 10ην πρωινήν ώραν διήρχοντο άρματα μάχης εκ της οδού Πατησίων και οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, οι οποίοι ειργάζοντο εις το νέον κτίριον, έσπευσαν εις τα παράθυρα να ίδουν τα άρματα. Τότε είδον, όπως κατέθεσαν επ’ ακροατηρίου οι μάρτυρες Παν. Ασδεράκης, Εμ. Μαρουφίδης, Ιωάννης Χατζηχριστοφής και Αλ. Βερνάρδος, ότι εις την ταράτσαν του κτιρίου της οδού Πατησίων (του OΤΕ) είχον ακροβολισθή τρεις έως τέσσερις στρατιώται και επί κεφαλής των ήτο ένας νεαρός αξιωματικός με κράνος, υψηλός, και μελαχροινός με στολήν εκστρατείας, ο οποίος με το περίστροφον εις το χέρι και επί του τοιχείου της ταράτσας επυροβόλει προς τα κάτω.

Τούτο συνέβη περί την 10ην πρωινήν του Σαββάτου, 17/11/1973. Κατά την ώραν εκείνην ουδεμία διαδήλωσις εγένετο. Μετ’ ολίγον ενεφανίσθησαν εις την ταράτσαν μιας πολυκατοικίας, επί της συμβολής των οδών Πατησίων και Αιγύπτου δύο νεαρά άτομα, μόλις δε είδε ταύτα ο εν λόγω αξιωματικός ήρπασε το τυφέκιον ενός στρατιώτου, ο οποίος ήτο παραπλεύρως του, εσκόπευσε και επυροβόλησε τρις προς την ταράτσαν της πολυκατοικίας ένθα ήσαν τα νεαρά άτομα. Η πρώτη βολή ηστόχησεν, η δεύτερη έπληξε τον έναν νεαρόν, ο οποίος έπεσε χαμαί, και η τρίτη έπληξε τον άλλον νεαρόν, ο οποίος παραπάτησε ολίγον ως μεθυσμένος και έφυγεν(...)

Εις το πρόσωπον του κατηγορουμένου Ιωάννου Λυμπέρη ανεγνώρισαν άπαντες κατά την επ’ ακροατηρίου εξέτασίν των, τον πυροβολήσαντα αξιωματικόν. Περί του γεγονότος ότι επυροβόλησεν ο κατηγορούμενος Λυμπέρης κατέθεσαν και ο Παν. Δούκας, τότε έφεδρος επιλοχίας και υπηρετών υπό τας διαταγάς του λοχαγού Αναστασίου εις τον ΟΤΕ, και ο έφεδρος λοχίας Αλέξ. Φλώρος, περί του οποίου εγένετο λόγος ανωτέρω.

Εκ των ριφθέντων υπό του κατηγορουμένου τούτου βλημάτων προς την πολυκατοικίαν της οδού Αιγύπτου εφονεύθη ο Μάρκος Καραμανής, πληγείς εις την κεφαλήν καιρίως και ετραυματίσθη επίσης εις την κεφαλήν ο Χρ. Μηλιαράκης. Εκ των προς την οδόν Κότσικα ριφθέντων πυροβολισμών επλήγη καιρίως ο διερχόμενος την στιγμήν εκείνην νεαρός Αλέξανδρος Σπαρτίδης, όστις και απεβίωσε, συνεπεία του σοβαρού τραύματος, το οποίον προεκάλεσε το βλήμα, εισελθόν εκ της ωμοπλάτης και εξελθόν εκ της κοιλίας. Την σκηνήν της ανθρωποκτονίας του Σπαρτίδη αντελήφθη και ο Αθαν. Παλιούρας, εις τον οποίον ο παθών, πριν εκπνεύση, ανεκοίνωσε το όνομά του και το τηλέφωνον της οικίας του πατρός του και τον παρεκάλεσε να ειδοποιήσει τους οικείους του.

Ο κατηγορούμενος δεν ηρνήθη, κατά την απολογίαν του και εις την προδικασίαν και εις το ακροατήριον, ότι επυροβόλησεν, ουχί με τυφέκιον αλλά με το περίστροφόν του, ισχυρισθείς όμως ότι επυροβόλησεν εις τον αέρα και περαιτέρω, ότι επυροβόλησεν διότι εδέχθη το τμήμα του πυροβολισμούς εκ του έναντι κτιρίου και ότι τα εκείθεν προελθόντα βλήματα άφησαν ίχνη εις τον τοίχον του κτιρίου του ΟΤΕ.

Αμφότεροι οι ισχυρισμοί ούτοι διεψεύσθησαν υπό των εξετασθέντων μαρτύρων».
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ