ΔΝΤ: Δώκαμε, δώκαμε - Ας κοιτάξει η Ευρώπη να βρει τη λύση τώρα

Ο στόχος διαμόρφωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι η "κόκκινη γραμμή" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, William Murray, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Ο στόχος διαμόρφωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι η "κόκκινη γραμμή" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, William Murray, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

"Θέλουμε μία πραγματική και όχι μία βραχυπρόθεσμη λύση", δήλωσε ο Murray. "Είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει πως έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της".

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Ταμείο έχει κάνει ό,τι μπορεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, "πετώντας το μπαλάκι" στην Ευρώπη για νέες δράσεις που θα στοχεύουν στη βελτίωση του προφίλ χρέους της Ελλάδας.

"Το ΔΝΤ έχει κάνει ό,τι χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους", δήλωσε ο Murray χωρίς να αναλύσει περαιτέρω τί ενέργειες απαιτούνται. Ειδικότερα, εξήγησε πως το ΔΝΤ έχει ήδη επεκτείνει τις προθεσμίες ωρίμανσης και μειώσει τα επιτόκια για ορισμένα από τα δάνειά του προς την Ελλάδα και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, όπως για παράδειγμα να παραχωρήσει πιο ελαστικά δάνεια, μηδενικού επιτοκίου, όπως αυτά που χορηγεί στις φτωχές χώρες.

"Η Ελλάδα θεωρείται πλούσια χώρα... και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για δάνεια με ευνοϊκούς όρους", είπε.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε παρ΄ολ΄αυτά πως οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για το χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, θα συντομεύσει επίσκεψή της στην Ασία για να συμμετάσχει στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης επιδιώκουν να συνάψουν μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εισέλθουν σε ύφεση

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο Murray τόνισε πως πρέπει να δράσουν γρήγορα για την αντιμετώπιση του κινδύνου του δημοσιονομικού γκρεμού. Σημειώνεται πως σε περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την αυτόματη περικοπή δαπανών και την αύξηση των φόρων συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων.
Χωρίς μία συμφωνία οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση παρασύροντας μαζί τους την παγκόσμια οικονομία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. 

«Μία σημαντική εξέλιξη είναι πως οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Το μήνυμά μας είναι: αντιμετωπίστε το, γρήγορα και αποτελεσματικά.» σημείωσε ο Murray.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ