Η ονειρική ζωή και το δραματικό τέλος της Ρίτα Χέιγουορθ - η θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ, η γνωστή σε όλους μας ''Gilda'' γεννήθηκε στις 17/10/1918! (φωτό)

Η Ρίτα Χέιγουορθ, η θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1940 και του 1950, πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1987, χτυπημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο διαμέρισμά της στο Central Park του δυτικού Μανχάταν. Ήταν 68 ετών.

Η Ρίτα Χέιγουορθ, η θρυλική καλλονή του Χόλιγουντ που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1940 και του 1950, πέθανε το βράδυ της 14ης Μαΐου του 1987, χτυπημένη από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο διαμέρισμά της στο Central Park του δυτικού Μανχάταν. Ήταν 68 ετών.

http://www.lifo.gr/icache/520/621/1/736703_Annex_-_Hayworth,_Rita_-Gilda-_07C.jpg

Από το 1981, την ηθοποιό φρόντιζε η δεύτερη κόρη της, πριγκίπισσα Γιασμίν Αγά Χαν, η οποία με τη δημοσιοποίηση της ασθένειας της μητέρας της, είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στη νόσο του Αλτσχάιμερ, για την οποία ελάχιστα ήταν γνωστά μέχρι τότε. Σύμφωνα με την πριγκίπισσα Γιασμίν, η υγεία της Ρίτα Χέιγουορθ έδειχνε σταθερή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο, η πανέμορφη ηθοποιός να πέσει σε μια ημικωματώδη κατάσταση.

http://www.lifo.gr/icache/520/394/1/736705_Hayworth,_Rita_-Cover_Girl-_01.jpg

Η Ρίτα Χέιγουορθ ήταν η επιτομή της γοητείας του Χόλιγουντ, μια εντυπωσιακά όμορφη ηθοποιός και χορεύτρια. Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι pinup φωτογραφίες της, είχαν κατακλύσει τους τοίχους των στρατιωτικών θαλάμων, ενώ για πάνω από δύο δεκαετίες η θυελλώδης ερωτική της ζωή έδινε τροφή στα πρωτοσέλιδα και τα ταμπλόιντ της εποχής. Ο Φρεντ Αστέρ, με τον οποίο είχε συμπρωταγωνιστήσει σε δύο ταινίες, έγραψε στην αυτοβιογραφία του ότι ήταν η αγαπημένη του παρτενέρ και ότι ο χορός ήταν ένα από τα γνήσια ταλέντα της. Ως τραγουδίστρια ωστόσο, δεν ήταν εξίσου προικισμένη, αν και εμφανίστηκε σε πολλά μιούζικαλ. Δεν ήταν όμως η φωνή ή η κίνηση ή το υποκριτικό της ταλέντο που απασχολούσε τους φαν της. Η Ρίτα Χέιγουορθ απέπνεε έναν μοναδικό αισθησιασμό που φαίνεται έντονα σε ταινίες όπως το ''Blood and Sand'' το ''The Lady From Shanghai'' και τη 'Gilda'.



Στη "Gilda" μάλιστα το 1946, η θρυλική ηθοποιός είχε ρόλο-πειρασμό. Το συντηρητικό μεν (για την εποχή), στριπτίζ δε, μπορεί να περιορίστηκε στην αφαίρεση των γαντιών της, ωστόσο "σημάδεψε" δεκάδες χιλιάδες νέους άνδρες και αναστάτωσε τους πιο συντηρητικούς σε ολόκληρη την Αμερική.



http://www.lifo.gr/icache/520/405/1/736704_Annex_-_Hayworth,_Rita_-You_Were_Never_Lovelier-_03.jpg

http://www.lifo.gr/icache/520/620/1/736725_936full-rita-hayworthoi.jpg

Η Ρίτα Χέιγουορθ ξεκίνησε να απασχολεί τα σκανδαλοθηρικά έντυπα στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν έκανε σχέση με τον πρίγκιπα Αλί Χαν, τον playboy γιο ενός πνευματικού ηγέτη εκατομμυρίων Ισμαηλιτών Μουσουλμάνων. Παντρεύτηκαν το 1949, αλλά τον χώρισε λίγο αργότερα, όπως έκανε και με τους άλλους τέσσερις συζύγους της, συμπεριλαμβανομένου του Όρσον Γουέλς. Όσο η Ρίτα Χέιγουορθ μεγάλωνε, κατάφερε (με επιτυχία) να μεταπηδήσει από την εικόνα της σέξι pinup σε πιο ώριμους ρόλους σε ταινίες όπως το 'Separate Tables'' το 1958 και το ''They Came to Cordura'' το 1959. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όμως έκανε εμφανίσεις σε μικρές ταινίες, οι περισσότερες από αυτές ευρωπαϊκές παραγωγές. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, μια καταστροφική ψυχική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο, φέρνει απώλεια μνήμης και φθορά σωματικών λειτουργιών την άφησε, σύμφωνα με την κόρη της, "εντελώς αβοήθητη".

http://www.lifo.gr/icache/520/416/1/736707_RitaHayworth_2015.jpg

Η ζωή ενός ινδάλματος

 Η Ρίτα Χέιγουορθ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 17 Οκτωβρίου 1918. Ο πατέρας της, Eντουάρντο Κανσίνο, ήταν Ισπανός χορευτής και η μητέρα της, Βόλγα Χόγουορθ, showgirl των Ziegfeld Follies. Ονόμασαν την κόρη τους Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο, αλλά το άλλαξαν σε Ρίτα Κανσίνο όταν άρχισε να χορεύει επαγγελματικά στην ηλικία των 12. Με το όνομα αυτό θα κάνει τις πρώτες 10 ταινίες της.

http://www.lifo.gr/icache/520/659/1/736702_936full-rita-hayworth.jpg

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια του αφιερώματος της Ανδρονίκης Κολοβού - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ