H μεγάλη συνέντευξη του Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρου της Πειραιώς: ''Η Ελλάδα ανακάμπτει - Γυρίζουν σελίδα τράπεζες και επιχειρήσεις''

«Με τη συνδρομή και τη σύμπραξη της Πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου και των τραπεζών, η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα να γυρίσει νέα σελίδα στην Ιστορία της, βγαίνοντας πιο δυνατή από την εμπειρία που πέρασε».

http://air.euro2day.gr/cov/arsenis_2014/PB_portrait.jpg

Tης Λίλης Σπυροπούλου - Euro2day.gr

Αισιόδοξος, χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες ή στοιχεία υπερβολής, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79%, Μιχάλης Σάλλας, πιστεύει ότι είναι ορατές οι ενδείξεις για επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουμε ακόμη δρόμο και έργο μπροστά μας.

Στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr μιλά για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και παροχής κινήτρων και ευελιξίας στα επιχειρηματικά σχήματα. Υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίες οι θεσμικές βελτιώσεις, ενώ περιγράφει μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση του επιχειρείν, αλλά και του τραπεζικού γίγνεσθαι.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά ελληνικών Asset Backed Securities (ABS) o κ. Σάλλας αναφέρθηκε στις νέες δυνατότητες που παρέχονται, επισημαίνοντας όμως και τους περιορισμούς που εκ των πραγμάτων τίθενται. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «είναι πράγματι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με περιορισμούς».

«Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα»

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, ο πρόεδρος ενός ομίλου τραπεζών που αριθμεί πάνω από 22.500 άτομα προσωπικό, εντός και εκτός Ελλάδος, μιλάει για την ανάγκη να προσφέρουμε και να πουλήσουμε ποιότητα υπηρεσιών στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

«Η Ελλάδα», όπως αναφέρει στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο Euro2day.gr, «έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορεί να προβάλει σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας, ανοίγοντας ένα καινούριο παράθυρο στην προσέλκυση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κατ’ αρχάς, διαθέτει απασχολούμενο δυναμικό με αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έχει αξιόλογη γεωπολιτική θέση, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και άπλετες δυνατότητες αξιοποίησής τους. Η χώρα επίσης έχει μακραίωνη Ιστορία, αξιοζήλευτο πολιτισμό και ένα δυνατό χαρτί, τον τουρισμό, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει, να προβάλει και να εκμεταλλευθεί με ποιότητα, συνδυάζοντας όλα αυτά τα μοναδικά στοιχεία που τη διακρίνουν. Άλλωστε -και αυτό είναι το ενθαρρυντικό στοιχείο- οι επισκέψεις των ξένων για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολλές και καθημερινές».

«Υπάρχει ένα σταδιακό και κλιμακούμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που εστιάζει σε τομείς όπως ο τουρισμός -ο οποίος παρουσιάζει αισθητή βελτίωση την τελευταία διετία-, οι κατασκευές, η ιχθυοκαλλιέργεια, η κατοικία και ό,τι έχει σχέση με αυτήν, από τον χάλυβα, τον σίδηρο, το μπετόν, έως τα αντικείμενα που μπορεί να περιέχει».

«Η κρίση μεταξύ άλλων θα δώσει εν τέλει και θετικά αποτελέσματα. Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά», εκτιμά ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, που τονίζει όμως «την ανάγκη δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος».
Έχουν προοπτικές οι ελληνικές επιχειρήσεις

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κομμάτι των επιχειρήσεων, ο κ. Σάλλας παρατηρεί «μια σταδιακώς διαμορφούμενη βελτίωση», παράλληλα με την τάση σταθεροποίησης που διαπιστώνεται για όσες εξ αυτών ήδη ρύθμισαν τα δάνειά τους μέσα από προγράμματα αναχρηματοδοτήσεων.

Αναγνωρίζει ότι «στη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, το κυριότερο πρόβλημα στην αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών ήταν η ίδια η κρίση, συνδυαζόμενη με την απουσία ρευστότητας και την υποχώρηση της ζήτησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι των κόκκινων δανείων είναι αμιγώς προϊόν της κρίσης», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Σήμερα όπου οι συνθήκες ρευστότητας δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα, οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν με ανταγωνιστικά κριτήρια, προάγουν την παραγωγικότητα και έχουν αξιόπιστα business plans».

«Χρειάζεται όμως και η Πολιτεία να συνδράμει μέσω ενός σταθερού περιβάλλοντος, αλλά και μέσω της θεσμικής διευκόλυνσης του επιχειρηματικού κόσμου. Ακόμα και οι συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών, τις οποίες οι τράπεζες πρότειναν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων, αντιμετώπισαν ως σκόπελο το θεσμικό πλαίσιο, όταν δεν ετίθετο το θέμα της… καρέκλας».

Σημειώνει ότι μεσούσης της κρίσης, οι προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, σχήματα και πρωτοβουλίες εξέλειπαν. Τώρα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές, υπάρχει και ενδιαφέρον και προοπτική.

«Το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η μείωση των αξιών και η διαχείρισή τους. Είχαμε ανάπτυξη στη χώρα για 15 συνεχή έτη, υπήρχε το ασφαλές περιβάλλον του ευρώ κι ακολούθησε η σημαντική αποκλιμάκωση επιτοκίων που οδήγησε τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων στο να ανοιχθεί σε δανεισμό και να επενδύσει σε ακίνητα (πολύ μικρότερο ήταν το κομμάτι που καταναλώθηκε για λόγους αναψυχής).

Σήμερα, οι αξίες αυτές που δημιουργήθηκαν καλύπτοντας επιχειρηματικές ή στεγαστικές ανάγκες, με δανεισμό ή με ίδια κεφάλαια, έχουν μειωθεί σημαντικά. Η αναβάθμισή τους εξαρτάται απόλυτα από την επιστροφή σε περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Κάτι που υπαγορεύει τη συνεργασία Πολιτείας, τραπεζών και επιχειρήσεων».
Οι ελληνικές τράπεζες: Κέρδη και NPLs

«Στροφή και επάνοδο σε καθεστώς κερδοφορίας» βλέπει για το 2015 ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς. Η αισιόδοξη εκτίμηση του έμπειρου τραπεζίτη εδράζεται στη βελτιούμενη ήδη πορεία των δανείων σε καθυστέρηση. «Από τη στιγμή που υπάρχει ανάπτυξη», σημειώνει χαρακτηριστικά, «αυτή φρενάρει αυτόματα την επέκταση δανείων σε προβληματικής κατηγορίας υποχρεώσεις. Η προοπτική περαιτέρω μείωσης των επισφαλειών από 'κόκκινα δάνεια' είναι ήδη ορατή και συνδέεται με την πρόβλεψη για ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2% το 2015.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται σημαντική κίνηση κεφαλαίων, σε τομείς δραστηριοτήτων που προκαλούν επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ βαρύνουσα είναι και η σημασία της εισροής ξένων κεφαλαίων όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων, που έτυχαν σημαντικής ανταπόκρισης. Εξίσου σημαντική παράμετρος το ότι οι ξένοι θεσμικοί είναι αυτοί που σήμερα τοποθετούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα, όταν αποκατασταθεί η αίσθηση εμπιστοσύνης και αποτελέσει συνείδηση σε όλους μας ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, τότε θα δούμε στο ελληνικό χρηματιστήριο και Έλληνες επενδυτές».

Ο κ. Σάλλας επισημαίνει ότι «είναι υπέρ του καταναλωτή η μεγαλύτερη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε μετά τη σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων» και προβλέπει ότι «η τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που ήδη ξεκίνησε θα συνεχισθεί σταδιακά και στη διάρκεια του 2015, σε καταθέσεις (προθεσμιακές) και χορηγήσεις». Στόχος, πάντως, είναι η μείωση των επιτοκίων να συμβάλει και στον περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης ιδιωτών και επιχειρήσεων.

«Γενικώς, υπάρχει θετικότερη εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια είναι εμφανής, στο κομμάτι της δραστηριότητάς τους, των αποτελεσμάτων, αλλά και στο ποσοστό των καθυστερήσεων από νέα δάνεια. Όλα αυτά συνδυαστικά με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, με τον ρυθμό που τρέχουν τα τρίμηνα στους ισολογισμούς των τραπεζών (που δεν είναι πια αρνητικά) και με την εξισορρόπηση συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργούν το έδαφος για το καλωσόρισμα της επόμενης μέρας. Αρκεί να υπάρξει η πεποίθηση ότι η χώρα έχει πια βγει οριστικά και τελεσίδικα από την κρίση».

Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση και συνάμα… κίνητρο!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ