Τι δουλειά έχει ο λαϊκός βάρδος Γιώργος Μαργαρίτης με τον αγαπητικό της βοσκοπούλας που ανεβαίνει με πρωταγωνιστές το εξαιρετικό δίδυμο Στέργιογλου-Πιττακή;

Άνθρωποι του λόγγου, τσοπάνηδες, βοσκοπούλες, τσέλιγκες στέκουν με τις φουστανέλες τους περήφανοι μπροστά στα βελούδινα, πολυτελή καθίσματα του «Παλλάς». Το βουκολικό δράμα ζει την απόλυτη απενοχοποίηση του, εγκαινιάζοντας – κι όχι τυχαία – την επόμενη ημέρα στην κορωνίδα των σκηνών του κέντρου. Η πρώτη παραγωγή των «Αθηναϊκών θεάτρων», διαδόχου εταιρίας της «Ελληνικής θεαμάτων», έρχεται στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων παραγωγών, των κλασικών κειμένων.



Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη σαρωτική επιτυχία της «Γκόλφως» του Εθνικού και του Νίκου Καραθάνου - αφού όπως και οι ίδιοι παραδέχονται το ανέβασμα αυτό «θεράπευσε» το κόμπλεξ απέναντι στα έργα γύρω από την ελληνική παράδοση – ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Κορομηλά. «Ομολογώ πως είχα υποτιμήσει την αξία αυτού του κειμένου. Πλέον το αντιμετωπίζω με δέος, αλλά και χωρίς φολκλορικές τάσεις και εθνικιστικές υστερίες. Διαπιστώνω ότι έχει τη δύναμη ενός παλιού πέτρινου τοίχου, που δεν υποχωρεί παρά τις προσπάθειές μας να τον… ρίξουμε. Αν και απομακρυσμένο από τον κόσμο μας, έχει αντέξει στο χρόνο, κι εμείς τώρα δοκιμάζουμε με ειλικρίνεια και καθαρότητα να μπούμε στα ρούχα του, να φορέσουμε φουστανέλα» εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης.



Τον λαϊκό έρωτα του κάμπου που εξελίσσεται σε μια μόνο μέρα ανάμεσα στη Μάρω και τον Μήτρο – έργο που έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανεβάσματα στο θέατρο, τέσσερις κινηματογραφικές μετασκευές και τον οποίο ο Κορομηλάς αφηγείται στη γοητευτική γλώσσα του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου - βιώνουν επί σκηνής η Ρένη Πιττακή, η Μαρία Πρωτόπαππα, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Βασίλης Μπισμπίκης, η Ευγενία Δημητροπούλου, ο Πάνος Βλάχος, πρωταγωνιστές που στο σύνολό τους συναντώνται με χαρά στην «πίστη, την αγνότητα, τον αθώο παρορμητισμό που διατρέχει όλο το έργο»• αξίες, όπως τόνισαν, χαμένες στην εποχή μας.  Τους βασικούς συντελεστές συνδράμει και ο τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και απρόσμενες συνθέσεις του Θοδωρή Οικονόμου, που θα εκτελέσει ζωντανά οκταμελής ορχήστρα.

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι το πρώτο ανάμεσα στα τρία κλασικά και μεγάλης κλίμακας έργα που θα στελεχώσουν τον κεντρικό κορμό στο ρεπερτόριο του «Παλλάς». Ακολουθεί «Η μελωδία της ευτυχίας» σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλου με τους Νάντια Κοντογεώργη, Ακη Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα – παράσταση που θα δώσει εορταστικό τόνο στον προγραμματισμό ξεκινώντας από 6 Δεκεμβρίου – ενώ από αρχές Φεβρουαρίου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ανεβάζει τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Αποστόλη Τότσικα, Αντώνη Λουδάρο. Το θεατρικό ρεπερτόριο ολοκληρώνεται με το παιδικό θέαμα του «Scooby Doo», ενώ τα Δευτερό-Τριτα αφιερώνονται σε μουσικές παραστάσεις.



Οι συστάσεις για τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» στάθηκαν η αφορμή για την επίσημη πρώτη του ζεύγους Ελένης Κούρκουλα και Διονύση Παναγιωτάκη, τους επιχειρηματίες - διαχειριστές για το σύνολο εννέα θεάτρων της πρώην ΕΛΘΕΑ. «Δεν έχουμε πρόθεση να παραβιάσουμε τον χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει καθένα από αυτά τα θέατρα» δήλωσε η κ. Κούρκουλα, δίνοντας ενδεικτικά μια εικόνα για τις σκηνές που εδρεύουν στο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου: «Το Παλλάς θα εξακολουθήσει ως θέατρο μεγάλων έργων και παραγωγών, το Αλίκη θα συνεχίσει να μας δίνει τη σαμπανιζέ πλευρά της ζωής, ενώ το Μικρό Παλλάς θα φιλοξενεί σύγχρονα ελληνικά έργα. Σε κάθε περίπτωση, τα θέατρα μας δεν απευθύνονται στο μικρό κοινό, τα θέλουμε πλημμυρισμένα από κόσμο, από αστικό κοινό, από την οικογένεια». Ανήγγειλε παράλληλα, και δράσεις στον αστικό χώρο που θα συγγενεύουν με το θέμα της κάθε παράστασης που φιλοξενούν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ