Οι καλύτεροι bartenders της Αθήνας βάζουν φρούτα στο shaker & φτιάχνουν τα πιο δροσιστικά πρωτότυπα μεθυστικά κοκτέιλς! - Στην υγειά μας

Αν και δεν είναι απόλυτο, η αλήθεια είναι ότι τα straight ποτά (υψηλός βαθμός αλκοόλης, όχι πολύ παγωμένα κτλ) ανήκουν περισσότερο στο χειμώνα, εκτός αν είστε ο απόλυτος purist ή απολαμβάνετε ένα πολύ καλό πούρο.

Αν και δεν είναι απόλυτο, η αλήθεια είναι ότι τα straight ποτά (υψηλός βαθμός αλκοόλης, όχι πολύ παγωμένα κτλ) ανήκουν περισσότερο στο χειμώνα, εκτός αν είστε ο απόλυτος purist ή απολαμβάνετε ένα πολύ καλό πούρο. Αντίθετα, οι ζεστές ημέρες, το καλοκαίρι ας πούμε, αναζητάει τη δροσιά ενός cocktail. Αν έχει μάλιστα και φρούτα ακόμα καλύτερα. Για αυτά τα τελευταία θα μιλήσουμε σήμερα. Με το ψυγείο μας γεμάτο δροσερό καρπούζι, αρωματικό πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα αλλά και κάθε λογής εξωτικά φρούτα, η ιδέα ενός cocktail, πολύχρωμου, εξωτικού και δροσερού είναι προκλητική.

Για να το κάνουμε αυτό, εντοπίσαμε τρία διαφορετικά hot στέκια της πόλης, στις μπάρες των οποίων συναντήσαμε μερικούς από τους πιο σπουδαίoυς mixologist. Εκείνοι μας έδωσαν ιδέες για cocktail με φρούτα, που άλλοτε μυρίζουν Μεσόγειο, άλλοτε ακολουθούν την Thai κουλτούρα και για ακόμα πιο ιδιαίτερες καταστάσεις περιέχουν Super foods. Διαβάστε λοιπόν όσα ακολουθούν, μελετήστε τις συνταγές και να είσαστε σίγουροι ότι η παρέα σας θα σας ρίξει ματιές γεμάτες θαυμασμό. Αν πάλι θέλετε να πάρετε πρώτα μια γευστική ιδέα, δεν έχετε παρά να τα επισκεφθείτε. Στο τέλος της αναφοράς μας θα βρείτε ονόματα και διευθύνσεις.

Τα μυστικά για μεθυστικά homemade cocktail με φρούτα…

Καταρχήν τι θα χρειαστούμε για να τα παρασκευάσουμε στο σπίτι. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αρκεί ένα shaker ή αλλιώς ποτήρι ανάμειξης, ένα μπλέντερ, που όλοι έχουμε, πάγος, φρούτα και φυσικά πολύ διάθεση και κέφι. Τα φρούτα μπορεί να τα χρησιμοποιήσουμε όπως είναι, ή σε χυμούς. Μπορούμε επίσης να βάλουμε στο παιχνίδι σιρόπια ή πουρέδες. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται κάποια προετοιμασία.
- Για τους πουρέδες : λιώνουμε 1kg φρούτο σε μια κατσαρόλα με 1kg ζάχαρη και ανακατεύουμε στην φωτιά μέχρι την πρώτη βράση. Μετά το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει, το βάζουμε σε μια καθαρή φιάλη κλεισμένη αεροστεγώς και το φυλάμε στο ψυγείο. 
- Για το σιρόπι ζάχαρης : ζεσταίνουμε 1 λίτρο νερό και προσθέτουμε ένα κιλό ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά πριν πάρει βράση. Το βάζουμε σε ένα μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο.
- Για το σιρόπι φρούτων : βάζουμε σε ένα μπλέντερ 500gr φρούτα μαζί με 1kg ζάχαρη και στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Στις συνταγές που θα διαλέξετε μπορείτε να κάνετε μια δική σας εύκολη παραλλαγή μετατρέποντας το cocktail σε frozen, που είναι must για το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται με μια κίνηση. Βάζετε το έτοιμο cocktail στο μπλέντερ με πάγο.
Ας δούμε τις προτάσεις των bartender. Πρόσθετη πρωτοτυπία σε όσα ακολουθούν είναι ότι εκτός από την συνταγή του cocktail οι bartender προτείνουν και το συνοδευτικό του, που μερικές φορές κάνει την έκπληξη του απρόσμενου. 

Οι Bartenders και οι προτάσεις τους…

Best Friends με Σπύρο Δάβιο




Το γνωστό μαγαζί της Πολιτείας πρόσθεσε πρόσφατα ένα καλά οργανωμένο μπαρ. Μπορεί το σκηνικό να μην έχει παραλία, μας βάζει όμως αμέσως στην ατμόσφαιρα των διακοπών με ένα κήπο, που κυριολεκτικά παραπέμπει σε εξόρμηση στη φύση και ένα ταβάνι από τεράστια πλατάνια. Πίσω από την μπάρα ένας από τους πιο ιδιαίτερους Έλληνες mixologists με εξειδίκευση στις διαφορετικές υφές, o Σπύρος Δάβιος, μας μυεί σε μια άκρως καλοκαιρινή τάση, τα καλοκαιρινά cocktail φρούτων, που αντλούν έμπνευση από την Μεσόγειο και φλερτάρουν, όσο πρέπει με την Ασία. Οι προτάσεις του με βάση την μπανάνα, την φράουλα, το passion fruit και τα πράσινα μήλα, ενισχύονται με τις νότες βασιλικού, μοσχολέμονου, μπαχαρικών και τις κατάλληλες ανατολίτικες νύξεις. Η προετοιμασία τους είναι εύκολη με κλασικές τεχνικές shaker και blender και δεν σερβίρονται μόνα τους, αλλά με την σωστή γευστική μεσογειακή παρέα, σε ένα πάντρεμα cocktail και καλοκαιρινών γεύσεων, που θα μας δώσουν σίγουρα τροφή για περισσότερες ιδέες. Σημαντική υποσημείωση όλα τα πιάτα είναι από την κουζίνα του best friends, μια κουζίνα με νόστιμες comfort επιλογές.   

Οι συνταγές

Τριλογία Cacauet … που μας πάει σε εξωτικούς προορισμούς με εισιτήριο το απόλυτο δέσιμο της μπανάνας, του φιστικιού και της σοκολάτας.



50ml frangelico
20ml λικέρ σοκολάτας
1 ολόκληρη μπανάνα
Εκτέλεση : προσθέτουμε όλα τα υλικά στο blender και μετά διπλωσουρώνουμε σε ποτήρι.

Το συνοδευτικό του πάστα φιστικιού και χώμα φιστικιού
Για την πάστα φιστικιού και το χώμα φιστικιού. Χρησιμοποιούμε 100gr πάστας φιστικιού και προσθέτουμε μια σκόνη από άμυλο καλαμποκιού και ταπιόκα που έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να φτάσουμε την υφή που θέλουμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση να μοιάζει με χώμα. Την πάστα την σερβίρουμε πάνω σε φύλλο σίσο.

Mastic Bag…ένα cocktail που μοσχοβολάει Μεσόγειο, σερβίρεται σε σακούλα, για να το πάρουμε παντού μέχρι την παραλία.


50ml μαστίχα
20ml μοσχολέμονο
20ml χυμό passion fruit
25ml σιρόπι μπαχαρικών
4 με 5 φύλλα βασιλικού
μερικές φέτες αγγουριού
φλούδα πορτοκαλιού κομμένη ζουλιέν
φράουλα κομμένη σε φέτες.

Εκτέλεση : χτυπάμε στο shaker καλά και σερβίρουμε σε σακούλα

Το συνοδευτικό του μελιτζανοσαλάτα : θα εκπλαγείτε αλλά η πρόταση είναι μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με πιπεριές Φλωρίνης. Το cocktail σβήνει την καπνάδα και προσφέρει στο πιάτο μια παραπάνω δροσερή διάσταση.   

Pisco Pal… Σε αυτό το cocktail συναντιούνται το εθνικό ποτό του Περού, το νέκταρ αγαύης από το Μεξικό, το σιρόπι σίσο και ο χυμός γιούζου από την Ανατολή.



50ml pisco
25ml λικέρ πράσινο μήλο
20ml χυμός λεμονιού με γιούζου (Ιαπωνέζικο λάιμ)
30ml σιρόπι σίσο
Εκτέλεση : χτυπάμε όλα τα υλικά καλά στο shaker, διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε χωρίς πάγο με γαρνιτούρα μερικά φύλλα γιούζου.
 
Το συνοδευτικό του κριθαρότο με γαρίδες. Το cocktail κάνει δυνατό ντουέτο με αυτό το πιάτο και το αποτέλεσμα είναι αρμονικές γεύσεις που αγκαλιάζουν την οξύτητα και την γλυκύτητα.

Tamarind με Ιωάννη Ορφανό και Σταμάτη Σταματιάδη

Ο Ιωάννης Ορφανός

Αν η ευχή σας γι' αυτό το καλοκαίρι είναι να βρεθείτε κάπου εξωτικά…τότε πραγματοποιείται εύκολα. Αρκεί να πάτε μέχρι την καρδιά του Μεταξουργείου. Tο Tamarind σας περιμένει στη δική του «παραλία» μια υπέροχη πλατεία με ξύλινο μπαρ και δυο bartenders ετοιμάζουν τα πιο τροπικά φρουτένια cocktail. O Ιωάννης Ορφανός, κλασικός και βραβευμένος και ο Σταμάτης Σταματιάδης, μια νέα αλλά δυναμική παρουσία mixologist, που ήδη ξεχώρισε σε διαγωνισμούς, χτυπάνε τα shaker σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, με εξωτικά φρούτα, όπως ανανά και μάνγκο.

Ο Σταμάτης Σταματιάδης

Η φιλοσοφία των Ταϊλανδέζικων cocktails στηρίζεται στη χρήση φρούτων, που συνδυάζονται με lemongrass, ginger, λίτσι και καρύδα. Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται στην Thai κουζίνα, επομένως η αρμονία όταν τα απολαμβάνουμε ως ζευγάρι είναι ιδανική. Ο Ιωάννης και ο Σταμάτης μας ετοίμασαν τρεις συνταγές που φρεσκάρουν τo πικάντικο χαρακτήρα σε τρία εξωτικά πιάτα και μας τις δίνουν για να προετοιμάσουμε τη δική μας Thai βραδιά.  

Mekhog … Το βασικό ποτό της Ταϊλάνδης το Mekhog.



60ml Mekhog
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
15ml πουρέ μαγνκό
10ml coconut tramp
10ml σιρόπι βανίλιας
φρέσκο μάνγκο

Εκτέλεση : αναμιγνύουμε όλα τα υλικά στο Shaker και σερβίρουμε σε old fashioned με τριμμένο πάγο και μάνγκο.

Το συνοδευτικό του δροσερή πράσινη σαλάτα με μάγνκο και κoλίανδρο. Το cocktail ταιριάζει με το μάνγκο, το λάιμ δίνει την οξύτητα, το σιρόπι βανίλιας τη γλύκα και μαζί με τη σαλάτα δροσίζεται ο ουρανίσκος μας.

Lime Thai...Ένα κύμα δροσιάς



60ml blend ρούμι από Καραϊβική και Τζαμάικα
10ml πουρέ passion fruit
10ml σιρόπι lemongrass
15ml φρέσκο χυμό λάιμ

Εκτέλεση : όλα στο shaker, καλό χτύπημα, διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι cupe με γαρνιτούρα passion fruit και φυλλαράκια confit.

Το συνοδευτικό του σουβλάκι σολομού... Οξύτητα, δροσιά, πικάντικες νότες, καλοκαιρινά αρώματα και γεύση που αμέσως κάνει κλικ στο σολομό.

Missionary’s Downfall …Μια παραλλαγή του διάσημου Mai Tai λίγο πιο γλυκιά.



60ml blended ρούμι
10ml apricote brandy
15ml σιρόπι μπαχαρικών (κανέλας, γαρίφαλου, τόνκα)
30ml πουρέ ανανά
10ml φρέσκο χυμό λάιμ
2-3 σταγόνες angostura bitters
2-3 φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση : όλα τα υλικά στο Shaker, σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με φρέσκο ανανά.
 
Το συνοδευτικό του πιάτο ανανάς, ρύζι και γαρίδες… ο ανανάς πρωταγωνιστεί στο ποτήρι και στο πιάτο προκαλώντας μια άκρως καλοκαιρινή απόλαυση.

Chaplin με Γιάννη Στρατάκη, Διονύση Φάμελο και Γιώργο Πανταζόπουλο



Μια τελείως διαφορετική πρόταση, που προέρχεται από ένα μαγαζί που μετατρέπει το γνωστό Αθηναϊκό πεζόδρομο της Καλαμιώτου σε καλοκαιρινό στέκι. Εκεί, σε ένα χώρο με ακατέργαστο ξύλο, μεταλλικές λεπτομέρειες και σπάνια κομμάτια, όπως ο μπαρόκ πολυέλαιος και ο πετρόλ καναπές, δοκιμάζουμε εναλλακτικά cocktail, στα οποία πρωταγωνιστούν όλα τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα από κεράσια, μέχρι καρπούζι και πεπόνι, έχουν όμως συμπρωταγωνιστές τα ανερχόμενα super foods και σερβίρονται στα πιο φοβερά ποτήρια της πόλης. Για όσους λοιπόν το βλέπουν υγιεινά και αγαπάνε τα cocktail με φρούτα, οι ευρηματικοί και δεξιοτέχνες mixologists Γιάννης, Διονύσης και Γιώργος μας ετοιμάζουν αυτά τα ειδικά gourmet cocktail, που έχουν εκτός από τα πιο καλοκαιρινά φρούτα, επίσης goji, acai, maca και μούρα. Κάθε ένα από αυτά τα super foods έχει σημαντική θρεπτική αξία και ιδιότητες που προσφέρουν ευεξία και ενέργεια. Αν θέλετε κάτι πιο ψαγμένο και μοναδικό, δηλαδή cocktail που συνδυάζουν την γεύση, με την φιλοσοφία της καλή διατροφής, οι συνταγές ακολουθούν.
 
Τemptation 



50 ml ρούμι
30 ml πουρές κερασιού
10 ml κόκκοι κακάο ποτισμένοι με λικέρ πικραμύγδαλου
15 ml φρεσκοστυμμένος χυμός lime
2 κομματάκια γαρίφαλο
1 κεράσι
μισή κομμένη μπανάνα
Goji berries

Eκτέλεση
Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ –εκτός από τα goji berries- τα χτυπάμε καλά και τα σουρώνουμε σε ένα ποτήρι της επιλογής μας. Γαρνίρουμε με την μισή κομμένη μπανάνα σε σχήμα δελφινιού, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία (για μάτια στο δελφίνι προσθέτουμε τα 2 κομματάτια γαρίφαλο), φρέσκα κεράσια και τα goji berries.

Langkawi



50 ml τζιν
2 φύλλα βασιλικού
2 φύλλα μέντας
4 φράουλες
10 ml σιρόπι ζάχαρης
30 ml χυμός goji berries
χυμός λεμονιού

Eκτέλεση
Σε ένα μπολ λιώνουμε τις φράουλες με το σιρόπι και τα φύλλα βασιλικού και μέντας. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά σε ένα σέικερ και τα χτυπάμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι της αρεσκείας μας και γαρνίρουμε με φύλλα διόσμου.

Αlexander the great



50 ml vodka
20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
10 ml σιρόπι ζάχαρης
1 φέτα καρπούζι
20 ml χυμός acai
1 φύλλο ανανά
1 φράουλα
2 μικρά κομμάτια τζίντζερ

Εκτέλεση
Χτυπάμε το καρπούζι στο μπλέντερ και βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ. Σουρώνουμε το μείγμα με σουρωτήρι τσαγιού σε ένα ποτήρι γεμάτο τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με καρπούζι, τζίντζερ, το φύλλο ανανά και τη φράουλα.

Αguaya



60 ml λευκό ρούμι
30 ml φρέσκο χυμό πεπονιού
30 ml νερό καρύδας
15 ml lime
15 ml σιρόπι ζάχαρης
1 φύλλο ανανά
1 κομμάτι ανανά ή ένα κομμάτι πεπόνι
μια φέτα lime
καρπούς goji berries

Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο σέικερ και τα σερβίρουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με ένα φύλλο ανανά, 1 κομμάτι ανανά με τη φλούδα (ή πεπόνι), μια φέτα lime και καρπούς goji berries.
 

Διευθύνσεις Bar
Best Friends : Πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κηφισιά , τηλ 2108079139
Tamarind : Κεραμικού 51, Μεταξουργείο, τηλ 2105225945
Chaplin : Καλαμιώτου 16, Αθήνα, τηλ 2103237043


*Οι φωτογραφίες από Best Friends και Tamarind είναι της Βενθεσικύμης Σούκουλη, ενώ η γενική και από Chaplin της Έφης Ρουφαγάλα.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ