Ελληνικά Πανεπιστήμια: ''Απαγορεύεται η είσοδος στους έχοντας εργασίαν''

Πανεπιστημιακοί απ' όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώνουν τις φωνές τους κατά της συνεχιζόμενης παρεμπόδισης των εκλογών από ομάδες φοιτητών και συναδέλφων τους

Υπογραφές για να καταδικάσουν την παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας στα ΑΕΙ της χώρας για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης συγκεντρώνουν πανεπιστημιακοί.

Με κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://goo.gl/m8MWF, όπου έως και χθες το μεσημέρι είχαν υπογράψει 204 μέλη ΔΕΠ, επισημαίνονται τα εξής: «Πριν ακριβώς από 40 χρόνια, φθινόπωρο του 1972, οι φοιτητές όλων των Σχολών του Πολυτεχνείου και άλλων ΑΕΙ ζητούσαν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους, τις οποίες παρεμπόδιζε με κάθε μέσο η χούντα. Σήμερα, κομματικές παρατάξεις φοιτητών, με τη συμπαράσταση μελών ΔΕΠ, παράνομα και με τη βία διαλύουν συνεδριάσεις πανεπιστημιακών οργάνων και παρεμποδίζουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ».

Οι πανεπιστημιακοί στο ίδιο κείμενο προσθέτουν ότι συνάδελφοι που αντιδρούν σε όλα αυτά υφίστανται προγραφές. «Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία μας με τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012 για τα πανεπιστήμια, λέμε προς όλους ότι δεν υπάρχουν δημοκρατικά επιχειρήματα για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Αυτό που γεννιέται σήμερα είναι ένα τέρας που θα καταβροχθίσει και το πανεπιστήμιο και ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγουν οι συντάκτες του κειμένου. Η συλλογή υπογραφών για όσα μέλη ΔΕΠ ενδιαφέρονται συνεχίζεται.

Μεταξύ των 204 πανεπιστημιακών που έχουν υπογράψει το κείμενο συμπεριλαμβάνονται και οι εξής: Νίκος Αλιβιζάτος (ΕΚΠΑ), Στέλιος Βιρβιδάκης (ΕΚΠΑ), Γιάννης Βούλγαρης (Πάντειο), Κώστας Βουρνάς (ΕΜΠ), Βασίλης Βουτσάκης (ΕΚΠΑ), Θάλεια Δραγωνά (ΕΚΠΑ), Πέρσα Ζέρη (Πάντειο), Γιάννης Καλογήρου (ΕΜΠ), Ορέστης Καλογήρου (ΑΠΘ), Βάσω Κιντή (ΕΚΠΑ), Ανδρέας Κούρκουλας (ΕΜΠ), Αντιγόνη Λυμπεράκη (Πάντειο), Ναπολέων Μαραβέγιας (ΕΚΠΑ), Μάνος Ματσαγγάνης (ΟΠΑ), Αχιλλέας Μητσός (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Δημήτρης Σωτηρόπουλος (ΕΚΠΑ), Πλάτων Τήνιος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Σταύρος Τσακυράκης (ΕΚΠΑ), Λουκάς Τσούκαλης (ΕΚΠΑ), Κίμων Χατζημπίρος (ΕΜΠ), Θεόδωρος Χατζηπαντελής (ΑΠΘ) και Κώστας Χλωμούδης (Πανεπιστήμιο Πειραιώς).

Η διαμαρτυρία των 204 πανεπιστημιακών έρχεται μετά τα συνεχή κρούσματα ματαίωσης των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης ΑΕΙ και ΤΕΙ από ομάδες φοιτητών και σε ορισμένες περιπτώσεις μελών ΔΕΠ. Δεν έλειψαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου απειλήθηκαν καθηγητές, οι οποίοι έθεσαν υποψηφιότητα ή είχαν εκφράσει τη βούληση να ψηφίσουν.

ΝΕΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ματαίωσαν για 6η φορά τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης

Φοιτητές, εργαζόμενοι και πανεπιστημιακοί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ματαίωσαν για έκτη φορά (!) μέσα στο 2012 τις εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με απόφαση της Συγκλήτου το Συμβούλιο θα προκύψει με ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου.

Πάνω από 100 φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους μικρή μερίδα πανεπιστημιακών και εργαζομένων, μπλόκαραν χθες το πρωί τις δύο εισόδους στα αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου θα στήνονταν οι κάλπες. Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι συγκεντρωμένοι άπλωσαν πανό, φράζοντας την είσοδο και εμπόδισαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να μπουν μέσα.

Δεν δίστασαν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν και βία και να απωθήσουν πανεπιστημιακούς που ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αναταραχή κράτησε σχεδόν μία ώρα και μετά την παρέλευση του χρόνου που απαιτούνταν, η εφορευτική επιτροπή αναγκάσθηκε να κηρύξει και πάλι άγονη και αυτή τη διαδικασία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Δημοκρίτειο
Με μικροπροβλήματα, τεχνικής φύσης, ολοκληρώθηκε χθες η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την εκλογή 8 εσωτερικών (πανεπιστημιακών) μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μεταξύ των 15 υποψήφιων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ