Αυτά είναι τα βιβλία του καλοκαιριού:33 προτάσεις από 11 συγγραφείς

Διαβάζουν διαφορετικά οι συγγραφείς; Με ποιο κριτήριο επιλέγουν αναγνώσεις, ομότεχνους, τα δικά τους βιβλία; Εντεκα γνωστοί και σημαντικοί Ελληνες συγγραφείς προτείνουν από τρία βιβλία για τους αναγνώστες του «Εθνους».

Διαβάζουν διαφορετικά οι συγγραφείς; Με ποιο κριτήριο επιλέγουν αναγνώσεις, ομότεχνους, τα δικά τους βιβλία; Εντεκα γνωστοί και σημαντικοί Ελληνες συγγραφείς προτείνουν από τρία βιβλία για τους αναγνώστες του «Εθνους».

Τα βιβλία του καλοκαιριού από 11 συγγραφείς

«Βρήκα εξαιρετικά και απόλαυσα τα διηγήματα του Ανδρέα Μήτσου ''Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια'' που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη», δηλώνει ο Μάνος Ελευθερίου και προσθέτει: «Βρήκα πολύ όμορφη την ποιητική συλλογή του Γιώργου Κ. Ψάλτη ''Παναγιές Ελένες'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Ικαρο και ξαναδιάβασα με πολλή αγάπη το υπέροχο βιβλίο του Ασημάκη Πανσέληνου ''Τότε που ζούσαμε'' που επανακυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο».

Με τον «Πότη» του Hans Fallada (μετ. Εμη Βαϊκούση, Εκδόσεις Κίχλη) ξεκινά τις προτάσεις του ο Κώστας Αρκουδέας: «Βλέποντας τη ζωή του να παίρνει την κάτω βόλτα, ο Ερβιν ξεφεύγει από τη ζοφερή πραγματικότητα και βρίσκει παρηγοριά στο ποτό. Ο Χανς Φάλαντα παρακολουθεί με συμπόνια τον ήρωά του να τρυπώνει στους λαβυρίνθους της ενοχής και της αυτολύπησης και μέσα από το αλκοόλ να ανακαλύπτει τον δρόμο για την ηδονή και την απελευθέρωση. Ενα βιβλίο-κραυγή απόγνωσης για την εξάρτηση και την ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία».

Ο Κώστας Αρκουδέας συνεχίζει τις προτάσεις του με τη «Μοναξιά της ασφάλτου» του Δημήτρη Μαμαλούκα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κουκουνάρι: «Νέος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας ο Δ. Μαμαλούκας, νέες οι Εκδόσεις Κουκουνάρι, οι οποίες συνοδεύουν (επιλεκτικά) την εν λόγω έκδοση με CD που περιέχει τα τραγούδια που ''ακούγονται'' στο βιβλίο. Κινηματογραφικός ρυθμός, νουάρ ατμόσφαιρα και συνεχείς ανατροπές σε μια πόλη που είναι και δεν είναι η Αθήνα, πνιγμένη στην ομίχλη, με ήρωες που μοιάζουν με σκιές και φαντάσματα να περιφέρονται στην γκρίζα άσφαλτο». Για το τέλος ο Κώστας Αρκουδέας προτείνει ένα βιβλίο για την Ευρώπη: «Στο ''Ολεθρος ? Η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο'' του Keith Lowe (μετ. Ιωάννης Χαλαζιάς, Εκδόσεις Ψυχογιός) όλοι εμείς που (δίκαια) διαμαρτυρόμαστε για την αναιμική δημοκρατία στην Ευρώπη, βλέπουμε πού βρισκόταν η Γηραιά Ηπειρος πριν από 70 χρόνια και μπορούμε να αναλογιστούμε πόση απόσταση χρειάστηκε να διανύσει προκειμένου να μετατραπεί σε μια ήπειρο ειρήνης. ».

Τα βιβλία του καλοκαιριού από 11 συγγραφείς

Με τις «Σπάνιες γαίες» της Σώτης Τριανταφύλλου (Εκδόσεις Πατάκης) ξεκινά τις προτάσεις του ο Πέτρος Τατσόπουλος: «Η Σώτη Τριανταφύλλου αξιοποιεί το παρισινό μεταπτυχιακό της στο τμήμα Ρωσικών Σπουδών και μας ξεναγεί στην ''αχαρτογράφητη'' Σοβιετική Ενωση, με κεντρικό (αντι)ήρωα τον Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ, έναν ιδιόρρυθμα «κανονικό» άνθρωπο σε μια ταραγμένη εποχή. Μου θύμισε το ρεζουμέ από το «Catch-22» του Τζόζεφ Χέλερ: είναι σαφής ένδειξη ψυχικής υγείας εάν θεωρείσαι τρελός σε τρελούς καιρούς». Το δεύτερο βιβλίο που προτείνει ο Πέτρος Τατσόπουλος είναι η «Νίκη» του Χ.Α. Χωμενίδη (Εκδόσεις Πατάκης): «Ο Χρήστος Χωμενίδης αντλεί υλικό από τη συναρπαστική οικογενειακή του ιστορία -η Νίκη είναι η μυθιστορηματική περσόνα της συνονόματης μητέρας του- και ρίχνει ένα «αγαπησιάρικο» βλέμμα πάνω στην πολύπαθη -άλλοτε ηρωική, άλλοτε ξεροκέφαλη- ελληνική Αριστερά. Το πιο τρυφερό του βιβλίο». «Ο φερετζές και το πηλήκιο» του Παύλου Τσίμα (Εκδόσεις Μεταίχμιο) αποτελεί την τρίτη και τελευταία πρόταση του Πέτρου Τατσόπουλου: «Ο Παύλος Τσίμας αφηγείται την άγνωστη κι εν πολλοίς «σουρεαλιστική» ιστορία της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, από τα «προϊστορικά» χρόνια του Μεταξά και της Κατοχής έως τη δικτατορία των συνταγματαρχών και το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ πέρυσι τον Ιούνιο. Ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και απολαυστικό ανάγνωσμα».

Μια μεγάλη ιστορία αγάπης προτείνει αρχικά η Ζέφη Κόλια με τις «Μέρες και νύχτες που δεν ήταν δικές μας» της Ελισάβετ Παπαδοπούλου (Εκδόσεις Καστανιώτη): «Η ενηλικίωση μιας οικογένειας μέσα από την ενηλικίωση μιας χώρας, ταυτόχρονα μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία, με φόντο την Ελλάδα της ψεύτικης ευημερίας και την έρημο της ακριτικής επαρχίας των ετών 1975-1995. Μεστό και πυκνό γράψιμο, δυνατό ανάγνωσμα για διακοπές και όχι μόνο». Η συγγραφέας συνεχίζει προτείνοντας το βιβλίο «Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού» του Δημήτρη Μαμαλούκα (Εκδόσεις Κουκουνάρι): «Ποτέ άλλοτε μια ληστεία δεν έμοιαζε τόσο γοητευτική και ποτέ δεν κατέληξε σε μεγαλύτερο μακελειό. Ενα σκληρό αστυνομικό θρίλερ που διαβάζεται με υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας».

Μάνος Κοντολέων  Το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμονσίνο» από τις Εκδόσεις Πατάκη προτείνει ο Μάνος Κοντολέων και συνεχίζει με το καινούργιο βιβλίο του Μίλαν ΚούντΜάνος Κοντολέων

Το μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμονσίνο» από τις Εκδόσεις Πατάκη προτείνει ο Μάνος Κοντολέων και συνεχίζει με το καινούργιο βιβλίο του Μίλαν Κούντερα «Η γιορτή της ασημαντότητας» από τις Εκδόσεις Εστία και το μυθιστόρημα της Σάρα Ουότερς «Χείλη σαν βελούδο» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.


Τελευταία πρόταση της Ζέφης Κόλια η «Ηλέκτρα» της Διδώς Σωτηρίου (Εκδόσεις Κέδρος 2014): «Η Διδώ και η Ηλέκτρα ήταν φίλες. Δύο από εκείνα τα ηρωικά κορίτσια την εποχή της Αντίστασης. Εβδομήντα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου και δέκα χρόνια από τον θάνατο της ίδιας της συγγραφέως, έρχονται στο φως οι απολαυστικές αφηγήσεις της Διδώς γύρω από τις αποστολές που ανέθετε το Κόμμα στις δυο τους και άλλες επικίνδυνες αλλά και αστείες στιγμές τους. Συγκλονιστική, όπως πάντα».

Τα βιβλία «Παράφορο Πάθος» του Κώστα Αρκουδέα (Εκδόσεις Καστανιώτη), «Ανάλαφρες ιστορίες» του Πέτρου Τατσόπουλου (Εκδόσεις Καστανιώτη) και «Μεσημβρινές συνευρέσεις» της Εύας Στάμου (Εκδόσεις Μελάνι) προτείνει για το φετινό καλοκαίρι ο Γιώργος Γλυκοφρύδης και εξηγεί: «Αποφάσισα να αναφέρω τρία πολύ σύγχρονα ελληνικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων. Είναι εύκολο το ξένο βιβλίο ως πρόταση, δεν ''θίγεις'' κανέναν, δείχνεις απλά τις προτιμήσεις σου. Εν κατακλείδι, πάλι για εσένα μιλάς. Ετσι το βλέπω εγώ, τουλάχιστον, όχι πως έτσι είναι. Λοιπόν, το πρώτο είναι ένα εξαιρετικό λογοτέχνημα που αφηγείται μια ερωτική ιστορία στα όρια που θέλεις να ανατρέψεις τον πλανήτη να γυρίσει αλλιώς να μείνουν όλα μ' εκείνη. Ή μ' εκείνον. Αυτό με άγγιξε πάρα πολύ. Οπότε και το προτείνω. Το δεύτερο είναι ένας Τατσόπουλος που θα έπρεπε να θυμόμαστε. Συγγραφέας πάνω απ' όλα. Αριστος δε. Πάντα τον είχα στο μυαλό μου ως αράχνη πάνω από τους ήρωές του, φαντασίωσή μου αυτό, αλλά έτσι τον είχα. Αυτό το συγκεκριμένο, συλλογή διηγημάτων, ανάλαφρων ιστοριών, από τα κλασικά άσημα, είναι δείγμα αφήγησης. Πρέπει να το είχα τελειώσει, θυμάμαι, σε λιγότερο από κάποιες ώρες. Καλοκαίρι, πάντα. Θυμάμαι, δε, χρόνια τώρα, μία συγκεκριμένη ιστορία. Δεν θα πω ποια. Οπότε και το προτείνω. Το τρίτο είναι ξανά ένα σύνολο διηγημάτων εξαίσια ερωτικών. Αλλά αυτό εδώ εκτός από κυριολεκτικά καινούργιο είναι και η καταβύθιση στον έρωτα, στο σώμα, στη σάρκα, στο απόλυτα υλικό. Στη μυρωδιά και στη γεύση. Και στο μυστήριο».

Μάνος Ελευθερίου και Πέτρος Τατσόπουλος κάνουν τις δικές τους προτάσεις Μάνος Ελευθερίου και Πέτρος Τατσόπουλος κάνουν τις δικές τους προτάσεις

Νουάρ ιστορίες στη Νέα Υόρκη και περίπατος στο Κάιρο

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης ξεκινά τις προτάσεις του με τη «Ρετροσπεκτίβα» του Αβραάμ Β. Γεοσούα (μετ. Μάγκυ Κοέν, Εκδόσεις Πόλις): «Βραβευμένο με το γαλλικό Medicis ως το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα του 2012, το σπουδαίο αυτό έργο ενός από τους μεγαλύτερους Ισραηλινούς συγγραφείς συνδιαλέγεται με τη ζωή και την τέχνη».

Δεύτερη πρόταση το «Κύριε Διοικητά» του Romain Slocombe (μετ. Εφη Κορομηλά, Εκδόσεις Πόλις): «Ενα συνταρακτικό ανάγνωσμα που ξεδιπλώνει την αδιανόητη φυλετική έχθρα που μπορεί να τρέφει ένας άνθρωπος και ταυτόχρονα ένα αφόρητα επίκαιρο έργο που μιλά έξω από τα δόντια στο ελληνικό κοινό για το άγος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μολονότι αναφέρεται στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία». Ο Κυριάκος Αθανασιάδης ολοκληρώνει τις προτάσεις του με το βιβλίο «Η τριλογία της Νέας Υόρκης» του Paul Auster (μετ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο): «Ενα βιβλιοφιλικό νεο-νουάρ αφήγημα δομημένο σε τρία διακριτά και αλληλοσυμπληρούμενα μέρη -για πρώτη φορά επίτομο στη γλώσσα μας- από έναν σαγηνευτικό και άκρως πρωτότυπο συγγραφέα (σίγουρα στο top-10 των εν ζωή Αμερικανών πεζογράφων), με ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς και κουλτούρα αλλά και με ρίζες ταυτόχρονα στο μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα, και βαθύτατα νεοϋορκέζικο ταυτόχρονα, που περιγράφει μια από τις πιο ευφάνταστες ιστορίες με ντετέκτιβ που θα μπορούσε κανείς να επινοήσει».

Δημήτρης Σωτάκης - Πέρσα ΚουμούτσηΔημήτρης Σωτάκης - Πέρσα Κουμούτση

Η Κατερίνα Καριζώνη συνιστά το βιβλίο «Στους δρόμους του Καΐρου, περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ» της Πέρσας Κουμούτση (Εκδόσεις Ψυχογιός): «Πρόκειται για ένα τρυφερό και συγκινητικό αφήγημα που ξετυλίγεται στην Αίγυπτο λίγο πριν από τηνδιάλυση της εκεί ελληνικής παροικίας. Βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα περιγράφει τα παιδικά και νεανικά χρόνια της Αιγυπτιώτισσας Πέρσας Κουμούτση και τη μοιραία -σχεδόν μεταφυσική- συνάντηση και σχέση της με τον νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ που την οδήγησε αργότερα στη μετάφραση του έργου του». Δεύτερη πρόταση «Το τέλος του γαλάζιου ρόδου» της Ελένης Πριοβόλου (Εκδόσεις Καστανιώτη): «Ενα βιβλίο που αποτελεί κατάθεση ζωής και ταυτόχρονα το τελευταίο μέρος μιας μεγάλης τριλογίας που άρχισε με το βραβευμένο μυθιστόρημα ''Οπως ήθελα να ζήσω'' και συνεχίστηκε με το ''Για το όνειρο πώς να μιλήσω''». Με ποιήματα κλείνουν οι προτάσεις της Κατερίνας Καριζώνη και το βιβλίο «Κλινικά απών» της Χλόης Κουτσουμπέλη (Εκδόσεις Γαβριηλίδης): «Καθαρόαιμη ποίηση, γεμάτη συμβολισμούς, ιστορίες με ιππότες, κατεψυγμένους έρωτες, σκονισμένα νυφικά, τόπους όπου δεν υπάρχουν εποχές. Πρόκειται για έναν υπέροχο ποιητικό, αλλά ταυτόχρονα δαιμονικό κόσμο ειδώλων».

«Το μυθιστόρημα που με εντυπωσίασε τόσο με τη γραφή του όσο και με τη θεματική του είναι ''Το τέλος του κόσμου'' της Μάρκαρετ Ατγουντ (Εκδόσεις Ψυχογιός, μετ. Εφη Τσιρώνη)», λέει η Αργυρώ Μαντόγλου. Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας, όπου οι ήρωες μετά από μια εργαστηριακά κατασκευασμένη πανδημία επανασυνδέονται προκειμένου να αναστήσουν τον πολιτισμό. Η Ατγουντ δεν περιγράφει μια μελλοντική δυστοπία, αλλά το παρελθόν μας, το πέρασμα από την προφορική αφήγηση στον γραπτό λόγο και στη γέννεση του πολιτισμένου κόσμου», δηλώνει και συνεχίζει τις προτάσεις της με τα «Τελευταία απογεύματα με την Τερέζα» του ισπανού Χουάν Μαρσέ (Εκδόσεις Πατάκη), «ένα βαθιά πολιτικό μυθιστόρημα όχι μόνο επειδή παρουσιάζεται η πάλη των τάξεων, αλλά κυρίως επειδή αποδίδεται το ''αγεφύρωτο χάσμα'' ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην επιθυμία». Τελευταία πρότασή της «Το δείπνο» του Χέρμαν Κοχ (Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετ. Μαρία Αγγελίδου), «ένα μυθιστόρημα που παρουσιάζει τον κόσμο μιας σύγχρονης μητρόπολης, έναν κόσμο με αισθητική και καμιά ηθική».

Δημήτρης Σωτάκης - Πέρσα Κουμούτση

Τα βιβλία «Στίλερ» του Μαξ Φρις (μετ. Αρετή Κοντογιώργη, Εκδόσεις Κέδρος), «Ο μίμος των φωνών» του Τόμας Μπέρνχαρντ (μετ. Αλέξανδρος Ισαρης, Εκδόσεις Αγρα) και «Ο χειριστής» του Αριστείδη Αντονά (Εκδόσεις Αγρα) είναι οι καλοκαιρινές προτάσεις του συγγραφέα Δημήτρη Σωτάκη, ενώ η Πέρσα Κουμούτση προτείνει «Το κονάκι του Φιν» του Τζέιμς Τζόις (Εκδόσεις Ψυχογιός), «Αλλάζει πουκάμισο το φίδι» του Κώστα Ακρίβου (Εκδόσεις Μεταίχμιο) και «Φακός στο στόμα» του Χρήστου Χρυσόπουλου (Εκδόσιες Πόλις)

ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ