Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Σαμαράς ανεξάρτητα από τη στάση Κουβέλη

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάθεση των μέτρων στην Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανεξάρτητα από την στάση που θα τηρήσει τελικά η ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.


Αποφασισμένος να προχωρήσει στην κατάθεση των μέτρων στην Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανεξάρτητα από την στάση που θα τηρήσει τελικά η ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Μέχρι αργά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να αλλάξει την στάση του ο κ. Φώτης Κουβέλης. Το τελικό τηλεφώνημα μεταξύ του κ. Αντώνη Σαμαρά και του κ. Φώτη Κουβέλη δεν έγινε αφού δεν υπήρχε πεδίο συμφωνίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επιμένει στις ενστάσεις του για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Νωρίτερα ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε μεταφέρει στην συνάντηση με τον κ. Δημήτρη Σταμάτη την άρνηση του κ. Κουβέλη και είχε ζητήσει να αποσυρθεί το πακέτο των εργασιακών για αργότερα ή να κατατεθεί χωριστά από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις ώστε να διευκολυνθεί η ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει. Το να αποσυρθεί το εργασιακό το έχει απορρίψει η Τρόικα.

Το να κατατεθεί χωριστά ήταν ενδεχόμενο το οποίο εξέτασε το κυβερνητικό επιτελείο αλλά τελικώς απορρίφθηκε. Χωρίς την ΔΗΜΑΡ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μετρούν 160 βουλευτές, θεωρείται όμως βέβαιο ότι αν δοθεί η δυνατότητα στην ΔΗΜΑΡ τότε θα υπάρξουν και αρκετοί βουλευτές απο τα δύο άλλα κόμματα που επίσης θα καταψηφίσουν.
Η συμωνία με την Τρόικα θα συζητηθεί μέχρι την Δευτερά στο Γιουρογουόρκινγκ γκρουπ το οποίο θα προετοιμάσει την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ της 12ης Νοεμβρίου όπου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο με όλο το πακέτο των μέτρων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών που θα περιλαμβάνει και το εργασιακό θα κατατεθεί σε ενιαίο νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και δεν αφήνει περιθώρια ωστόσο από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν βελτιώσεις που θα επιτρέψουν και στον κ. Κουβέλη να άρει τις επιφυλάξεις του.

Βεβαίως υπάρχουν αμφιβολίες και για βουλευτές των δύο άλλων κομμάτων της συμπολίτευσης οι οποίοι είτε έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι θα καταψηφίσουν είτε έχουν πει ότι επιφυλάσσονται.

Ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου από την ΔΗΜΑΡ θα επισφραγίσει την ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό και δημιουργεί πεδίο πολιτικών εξελίξεων παρότι από την ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνουν ότι δεν επιθυμούν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ