Σε χρεοκοπία οδηγείται η Εκκλησία με δραματική προειδοποίηση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, που βάζει σε κίνδυνο τα προγράμματα σίτισης απόρων, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει και σε απόλυση 300 εκκλησιαστικών υπαλλήλων

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να τιναχθούν τα κοινωνικά προγράμματα της Εκκλησίας, ενώ τον δρόμο προς την ανεργία, σε δύο μήνες, θα ακολουθήσουν και 300 υπάλληλοι, καθώς τα... ιερά ταμεία οδεύουν προς χρεοκοπία.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάρρευση της Εκκλησίας της Ελλάδος έκρουσε χθες ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί. Επόμενη παράπλευρη απώλεια, από τη στάση πληρωμών, θα είναι και τα συσσίτια τόσο της Αρχιεπισκοπής όσο και των μητροπόλεων, που χρηματοδοτούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος και τα οποία καθημερινά ανέρχονται σε 50.000 μερίδες.

Στην έλλειψη ρευστότητας αναφέρθηκε, χθες, ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (TV100), αποκαλύπτοντας ότι τα αποθέματα επαρκούν για μόλις δύο μήνες . «Εχουμε τέτοιο πρόβλημα, που εάν δεν εξασφαλίσουμε χρήματα σύντομα, μετά από δύο μήνες 300 υπάλληλοι της Εκκλησίας θα μείνουν απλήρωτοι και θα πρέπει να απολυθούν», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, για να προσθέσει ότι πλέον στα ταμεία δεν εισρέουν χρήματα, με αποτέλεσμα τα αποθέματα να τελειώνουν.

«Από πού θα βρούμε χρήματα, όταν τα ακίνητα της Εκκλησίας είναι ξενοίκιαστα, όταν τα μισθώματα είναι απλήρωτα, για ποια μερίσματα στις τράπεζες μιλάμε, όταν μας πήραν τις μετοχές και εξαφάνισαν την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος, πάντως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα όσα αναφέρονται περί πλούσιων ιερέων. «Οσα ακούγονται για ιεράρχες που κολυμπάνε μέσα στα χρήματα είναι παραμύθια», ανέφερε.

Τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου επιβεβαίωσε ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ), Θεοφιλέστατος επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο κόσμος νομίζει ότι έχουμε το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ και κάθε πρωί κάνουμε βουτιές σε χρυσές λίρες. Δεν είναι έτσι. Να σας πω το πολύ απλό, ότι τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε συνεχώς μέσα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, που σημαίνει πως και ό,τι αποθέματα είχαν μείνει σχεδόν τελειώνουν.

Οταν τελειώσουν, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους».

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία και για τα συσσίτια, τονίζοντας ότι «εάν δεν βρεθούν πόροι, είναι φυσικό να υπάρξουν προβλήματα», εξηγώντας ότι η ΕΚΥΟ χρηματοδοτεί και την Αρχιεπισκοπή και μητροπόλεις για το φιλανθρωπικό τους έργο. «Επί του παρόντος τα φέρνουμε ίσα βάρκα ίσα πανιά. Ελπίζουμε ο Θεός να δώσει να βοηθηθούμε, κάνουμε κάποιες προσπάθειες μέσω αξιοποιήσεων μέσα σε αυτήν την κρίση που υπάρχει και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

  • Τα συσσίτια που χρηματοδοτούνται καθημερινά από την Εκκλησία της Ελλάδος ανέρχονται σε 50.000 μερίδες

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ