Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης πρωταγωνιστής σε φιλμ στο Άμστερνταμ

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το οποίο διεξάγεται από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου, και θεωρείται από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς, κάνει πρεμιέρα το Ένα βήμα μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη. Συγκεκριμένα, η ταινία συμμετέχει στο τμήμα Reflecting Images: Panorama, το οποίο φιλοξενεί ταινίες που θα προκαλέσουν και θα συζητηθούν.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το οποίο διεξάγεται από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου, και θεωρείται από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς, κάνει πρεμιέρα το Ένα βήμα μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη. Συγκεκριμένα, η ταινία συμμετέχει στο τμήμα Reflecting Images: Panorama, το οποίο φιλοξενεί ταινίες που θα προκαλέσουν και θα συζητηθούν.

Το ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά, ακολουθεί για 10 εβδομάδες τον Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010. Προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση. Στις σημερινές κοινωνίες, η κρίση έχει χαρακτηριστεί συχνά σαν κρίση αξιών. Η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη.
Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος έλληνας οινοπαραγωγός και απεξαρτημένος αλκοολικός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και εξέχον μέλος της κοινωνίας των πολιτών, είναι στα 68 του ο αντισυμβατικός ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Καθώς η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ο Μπουτάρης μάχεται απέναντι σε ορατούς και αόρατους αντιπάλους. Το ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά είναι μία κινηματογραφική οδύσσεια διάρκειας 10 εβδομάδων που παρακολουθεί και καταγράφει αυτό το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.


Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Δημήτρης Αθυρίδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962, έκανε καριέρα ως φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας στη διαφήμιση και σε ντοκιμαντέρ. Η πρώτη του ταινία "T4 trouble and the self admiration society" (σκηνοθέτης-συμπαραγωγός) συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival 2009 και συμμετείχε στο Trieste IFF 2009, cyprusanimafest κ.α. διεθνή φεστιβάλ. Προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2010, καθώς και στην ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2012, αποσπώντας θερμή υποδοχή από τους κριτικούς.
Το 2010 συμμετείχε στη μελετητική ομάδα του κ. Αλέξανδρου Τομπάζη σαν σύμβουλος για τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις του ελληνικού περιπτέρου στην διεθνή έκθεση EXPO 2010 SHANGHAI, που τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία του.
Το ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά θα προβληθεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα του 2013, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς θα προβληθεί στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας "Μια ημέρα για την Ελλάδα/Une journée en Grèce".
Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ