Άντρες, δουλεύετε νύχτα; Κινδυνεύετε με καρκίνο του προστάτη!

Οι άντρες που εργάζονται νύχτα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους δουλεύουν μέρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.


Οι άντρες που εργάζονται νύχτα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους δουλεύουν μέρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κι άλλες μορφές καρκίνου, κυρίως καρκίνους του εντέρου, της ουροδόχου κύστεως και των πνευμόνων.

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα προέρχονται από μελέτη στον Καναδά και είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι οι νυχτερινές βάρδιες έχουν τέτοιον αντίκτυπο στην υγεία των ανδρών.

Αν και κατά το παρελθόν υπήρξαν μελέτες που συσχέτισαν τον καρκίνο με την νυχτερινή εργασία, αυτές αφορούσαν κυρίως γυναίκες και τον καρκίνο του μαστού.

Η νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, δείχνει ότι οι άντρες επηρεάζονται εξίσου αρνητικά από τη νυχτερινή εργασία και ότι οι συνέπειες φαίνονται σε διάφορους καρκίνους.

Οι νυχτερινές βάρδιες πιστεύεται ότι πλήττουν τον οργανισμό καταστέλλοντας την μελατονίνη, την ορμόνη που παράγει η υπόφυση του εγκεφάλου για να ρυθμίσει πότε θα κοιμόμαστε και πότε θα είμαστε ξύπνιοι.

Όταν είναι νύχτα, η παραγωγή της μελατονίνης αυξάνεται για να διεγερθεί ο βαθύς ύπνος, με τα επίπεδά της να κορυφώνονται στο μέσον της νύχτας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έκθεσή μας στο φως στη διάρκεια της νύχτας διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης, ενεργοποιώντας μία αλληλουχία γεγονότων μέσα στο σώμα μας, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας», βασίσθηκε σε 3.137 άνδρες οι οποίοι διαγνώσθηκαν με διάφορες μορφές καρκίνου (σ.σ. υπάρχουν πάνω από 200 είδη καρκίνου).

Οι ερευνητές ρώτησαν, μεταξύ άλλων, τους εθελοντές τους για τις εργασιακές συνθήκες τους και συνέκριναν τις απαντήσεις με τις εργασιακές συνθήκες μιας άλλης ομάδας 500 ανδρών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρκίνο.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν και τους άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για κάθε μορφή καρκίνου που εξέτασαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνεχής εργασία το βράδυ τριπλασίαζε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, διπλασίαζε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και αύξανε κατά 76% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονος και κατά 70% τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

Για τους καρκίνους του προστάτη, του παχέος εντέρου και της κύστεως, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των ανδρών οι οποίοι εργάζονταν νύχτα επί τουλάχιστον 10 χρόνια.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους: «Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει την θετική συσχέτιση μεταξύ της νυκτερινής εργασίας, ιδίως μεταξύ νοσηλευτριών, και καρκίνου του μαστού. Λίγα στοιχεία, όμως, υπάρχουν όσον αφορά καρκίνους άλλων οργάνων ή μεταξύ των ανδρών.

»Η παρατήρησή μας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για άλλες μορφές καρκίνου, είναι καινούργια. Ένα είναι βέβαιον: εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, θα έχουν αποκαλύψει έναν σημαντικό, συστημικό (σ.σ. ολόκληρου του σώματος) παράγοντα κινδύνου για καρκίνο».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ