Vintage Story: Όταν η Γκρέτα Γκάρμπο άφησε στα σκαλιά της εκκλησίας τον γαμπρό Τζων Γκίλμπερτ για τα μάτια της πανέμορφης Λούις Μπρουκς!

To αφιέρωμα του eirinika.gr γίνεται με αφορμή τον θάνατο της Γκρέτα Γκάρμπο το 1990!

http://4.bp.blogspot.com/-I8mAVTq4v_E/UwEiv_cbxyI/AAAAAAAAQoM/Bl0TkjWYCnI/s1600/2014-02-16+15.15.30.jpg

H Γκρέτα Γκάρμπο γεννήθηκε στη Στοκχόλμη και το πραγματικό της όνομα ήταν Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον. Αναγκάστηκε να εργαστεί από πολύ μικρή, λόγω της απώλειας του πατέρα της στα 14.

Η ηθοποιός, που αργότερα καθιερώθηκε ως Μάτα Χάρι στον ομώνυμο κινηματογραφικό ρόλο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, το άστρο της όμως δεν την εγκατέλειψε και αφού δούλεψε αρχικά ως μοντέλο, φοίτησε στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης. Ξεκίνησε να παίζει σε διαφημιστικά, γρήγορα όμως πέρασε στον βωβό κινηματογράφο. Θεωρείται μάλιστα μία από τις λίγες ηθοποιούς του βωβού που πέρασαν με επιτυχία στον ομιλούντα κινηματογράφο, αναφέρει το in.gr

http://4.bp.blogspot.com/_bpdWsOrotV0/Sed4mAL24qI/AAAAAAAAAII/bCcQwTwDINA/s1600/garbo%2Band%2Bgilbert%2B1.jpg

Μια γυναίκα που, αν και έκανε λαμπρή καριέρα στο σινεμά, φαίνεται πως ήταν μια αρκετά μοναχική προσωπικότητα, με μεγάλες περιόδους κατάθλιψης και πολλούς ερωτικούς συντρόφους και των δύο φύλων. Θεωρούνταν μονόχνωτη στους κινηματογραφικούς κύκλους και απέφευγε να δίνει συνεντεύξεις αλλά και να απαντά στα γράμματ των θαυμαστών της.

Της άρεσε να περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ντυμένη απλά και φορώντας τεράστια μαύρα γυαλιά ηλίου. Η ίδια ποτέ δεν παραδέχτηκε την ατάκα της από την ταινία Γκραντ Οτέλ «Θέλω να Είμαι μόνη», με την οποία ταυτίστηκε, αντίθετα επέμενε ότι η ακριβής φράση ήταν: «θέλω να με αφήσουν ήσυχη»…

Οι γνωστότερες σχέσεις της ήταν με τον ηθοποιό Τζον Γκίλμπερτ, τον οποίο παράτησε στα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ κάποιοι από τους ανθρώπους που φημολογείται ότι είχε σχέση μαζί τους, διεκδικούν στις βιογραφίες τους, μια βέβαιη θέση στην ερωτική ζωή της ψυχρής Σουηδής. Μία από αυτούς, η κοσμική κυρία Μερσέντες ντε Ακόστα, δεν δίστασε να δημοσιεύσει στην βιογραφία της μια γυμνόστηθη φωτογραφία της Γκάρμπο.

http://3.bp.blogspot.com/-cutrYSsOJN0/UZz7lBRX-aI/AAAAAAAABkw/9SvYCJp_Oqc/s1600/greta_garbo_in_romance_by_booboogbs-d65upbs.jpg

Λέγεται επίσης ότι είχε μια σύντομη ερωτική σχέση με την χορεύτρια και ηθοποιό Λουίζ Μπρουκς, η οποία ισχυρίζεται ότι η Γκάρμπο ήταν αρρενωπή αλλά γοητευτική και τρυφερή ερωμένη. Η ίδια η Γκάρμπο ωστόσο, ότα ερωτάται πώς ονειρεύεται τον ιδανικό σύντροφο, απαντά ότι είναι πολύ μικρή για να μπορεί να σκιαγραφήσει τον άντρα της ζωής της αλλά τον φαντάζεται ως τραχύ και δυνατό Βίκινγκ, χωρίς συναισθηματισμούς και ευαισθησίες που παραπέμπουν στο γυναικείο φύλο… Η Γκάρμπο έλαβε ένα τελευταίο ξέσπασμα δημοσιότητας όταν γυμνές φωτογραφίες της, που τραβήχτηκαν με φακούς μεγάλης εμβέλειας, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό People το 1976. Περιποιημένη και χαλαρή, απολάμβανε ένα μπάνιο.

Είχε μια πολύ συνετή διαχείριση της περιουσίας που απέκτησε από το σινεμά. Πεθαίνοντας σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στις 15 Απριλίου 1990, σε ηλικία 84 ετών, άφησε μια περιουσία 20.000.000 δολαρίων στην ανιψιά της. 

http://images2.fanpop.com/image/photos/12000000/Louise-Widescreen-Wallpaper-louise-brooks-12044165-2560-1600.jpg

Λούις Μπρουκς

Trivia

  • Προτάθηκε πολλές φορές για Όσκαρ αλλά δεν το πήρε ποτέ. Ωστόσο το 1954 βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο Όσκαρ. Δεν παραβρέθηκε για να το παραλάβει.
  • Το 1951 έγινε επίσημα πολίτης των ΗΠΑ.

http://1.bp.blogspot.com/-pPkTLPQQ0EA/UZz_GvopB1I/AAAAAAAABmc/e7VylTS-fwc/s1600/camille__1936__by_booboogbs-d65ut9q.jpg

  • Η τελευταία της συνέντευξη, λέγεται ότι δόθηκε στον αρθρογράφο της Daily Mail του Λονδίνου, Πολ Κάλαν, με τον οποίο συναντήθηκαν στο Hotel du Cap Eden Roc, όπου όταν ο Κάλαν ξεκίνησε λέγοντας "Αναρωτιέμαι...", η Γκάρμπο τον έκοψε λέγοντας του "Γιατί αναρωτιέσαι;" και έφυγε αφήνοντάς τον στα κρύα του λουτρού, ενώ η συνέντευξη έγινε μια από τις συντομότερες…που δημοσιεύτηκαν ποτέ.
  • Το 1950 ανακηρύχθηκε η ομορφότερη γυναίκα που έζησε ποτέ από το Βιβλίο Γκίνες.
  • Για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο, έχει ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, στο νούμερο 6901.
  • Η φωνή της ακούστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία Άννα Κρίστι(Anna Christie, 1930), η οποία διαφημίστηκε με το σλόγκαν "Η Γκάρμπο μιλάει".
  • Το 1931 υποδύθηκε την κατάσκοπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Μάτα Χάρι
  • "Το ένστικτό της, η κατοχή της πάνω στη μηχανή, ήταν καθαρή μαγεία. Δεν μπορώ να αναλύσω την υποκριτική αυτής της γυναίκας. Το μόνο που ξέρω είναι πως κανένας άλλος δε δούλευε τόσο αποτελεσματικά μπροστά από την κάμερα." Είχε πει για την Γκάρμπο η Μπέτι Ντέιβις.

http://www.oliviapalermo.com/wp-content/uploads/2013/06/tumblr_lwjne7BTP51qc3d79o1_1280.jpg

 

Ταινίες
Οι σπουδαιότερες ταινίες της ήταν ο «Δρόμος Χωρίς Χαρά» το 1925, η «Άννα Κρίστι» (για την οποία ήταν και υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου), το 1930, την ίδια χρονιά έπαιξε στο Ρομάντζο, ταινία για την οποία επίσης προτάθηκε για Όσκαρ. Ακολούθησαν τα «Μάτα Χάρι», το 1931, «Σούζαν Λένοξ", επίσης το 1931, το «Γκραντ Οτέλ», το 1932, Βασίλισσα Χριστίνα, την επόμενη χρονιά, «Το Βαμμένο πέπλο, το 1934, «Άννα Καρένινα», το 1935, «Η Κυρία με τις Καμέλιες», όπου επίσης ήταν υποψήφια για Όσκαρ, «Μαρία Βαλέφσκα», το 1937, Νινότσκα, το 1939 (έχασε το Όσκαρ από την Βίβιαν Λι), «Διπρόσωπη γυναίκα», το 1941. Αυτή ήταν και η τελευταία της ταινία.

http://4.bp.blogspot.com/-ZQZ3O7mnqu8/UZz7luGOzKI/AAAAAAAABk4/NyRBMc9v7iQ/s1600/greta_garbo_in_romance_by_booboogbs-d65uq2a.jpg

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ