Πάσχα στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Μονεμβασιάς

Το Πάσχα στην καστροπολιτεία του Ρίτσου έχει άρωμα αγριολούλουδων, ατμόσφαιρα βγαλμένη από ρομαντικά παραμύθια και αίσθηση χρόνου που έχει παγώσει μερικούς αιώνες πίσω. Η μεγάλη μυσταγωγία της άνοιξης ξεκινάει με μια νυχτερινή πομπή γύρω από τα τείχη, φωτισμένα αμυδρά από εκατοντάδες φλογίτσες που τρεμοπαίζουν στο αεράκι του Μυρτώου.

Το Πάσχα στην καστροπολιτεία του Ρίτσου έχει άρωμα αγριολούλουδων, ατμόσφαιρα βγαλμένη από ρομαντικά παραμύθια και αίσθηση χρόνου που έχει παγώσει μερικούς αιώνες πίσω. Η μεγάλη μυσταγωγία της άνοιξης ξεκινάει με μια νυχτερινή πομπή γύρω από τα τείχη, φωτισμένα αμυδρά από εκατοντάδες φλογίτσες που τρεμοπαίζουν στο αεράκι του Μυρτώου. Οι ψαλμωδίες αντηχούν στον βράχο, σε βεράντες που απλώνονται μέχρι το πέλαγος και σε καλντερίμια όπου ανασαίνει ολοζώντανη η ζυμωμένη με αλμύρα και πέτρα μεσαιωνική πολιτεία. Οι ανθισμένες βουκαμβίλιες και το φεγγάρι μοιάζουν να συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου. Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου το πλήθος απλώνεται σε διάφορα επίπεδα έξω από τον Ελκόμενο- ένας πιο ψηλά, άλλος πιο χαμηλά- και οι σκηνές εκτυλίσσονται και πάλι μέσα στο μισοσκόταδο.

Το κάστρο όμως είναι μαγικό όχι μόνο τη νύχτα, αλλά και τη μέρα. Η κορυφή του γουλά, του βράχου δηλαδή, σε προσκαλεί πιο έντονα αυτή την εποχή να ανέβεις. Αγριολούλουδα ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα χαλάσματα της Πάνω Πόλης και ο αέρας κουβαλά τη μυρωδιά από τις ανθισμένες πορτοκαλιές. Το Πάσχα σού δίνει την καλύτερη αφορμή για να δεις τι κρύβεται πίσω από τα τεράστια τείχη της Μονεμβασιάς, να μεθύσεις με το γλυκόπιοτο κρασί της και να λερωθείς από την άχνη των αμυγδαλωτών της.



5 πράγματα που πρέπει να κάνετε

Να ακολουθήσετε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής την περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα σοκάκια του κάστρου. Από την εκκλησία του Ελκόµενου ως την Παναγία τη Χρυσαφίτισσα, η πομπή μοιάζει να αγκαλιάζει την καστροπολιτεία, ενώ τα τριζόνια σιγοντάρουν τους ψάλτες και το άρωμα του νυχτολούλουδου είναι πιο δυνατό και απ’ το λιβάνι.

Να κάνετε Ανάσταση στην πλατεία του Ελκόμενου και να επιστρέψετε στο ίδιο σημείο το απόγευμα της επομένης για το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα- ενός ανθρώπινου ομοιώματος από ξύλα και άχυρα, μέσα στο οποίο υπάρχουν εκρηκτικά.

Να επισκεφθείτε τον Γέρακα, ένα μικρό λιμάνι σε φιόρδ στα δεξιά της Μονεμβασιάς, και να γλεντήσετε με ψητά αρνιά και γαρδούμπες την Κυριακή του Πάσχα.

Να ανηφορίσετε τα λουλουδιασμένα καλντερίμια της Πάνω Πόλης για να βρεθείτε στην Αγία Σοφία - την εκκλησία του 1100 μ.Χ., που αιωρείται στο χείλος του κάθετου γκρεμού. Η θέα της Μονεμβασιάς από ψηλά θα σας ακολουθεί για πάντα.

Να αγοράσετε τσουρέκια, δίπλες, σαµουσάδες (βυζαντινό γλυκό με χειροποίητο φύλλο, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά) και, κυρίως, μυρωδάτα αμυγδαλωτά με ανθόνερο από το Μορέως Ήδιστα Χαραμή στον κεντρικό δρόμο πριν τη γέφυρα (τηλ.: 27320 61040).

ΔΙΑΜΟΝΗ

Kinsterna Hotel & Spa

Επιλέξτε μία από τις θολωτές βυζαντινές σουίτες και χαλαρώστε στο τούρκικο χαμάμ με άρωμα ευκαλύπτου. Το πρόγραμμα την Κυριακή του Πάσχα περιλαμβάνει γευσιγνωσία ελαιολάδου και ψήσιμο ψωμιού στον παλιό πέτρινο ξυλόφουρνο. Διεύθυνση: Άγιος Στέφανος (7 χλμ. νότια της Μονεμβασιάς) Τηλ.: 27320 66300www.kinsternahotel.gr
Τιμές: από €180 δίκλινο με πρωινό



Αρδάμης

Κοιμηθείτε στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του μοναδικού πύργου στο κάστρο, με τα επτά ξύλινα παράθυρα και την απέραντη θέα στο Μυρτώο. Θα είστε τυχεροί αν οι πρώτες λιακάδες της άνοιξης σάς βρουν στην ωραιότερη, για πολλούς, βεράντα της Μεσογείου. Διεύθυνση: Κάστρο Μονεμβασιάς Τηλ.: 27320 61887www.ardamis.gr
Τιμές: από €105 το δίκλινο



Ξενώνας Γουλάς

Παραδοσιακού ύφους δωμάτια με αλησμόνητη θέα στο κάστρο και τη θάλασσα και μια ευωδιαστή αυλή στρωμένη με βότσαλα. Από τις πιο οικονομικές επιλογές μέσα στο κάστρο. Διεύθυνση: Κάστρο Μονεμβασιάς Τηλ.: 6932 367376
www.gialos.gr
Τιμές: από €50 το δίκλινο

ΦΑΓΗΤΟ

Ματούλα
Για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα κλείστε τραπέζι εγκαίρως στην ταβέρνα-θεσμό του κάστρου, για μαγειρίτσα, αρνάκι στο φούρνο, γαρδούμπες, ντολμάδες και σουτζουκάκια στην πανοραμική βεράντα της. Διεύθυνση: Κάστρο Μονεμβασιάς Τηλ.: 27320 61660 Τιμές: από €18 το άτομο

Κανόνι
Οι γευστικές αποκαλύψεις εδώ ξεκινούν με σαΐτια (τοπική χορτόπιτα) και μελιτζάνες «Κανόνι» και κορυφώνονται με μοσχαράκι κοκκινιστό στο πήλινο. Διεύθυνση: Κάστρο Μονεμβασιάς Τηλ.: 27320 61387Τιμές: από €15 το άτομο

Το Βότσαλο
Σε τραπέζια δίπλα στη θάλασσα, με το κάστρο απέναντί σας, θα γευτείτε σπιτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό κατσαρόλας από τα χέρια της κυρίας Σταυρούλας. Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε και φρέσκο ψάρι. Διεύθυνση: Γέφυρα (στην παραλία) Τηλ.: 27320 61486 Τιμές: από €12 το άτομο.

 

πηγή: http://arttravel.gr/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ