Τι χορεύουμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τις προσεχείς 25 ημέρες; Kikeru & Birds

RootlessRoot feat. John ParishKireruΈνας άνεμος οργής θα σαρώσει το λευκό τοπίο της σκηνής του Kireru. Μια θάλασσα από λευκά πλαστικά μαχαιροπίρουνα θα υποχωρεί με θόρυβο καθώς οι οκτώ εκπληκτικοί χορευτές, από πέντε διαφορετικές χώρες, που συμπράττουν με τους RootlessRoot, θα φέρνουν στη σκηνή ένα χορό υψηλής τάσης, εκτός ορίων, υπέροχα απελευθερωτικό. Η άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε σκληρή μουσική του Πάρις θα συντροφεύει μια παράσταση-μανιφέστο, που ξεκινά με τη διατύπωση «πρώτα θα καταβροχθίσουμε όλα σας τα άλογα». Lemi Ponifasio / MAUBirds with SkymirrorsΣτα νησιά Σαμόα, απ’ όπου κατάγεται ο Λέμι Πονιφάζιο, ο σεβασμός και η φροντίδα για τη φύση είναι μέρος της πολυνησιακής παράδοσης. Το βαθύ προβληματισμό του για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον κοινοποιεί ο καταξιωμένος χορογράφος από το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας όπου βρίσκεται η έδρα τoυ. Το έργο Birds with Skymirrors είναι μια κραυγή αγωνίας, μια επίκληση, μια τελετουργία. Με υποβλητικούς φωτισμούς και βιντεοπροβολές, ο Πονιφάζιο δημιουργεί έναν κόσμο συμβολικό, παράξενα γοητευτικό και μυστικιστικό, ένα χώρο διαλογισμού για τη σχέση μας με το σύμπαν που μας περιβάλλει.


RootlessRoot feat. John Parish
Kireru

17 - 28 Οκτωβρίου 2012 (εκτός Δευτέρας & Τρίτης) 20:30 Κεντρική Σκηνή
Ένας άνεμος οργής θα σαρώσει το λευκό τοπίο της σκηνής του Kireru. Μια θάλασσα από λευκά πλαστικά μαχαιροπίρουνα θα υποχωρεί με θόρυβο καθώς οι οκτώ εκπληκτικοί χορευτές, από πέντε διαφορετικές χώρες, που συμπράττουν με τους RootlessRoot, θα φέρνουν στη σκηνή ένα χορό υψηλής τάσης, εκτός ορίων, υπέροχα απελευθερωτικό. Η άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε σκληρή μουσική του Πάρις θα συντροφεύει μια παράσταση-μανιφέστο, που ξεκινά με τη διατύπωση «πρώτα θα καταβροχθίσουμε όλα σας τα άλογα».
Στο Kireru, που στα ιαπωνικά σημαίνει «ξέσπασμα οργής», χορός και γλυπτική γίνονται ένα: η εσωτερική αγωνία για τον κόσμο εκφράζεται με μια διαρκή πάλη μεταξύ των χορευτών, η οποία με την ενέργειά της αναδιαμορφώνει συνεχώς ένα σκηνικό από μαλακό πηλό. Στο περιβάλλον τρομακτικής πίεσης όπου ζούμε, και όπου όλοι μας είμαστε ταυτόχρονα θύματα και θύτες, οι RootlessRoot επιλέγουν να ονειρευτούν τη στιγμή που τα εγκεφαλικά όρια του πολιτισμένου Δυτικού ανθρώπου θα υποχωρήσουν με πάταγο για να επιτρέψουν στο σώμα να εκφράσει την απόλυτη ελευθερία.

Η παράσταση θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε σκηνές της Ευρώπης.

Τιμές εισιτηρίων:
15 - 18 - 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 €

Σκηνοθεσία & Χορογραφία: RootlessRoot (Λίντα Καπετανέα / Jozef Fruček)
Μουσική Σύνθεση: John Parish
Ζωντανή Μουσική: John Parish και το συγκρότημά του
Εικαστική επιμέλεια: RootlessRoot & Πάρις Μέξης
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Isabelle Lhoas & Frederick Denis
Δραματουργία: Martin Kubran
Σχεδιασμός Φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος
Δημιουργία & Εκτέλεση: Αιμίλιος Αράπογλου, Paul Blackman, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Annamari Keskinen, Daniel Raček, Manuel Ronda, Διογένης Σκαλτσάς, Αγγελική Τρομπούκη
Μουσικοί: John Parish (κιθάρες, πλήκτρα), Jean-Marc Butty (ντραμς, πλήκτρα), Giovanni Ferrario (μπάσο, πλήκτρα, κιθάρα), Jeremy Hogg (κιθάρες)
Ηχολήπτης συγκροτήματος John Parish: Marco Tagliola
Ανάπτυξη Σκηνικών Στοιχείων: Ηλιάνα Σκουλάκη
Τεχνικός Διευθυντής: Μανώλης Βιτσαξάκης
Ηχολήπτης των RootlessRoot: Κωστής Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνογραφίας: Μαντώ Ψυχουντάκη & Αφροδίτη Χατζησωκράτη
Δημιουργία προωθητικού βίντεο: Αριστείδης Ζαγκλής
Γραφιστικά: Beetroot

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
Διεύθυνση/Εκτέλεση Παραγωγής - Δημόσιες Σχέσεις: RootlessRoot, Αλέξανδρος Βρεττός, Βάσω Βασιλάτου

Lemi Ponifasio / MAU
Birds with Skymirrors

7-11 Νοεμβρίου 2012 20:30 Κεντρική Σκηνή Στα νησιά Σαμόα, απ’ όπου κατάγεται ο Λέμι Πονιφάζιο, ο σεβασμός και η φροντίδα για τη φύση είναι μέρος της πολυνησιακής παράδοσης. Το βαθύ προβληματισμό του για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον κοινοποιεί ο καταξιωμένος χορογράφος από το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας όπου βρίσκεται η έδρα τoυ. Το έργο Birds with Skymirrors είναι μια κραυγή αγωνίας, μια επίκληση, μια τελετουργία. Με υποβλητικούς φωτισμούς και βιντεοπροβολές, ο Πονιφάζιο δημιουργεί έναν κόσμο συμβολικό, παράξενα γοητευτικό και μυστικιστικό, ένα χώρο διαλογισμού για τη σχέση μας με το σύμπαν που μας περιβάλλει. Έργο μινιμαλιστικής δράσης και υπνωτικής ομορφιάς, ισορροπεί σε μια διαλεκτική μεταξύ αρχέγονου και σύγχρονου, ανθρώπου και φύσης, γήινου και μεταφυσικού. «Πώς θα ήταν ο τελευταίος χορός πάνω στη Γη;» αναρωτιέται ο ακτιβιστής χορογράφος που θεωρεί την τέχνη μια «μη βίαιη πρόκληση» αλλά κυρίως «μια δεύτερη ευκαιρία». Θα την αδράξουμε άραγε;





























•    Η ιδέα για το έργο γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του χορογράφου στις ακτές του νησιού Ταράουα. Εκεί παρατήρησε ότι από το ράμφος κάποιων πουλιών κρέμονταν πλαστικές λωρίδες βιντεοταινίας που αντανακλούσαν το φως σαν καθρέφτες. Τις ταινίες είχαν βρει στην τεράστια έκταση μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού.  •    Ούτε ο Πονιφάζιο ούτε τα μέλη της ομάδας του έχουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο χορό. Ο περιζήτητος σε διεθνή φεστιβάλ χορογράφος έχει σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες. Ο ίδιος δηλώνει ότι στη δική του κουλτούρα το τραγούδι, ο χορός και οι τελετουργίες είναι μέρος της καθημερινότητας. •    Το όνομα MAU προέρχεται από το ειρηνικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα για την ανεξαρτησία της Σαμόα. Η ομάδα, που ο Πονιφάζιο ίδρυσε το 1995, δεν είναι μια ομάδα χορού, αλλά, όπως τονίζει, μια κοινότητα καλλιτεχνών, διανοουμένων και απλών πολιτών (ψαράδων, γεωργών) που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον του ανθρώπου και της φύσης και επιθυμούν να εκφραστούν μέσα από την Τέχνη. •    Οι χορευτές της ομάδας είναι 3 Μαορί από τη Νέα Ζηλανδία και 7 από τα νησιωτικά κράτη Κιριμπάτι και Τουβαλού της Ωκεανίας, τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων στους ωκεανούς.

•    Η τελευταία του δουλειά, με τίτλο Prometheus, είναι βασισμένη στο ομώνυμο μουσικό έργο του Καρλ Ορφ, εμπνευσμένο από την τραγωδία του Αισχύλου Προμηθεύς Δεσμώτης, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Ruhr Triennale της Γερμανίας (16 Σεπτεμβρίου 2012) Σύλληψη, Σχεδιασμός, Χορογραφία, Σκηνοθεσία, Σκηνικά: Lemi Ponifasio
Σχεδιασμός φωτισμών: Helen Todd
Ερμηνεύουν: Ioane Papalii, Teataki Tamango, Kelemete Fu’a, Arikitau Tentau, Tebau Utiata, Maereke Teteka, Kasina Campbell, Rosie TeRauawhea Belvie, Tuirina Wehi, Ofati Tangaroa, Tangaroa Taara, Tiui Elisara

Παραγωγή: MAU
Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville (Παρίσι), Theater der Welt 2010 RUHR (Γερμανία), spielzeit’europa Berliner Festspiele (Βερολίνο), Wiener Festwochen (Βιέννη), KVS (Βρυξέλλες), Holland Festival (Άμστερνταμ), Mercat de les Flors (Βαρκελώνη), De Singel (Αμβέρσα), New Zealand International Arts Festival (Ουέλλινγκτον)
Παγκόσμια πρεμιέρα: 8 Ιουλίου 2010, Theater der Welt 2010 RUHR (Γερμανία)

Πηγή: sgt.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ