Νέα απάτη στον χώρο της Υγείας: 500.000 έλληνες εμφανίζονταν ότι πήγαν στο ψυχίατρο σε ένα 6μηνο!

Στη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπίστωση παρατυπιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου, 500.000 Έλληνες εμφανίζονται να κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα εξάμηνο.

Στη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά τη διαπίστωση παρατυπιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου, 500.000 Έλληνες εμφανίζονται να κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα εξάμηνο, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Επίσης, ασθενείς εμφανίζονται να λαμβάνουν υπηρεσίες από πολλά Κέντρα, να επισκέπτονται Κέντρα Ημέρας την ίδια ημέρα σε Αθήνα και επαρχία, και άλλοι να λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας, ενώ ταυτόχρονα διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου.

«Ενοχλητικά και δυσάρεστα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του ελέγχου, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ανακοινώνοντας ότι ο πλήρης φάκελος θα σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά, όπου και εφαρμόστηκε το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας, αλλά θα επεκταθεί και παλαιότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου σε σύνολο 65 φορέων, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων των 38, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%.

Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:

Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου. Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% «είναι ανάρπαστος» από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου. Ποσοστό 38,8% ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας.
Δηλαδή είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση, και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς.
Επιπλέον, στο σύνολο των 38 φορέων, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας μετά από διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΚΜΑ) για τους 38 φορείς, δεν ταυτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.

Η κ. Μακρή υπογράμμισε την ανάγκη διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων, όχι μόνο στο σύνολο των στοιχείων που δηλώνονται στο υπουργείο Υγείας, αλλά και επιτοπίως, καθώς και στα παραπεμπτικά των γιατρών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική.

«Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία, είπε η υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται και από τον εθνικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ. Είναι μεικτή η χρηματοδότηση και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να τα κατασπαταλούμε».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ