Προσέχουμε-στο Πασχαλινό τραπέζι- για να έχουμε-Χρήσιμες συμβουλές διατροφής από τον αθλητή & εκπαιδευτικό Νίκο Μιχαλόπουλο

Τώρα που είμαστε μια ανάσα πριν τις γιορτές του Πάσχα και δύο ανάσες πριν τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις στις παραλίες, ας κάνουμε ένα πλάνο διατροφής των τριών δύσκολων ημερών των γιορτών, των ημερών δηλαδή εκείνων, που θα μας βάλουν στους περισσότερους πειρασμούς και θα ευθύνονται για τις όποιες διατροφικές μας ατασθαλίες.

Τώρα που είμαστε μια ανάσα πριν τις γιορτές του Πάσχα και δύο ανάσες πριν τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις στις παραλίες, ας κάνουμε ένα πλάνο διατροφής των τριών δύσκολων ημερών των γιορτών, των ημερών δηλαδή εκείνων, που θα μας βάλουν στους περισσότερους πειρασμούς και θα ευθύνονται για τις όποιες διατροφικές μας ατασθαλίες.

Φυσικά και οι γιορτές είναι μέρες χαλάρωσης και διασκέδασης και το φαγητό δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτό, όμως με αυξημένη την προσοχή μας σίγουρα μπορούμε να αποφύγουμε τις υπερβολές, που και θα μας ταλαιπωρήσουν και παραπάνω ευχαρίστηση δεν θα μας προσθέσουν.



Επίσης αν και είναι λάθος να χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι και τα μπάνια μας ως το σημείο αναφοράς της προσοχής μας, εν τούτοις τώρα που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κραιπάλη καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, που μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Mέρες επικίνδυνες, το Μεγάλο Σάββατο, η Κυριακή του Πάσχα και η δεύτερη μέρα του Πάσχα. Όποιος γνωρίζει, προλαβαίνει.
Η γιαγιά μου έλεγε: ‘’όλα τα Σάββατα καταλύονται πλην του Μεγάλου Σαββάτου’’. Και εννοούσε ότι σε κάθε νηστεία κάθε Σάββατο μπορείς να φας και κάτι παραπάνω, δηλαδή λάδι ή γαλακτοκομικά εκτός από το Μεγάλο Σάββατο. Ας το τηρήσουμε λοιπόν, αν και όχι απαραίτητα για λόγους θρησκείας. Μια παραπάνω μέρα προσοχής και εγκράτειας σημαίνει μια ακόμα μέρα κέρδος στις επόμενες της ασυδοσίας που θα ακολουθήσουν. Μια ακόμα μέρα αποτοξίνωσης κακό δεν κάνει. Γιατί όταν λέμε εγκράτεια στην περίπτωσή μας δεν εννοούμε όχι κρέας, όχι τυρί, όχι λάδι, αλλά περισσότερο ψωμί ή πατάτες ή χαλβάδες. Εννοούμε περισσότερα υγρά, ελαφριές σούπες, ωμά λαχανικά και φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς.



Μαγειρίτσα χωρίς εντόσθια. Κι όμως είναι δυνατόν. Την δοκίμασα πρόσφατα και αν κάποιος μου είχε κλείσει τα μάτια θα δυσκολευόμουνα να καταλάβω, ότι έτρωγα μαγειρίτσα μόνο με μανιτάρια. Διατηρείστε τα μυρωδικά και το αυγολέμονο, προτιμήστε τα porto bello μανιτάρια και θα με θυμηθείτε. Ίδια νοστιμιά και απείρως λιγότερες θερμίδες και χοληστερίνη.

Προτιμήστε κατσικάκι αντί για αρνάκι. Λιγότερο λίπος, παρόμοια γεύση και ευχαρίστηση. Και η σούβλα ή το ψήσιμο στο φούρνο πάνω σε κλιματόβεργες προσφέρεται για την απομάκρυνση του έξτρα λίπους.

Αποφύγετε σαλάτες που δεν είναι πράσινες. Ρώσικη, μελιτζανοσαλάτα, τυροκαυτερές και τα παρόμοια έρχονται απλά να ενισχύσουν ένα ήδη πεντανόστιμο, αλλά επιβαρυμένο θερμιδικά γεύμα. Κρατήστε τες καλύτερα για πιο ελαφριά γεύματα, που τους λείπει η γεύση και απολαύστε την γεύση του ψημένου Πασχαλινού κρέατος ατόφια και καθαρή.

Περιορίστε το αλκοόλ. Δεν προσφέρεται η μέρα για εξάρσεις. Επί πλέον θερμίδες και μεγαλύτερη χαλάρωση, ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι τρώμε και πόσο. Συνήθως επάνω στις στιγμές αδυναμίας χρειαζόμαστε καθαρό μυαλό.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού, ακόμα και κατά την διάρκεια του γεύματος. Δεν δημιουργεί δυσπεψία, αλλά αντίθετα μας φουσκώνει, οπότε περιορίζουμε την λήψη φαγητού και βοηθά στην διάσπαση του λίπους.

Ξεκινήστε από τις σαλάτες και δώστε δέκα λεπτά χρόνο στον εαυτό σας με ωραία κουβέντα και κρασάκι πάνω από το γιορτινό τραπέζι με τους αγαπημένους σας. Τεράστια η διαφορά της ποσότητας φαγητού που ο εγκέφαλός σας θα σας επιτρέψει να φάτε. Τα πρώτα μηνύματα κορεσμού φτάνουν στον εγκέφαλό μας τουλάχιστον 15 λεπτά μετά την πρώτη μας μπουκιά

Μην παραλείψετε το πρωινό σας την ημέρα του Πάσχα. Αν και έχετε φάει αργά το προηγούμενο βράδυ ο μεταβολισμός σας δεν πρέπει να κοιμηθεί και ιδιαίτερα μια ημέρα που θα τον χρειαστείτε σε φόρμα για την καύση των παραπάνω θερμίδων. Και όταν λέμε πρωινό εννοούμε ακόμα και έναν φρεσκοστυμμένο χυμό.

Εκμεταλλευτείτε την ψυχικά ανάταση της ημέρας και τον καλό καιρό (ελπίζουμε) και ρίξτε το στον χορό και τις βόλτες. Α ποιότητας άσκηση με έξτρα δόση διασκέδασης!!!

Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να χάσαμε πολλά από αυτά που πασχίσαμε χρόνια να αποκτήσουμε, αλλά το σημαντικό είναι, πως παραμένουμε εδώ έτοιμοι να ζήσουμε ένα ακόμα Πάσχα, ικανοί να αλλάξουμε τα πάντα προς το καλύτερο και με το μήνυμα της Ανάστασης πιο επίκαιρο από ποτέ.
Κάθε τέλος μπορεί να είναι και μια καινούργια αρχή!!!
 
Nίκος Μιχαλόπουλος
Συγγραφέας Παιδικών βιβλίων    Εκπαιδευτικός
Αθλητής-Μέλος του μεγαλύτερου αθλητικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος στον κόσμο, του LAUREUS SPORT FOR GOOD FOUNDATION, που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως μέσο για θετικές κοινωνικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ