Πολύ δυνατό φέτος το φεστιβάλ ντοκυμαντέρ στη Χαλκίδα

Το Docfest 2012, που αποτελεί το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, θα διεξαχθεί στην πόλη της Χαλκίδας στις 9-14 Οκτωβρίου 2012. Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 60 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2011-2012 ,  20 μεγάλου μήκους και 40 μικρού μήκους.

Το Docfest 2012, που αποτελεί το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, θα διεξαχθεί στην πόλη της Χαλκίδας στις 9-14 Οκτωβρίου 2012.


Φέτος στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 60 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2011-2012 ,  20 μεγάλου μήκους και 40 μικρού μήκους.


Το Φεστιβάλ στα πέντε χρόνια  λειτουργίας του έχει καταφέρει να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δημιουργών και των θεατών  στηρίζοντας το ελληνικό ντοκιμαντέρ , προβάλλοντας μια διαφορετική ματιά του κόσμου όπως τον αντιλαμβανόμαστε μέσα από τις αισθήσεις μας.


Το ντοκιμαντέρ καθρεφτίζει τον κόσμο μέσα απο έναν φακό άλλωτε ειλικρινή και άλλωτε παραμορφωτικό.Ο φακός αυτός διαπερνά την αληθοφάνεια φέρνοντας στο φώς την αλήθεια. Η αλήθεια αποτυπώνεται μέσα απο την διατήρηση της αμεσότητας και της πολυμορφίας της γραφής θυμίζοντας μας πως ο κινηματογράφος είναι πρωτίστως τέχνη.


Φέτος η  προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ -Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου , Μήτσος Κασόλας-επέλεξε συνολικά 35 ταινίες ντοκιμαντέρ για το Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα με  15 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 20 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που ξεχώρισαν για την αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.


Με  φόντο  την σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα να βρίσκεται  σε συνθήκες κρίσης το Φεστιβάλ συνεχίζει να στηρίζει  και να  αναδικνύει  το δημιουργικό ντοκιμαντέρ  επιλέγοντας 24  ταινίες ντοκιμαντέρ  για το τμήμα  «Πανόραμα».Θα προβηλθούν 4 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 20 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το Φεστιβάλ  μέσα από την πολυετή  πορεία του έχει καταφέρει να δημιουργήσει το πλαίσιο και να δώσει το έναυσμα για την σημερινή ανάπτυξη του  σε ένα από τα  σημαντικότερα κινηματογραφικά ραντεβού της χώρας  κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη των δημιουργών. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι δημιουργοί επιλέγουν το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest για να κάνουν την πρεμιέρα της ταινίας τους. Φέτος την επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν στο Φεστιβάλ 30 ταινίες-ντοκιμαντέρ. Όπως και τις περασμένες χρονιές έτσι και φέτος ειδικά οι καθημερινές πρωινές προβολές του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας  (08.30-13.00) απευθύνονται και σε λύκεια και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το  Φεστιβάλ δίνει την δυνατότητα σε πλήθος μαθητών και φοιτητών να παρακολουθήσουν δωρεάν ολόκληρη την ετήσια ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ του έτους 2011-2012.


Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

• Θόδωρος Μαραγκός /Σκηνοθέτης (-Πρόεδρος της Επιτροπής)
• Γιάννης Σολδάτος / Σκηνοθέτης
• Γιώργος Κακουλίδης / Ποιητής
• Σταμάτης Τσαρουχάς / Σκηνοθέτης
• Νίκος Κηπουργός/Συνθέτης


Κριτική Επιτροπή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

• Σταύρος Τσακίρης/ Σκηνοθέτης(- Πρόεδρος της Επιτροπής)
• Φρέντυ Βιανέλλης / Σκηνοθέτης
• Πάνος Κέκας/ Σκηνοθέτης


Η Τελετή Έναρξης Είναι Αφιερωμένη  Στον Θόδωρο Αγγελόπουλο


Η Τελετή Έναρξης του 6ου Φεστιβάλ-Docfest είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους  Έλληνες σκηνοθέτες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου,  στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ,ο μεγάλος δημιουργός του Παγκόσμιου Κινηματογράφου  κάθε χρόνο απο το 2007 τιμούσε με την παρουσία του το Φεστιβάλ.Φέτος η  απουσία του μεγάλου σκηνοθέτη,οραματιστή,φίλου και υποστηρικτή είναι μεγάλη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν  συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη,  ο σκηνοθέτης-συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος και  ο σκηνοθέτης-Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος


Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» του 1983.


Βαδίζοντας προς την έκτη επέτειο του το φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest συνεχίζει να επεκτείνει τις πολιτιστικές του δράσεις.
1. Master Classes
• Master class με τον σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη  με θέμα  «Ο ηθοποιός μπροστά στην κάμερα».
• Master class με τον  συγγραφέα Στάθη Βαλούκο με θέμα  «Το Σενάριο»
• Master class με τον διευθυντή φωτογραφίας-σκηνοθέτη  Νίκο Καβουκίδη με θέμα «Ο Παλιός και ο Νέος Κινηματογράφος : Οι Νέες Ψηφιακές Τεχνολογίες.»


2. Έκθεση Φωτογραφίας
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, από 9 έως και 14 Οκτωβρίου θα λειτουργούν  στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Νομαρχιακού Μεγάρου εκθέσεις Φωτογραφίας.
• Έκθεση Φωτογραφίας του Νίκου Καβουκίδη με θέμα «Δημιουργοί του Ελληνικού Κινηματογράφου.»
• Έκθεση Φωτογραφίας για τα «60 Χρόνια απο την ίδρυση του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας» σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ.
• Έκθεση Φωτογραφίας των σπουδαστών του «Εργαστηρίου Τέχνης» της Χαλκίδας με τίτλο «Αφηγήσεις».
• Σε συνεργασία με ο αρχείο της ‘ΕΡΤ θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας για τα «90 Χρόνια απο την Μκρασιατική Καταστροφή.»
• Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κεβρεκίδη με τίτλο «Μνήμες ενός πρόσφυγα»,  στα πλαίσια του αφιερώματος για  τα 90 Χρόνια απο την Μικρασιατική Καταστροφή.


3. Παρουσίαση Βιβλίων
Σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκιδέων θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των βιβλίων τριών Ευβοέων συγγραφέων του Γιώργου Κακουλίδη,Σταμάτη Τσαρουχά και Ανδρέα Ρουμελιώτη.


4. Ημερίδες
Σε συνεργασία με το τμήμα Επικοινωνίας,Μέσων και Πολιτισμού του  Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών   θα πραγματοποιηθεί ημερίδα παρουσίασης των πανεπιστημιακών εργαστηρίων.  Η Σκηνοθέτης-καθηγήτρια Μαρία Πεσλή και ο καθηητής Κωστής Δάλλας θα παρουσιάσουν μαζί με τους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών μια σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους   που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του Εργαστηρίου. Ένα διαφορετικό βλέμμα στην καθημερινότητα». Κύριο σκοπό αποτελεί  η εξοικειώση των φοιτητών  με την παράδοση του ντοκιμαντέρ ως μορφή τέχνης, μέσο δημιουργικής έκφρασης ,εργαλείο έρευνας και κοινωνικής-πολιτισμικής δράσης


Σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα παρουσίασης των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους των φοιτητών.  Μετά  την προβολή των ντοκιμαντέρ ο λέκτορας του πανεπιστημίου Αιγαίου,  Γιάννης Σκοπετέας θα αναλύσει  τα διαφορετικά στυλ και τις προσεγγίσεις των ντοκιμαντέρ καθώς και ζητήματα όπως η σημασία της θεματολογίας, η σχέση με την πραγματικότητα, η αφήγηση, οι τεχνικές δυσκολίες στην καταγραφή.

 
Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, «Καρπός» θα πραγματοποιηθεί  ημερίδα παρουσίασης και συζήτησης των ντοκιμαντέρ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αφιερώματα

i. Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Σταμάτη Τσαρουχά.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 4 ντοκιμαντέρ.

• «Αθανάσιος Χριστόπουλος,ένας λησμονησμένος ποιητής.»
• «Απο την 4η Σταυροφορία στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.»
• «Εμμανουήλ Παππάς, ο  επαναστάτης άρχοντας.»
• «Ίων Δραγούμης,ένας ανυπότακτος Έλληνας.»

Στην Τιμητική εκδήλωση για τον Σταμάτη Τσαρουχά  θα μιλήσει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.


ii. Αφιέρωμα  στον  Διευθυντή Φωτογραφίας-σκηνοθέτη Νίκο Καβουκίδη.
   Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 3 ντοκιμαντέρ.

• «Η Στάχτη Που Μένει.»
• «Μαρτυρίες.»
• «Νίκος Καβουκίδης, 57 Χρόνια Στον Ελληνικό Κινηματογράφο και Τηλεόραση.»


Στην Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Καβουκίδη θα μιλήσουν :  ο σηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος,  ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο ηθοποιός  Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο δημοσιογράφος  Ροδόλφος Μορώνης.


iii. Αφιέρωμα για τα «60 Χρόνια  Απο Την Ίδρυση Του Δεύτερου  Προγράμματος Της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.»
Σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ θα προβληθούν 2 νοκιμαντέρ.
• «Εδώ Αθήναι.» του Ρόυσσου Κούνδουρου.
• «Ιστορίες Ραδιοφώνου» του Κώστα Μαζάνη.


Στην εκδήλωση για τα «60 Χρόνια Απο Την Ίδρυση Του Δεύτερου Προγράμματος Της Ελληνικής Ραδιοφωνίας» θα μιλήσει ο γενκός διεθυντής της ΕΡΑ, συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου καθώς     και άνθρωποι του Ραδιοφώνου και της Τέχνης.


iv. Αφιέρωμα στην μνήμη της  σκηνοθέτιδας  Λουκίας Ρικάκη.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 4 ντοκιμαντέρ.

• «Λόγια Της Σιωπής.»
• «Ο Άλλος»
• «Τα Κοινά.»
• «Το Αιγαίο Μέσα Απο Τα Λόγια Των Ποιητών.»

Στην εκδήλωση για την Λουκία Ρικάκη θα μιλήσουν ο αρχιτέκτονας Νίκος Νικολαΐδης, ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης  και  ο κριτικός κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος.

 

Τελετή Λήξης την Κυριακή  14 Οκτωβρίου
Η Τελετή Λήξης  είναι αφιερωμένη  στα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.


To ταξίδι του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας  θα  ολοκληρωθεί με την απονομή βραβείων και τιμητικών διακρίσεων την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Μεγάρου.


Κατά την διάρκεια της Τελετής Λήξης θα προβληθεί   το Ντοκιμαντέρ  για τα 90 Χρόνια απο την Μικρασιατική Καταστροφή  «Το Χρονικό Της Προσφυγιάς.»

Πηγή: elculture.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ