Στην μνήμη του πολυαγαπημένου μας Σεφ Βασίλη Παπαζαχαρίου που χθες χάθηκε σε τροχαίο με μηχανή - Όλες οι δημιουργικές συνταγές που ανεβάσαμε στο eirinika.gr! (Φωτό)

Ο αγαπημένος μας σεφ Βασίλης Παπαζαχαρίου  έχασε τη ζωή του στα 36 του χρόνια χθες το μεσημέρι σε θανατηφόρο τροχαίο που έγινε το μεσημέρι στην Πίνδου και Κατεχάκη, στο ύψος του ΑΟΟΑ. Ο άτυχος μοτοσικλετιστής χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρεις στρατιώτες.



O Βασίλης Παπαζαχαρίου τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως chef στο Piu Verde, ενώ παράλληλα είχει την επιμέλεια των menu σε εστιατόρια και σε όμιλο ξενοδοχείων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αναλάμβανε την μαζική εστίαση (catering) σε εκδηλώσεις σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους, ή prive ως “chef at home”.



Λάτρης της Mεσογειακής και δημιουργικής κουζίνας έχοντας δουλέψει κατά καιρούς σε εστιατόρια που έχουν διακριθεί με Χρυσούς Σκούφους. Γνώστης της μοριακής γαστρονομίας ενώ πολλές φορές με «πειράγματα»  παντρεύει το gourmet με το παραδοσιακό.
Δημιουργίες και αφιερώματά του έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά περιοδικά  και σε οδηγούς ψυχαγωγίας ενώ τη δουλειά του παρουσιάζει συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές.



Υποδεχόμαστε τον σεφ Βασίλη Παπαζαχαρίου στο Eirinika.gr με μία ''συγκλονιστική'' συνταγή του - Μουσακάς τσιπούρας για να γλείφετε τα δάχτυλα σας!



Υλικά για 1 μερίδα :

·1 τσιπουρα 400γρ φιλεταρισμενη
·μισή μελιτζάνα μικρή
·μισό κολοκυθι
·μισή πατάτα
·1 φέτα ψωμί του τοστ

Για την μπεσαμελ :
·βουτηρο
·αλεύρι
·μοσχοκάρυδο
·γάλα
·αλάτι
·πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φρυγανιζουμε το ψωμί του τοστ ,κατόπιν περνούμε ενα τσερκι κατα προτίμηση στρογγυλό κ το λαδωνουμε καλα το τοποθετούμε πάνω στο ψωμί του τοστ κ κόβουμε ότι περισσεύει εσωτερικά τοποθετούμε τα 2 φιλέτα τσιπούρας προσέχοντας να μην αφήνουνε κενά μεταξύ τους αφου προηγούμενως τα έχουμε αλάτισει.Κοβουμε το κολοκυθι τη μελιτζάνα κ την πατάτα σε μικρά κυβάκια και τηγάνιζουμε ελαφρά .Αφου τα  στραγγιξουμε σε απορροφητικό χαρτί τα τοποθετούμε μεσα στο τσερκι κ ετοιμάζουμε την μπεσαμελ.Σε μια κατσαρόλα λιωνουμε το βουτηρο κ προσθέτουμε το αλεύρι μεχρι να ομογενοποιηθουν.Κατοπιν ρίχνουμε το γάλα ανακατευοντας σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε αλάτι πιπέρι κ μοσχοκάρυδο κ περιμένουμε να κρυώσει .Στρωνουμε στο τσερκι κ ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτα

Κοτόπουλο εστραγκόν με ριζότο λαχανικών- Πεντανόστιμο πιάτο για το δείπνο μας έφτιαξε ο σεφ μας Βασίλης Παπαζαχαρίου

Υλικά

Κοτόπουλο στήθος 1 τεμ
Ριζότο arborio 80 γρ
Κρεμμύδι ξερό 1 τεμ
Κολοκύθι 1 τεμ
Καρότο 1 τεμ
Πιπεριά πράσινη 1 τεμ
Λευκό κρασί 40 ml
Κρέμα γάλακτος 30 ml
Εστραγκόν 1 κλωναράκι
Βούτυρο 10 γρ
Παρμεζάνα τριμμένη 20 γρ




Εκτέλεση

Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε ελαιόλαδο και το κρεμμύδι αφού πρώτα το έχουμε καθαρίσει και κόψει σε τέταρτα, προσθέτουμε το κρασί και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 4 φορές. Μόλις βράσει το ριζότο προσθέτουμε το καρότο, το κολοκυθά και την πιπεριά τα οποία έχουμε κόψει σε πολυ λεπτά ζαρακια, εκτός φωτιάς προσθέτουμε παρμεζάνα τριμμένη και το βούτυρο .Σε ενα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο και από τις δυο πλευρές, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το ψιλοκομμένο εστραγκόν.

Σαλάτα με μάνγκο και καπνιστό σολομό μας φτιάχνει ο σεφ μας Βασίλης Παπαζαχαρίου-Εξωτική και εύκολη ό,τι πρέπει για βράδυ!

Υλικά για 2 άτομα



Για την σαλάτα

Mix σαλάτα 250 γρ
(Μαρούλι γαλλικό, iceberg, λολα πράσινη )
Καπνιστός σολομός 90 γρ
Μανγκο (ώριμο) 50 γρ
Παρμεζάνα σε λωρίδες 30 γρ

Για την sauce

Μουστάρδα Dijon 10 γρ
Μαγιονέζα10 γρ
Ηλιέλαιο 50 ml
Ελαιόλαδο 50 ml

Ρίχνουμε σε μια μπασινα όλα τα υλικά μας σε ενα μπωλ τοποθετούμε την μουστάρδα κ την μαγιονέζα κ σιγα προσθέτουμε το ηλιέλαιο κ το ελαιόλαδο ανακατεύοντας ελαφρώς. Ρίχνουμε την βινεγκρετ σερβίρουμε αμέσως.

Μενταγιόν χοιρινού φιλέτου με ριζότο, μπρόκολο & σάλτσα κόκκινου κρασιού μας φτιάχνει απόψε ο σεφ μας Βασίλης Παπαζαχαρίου-Ένα πιάτο σωστό...κόσμημα!



Υλικά

Ψαρονεφρι 1 τεμ
Ριζοτο arborio 150 γρ
Μπρόκολο 50 γρ
Ζωμός βόδινου 1 τεμ
Κρεμμύδι ξερό 30 γρ
κρασί λευκο 150ml (για το Ριζότο)
Κρασί κόκκινο 20ml
Βουτύρο 10 γρ
Παρμεζανα 10 γρ
Ελαιόλαδο 20 ml

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο κ το κρεμμύδι αφού πρώτα το έχουμε ψιλοκόψει, μόλις πάρει ένα ξανθό χρώμα προσθέτουμε το Ριζότο & ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 30 δευτερόλεπτα ,σβήνουμε με το λευκό κρασί & προσθέτουμε νερό (διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει 3 φορές οπότε το κρασί το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη ) αφού πιει τα υγρά του & είναι έτοιμο προσθέτουμε το μπρόκολο αφού πρώτα το έχουμε ζεματίσει .Στη συνέχεια προσθέτουμε εκτός φωτιάς το βούτυρο  & την παρμεζανα κ ανακατεύουμε καλά. Προετοιμάζουμε το ψαρονεφρι αφού το ξεπλένουμε & το στεγνώνουμε το κόβουμε σε μενταγιόν πάχους περίπου 2 εκατοστών. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι τα μενταγιόν χοιρινού & αλατοπιπερωνουμε ,αφού πάρουν χρώμα & από τις 2 πλευρές σβήνουμε με κόκκινο κρασί κ προσθέτουμε τον ζωμό διαλυμένο σε λίγο νερό.

Mπιφτεκάκια με κατσικίσιο τυρί και κρέμα σαφράν για το σημερινό τραπέζι μας από τον εξαιρετικό σεφ Βασίλη Παπαζαχαρίου!



Υλικά για 2 μερίδες

Κιμάς μόσχου 400 γρ
Κατσικίσιο τυρί 100 γρ
Κρεμμύδι ξερό 50 γρ
Σκόρδο μια σκελίδα
Ψωμί του τοστ 1 φέτα (χωρίς κορα)
Αυγό 1 τεμ
Μαϊντανός 1 κλωναρακι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο 20 ml

Για την σάλτσα σαφραν

Κρέμα γάλακτος 50 ml
Σαφραν 2-3 ίνες
Ζωμός κοτας(κύβος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο τοποθετούμε τη σκελίδα σκόρδου και σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού πρώτα το έχουμε ψιλό κόψει αφαιρούμε την σκελίδα σκόρδου κ αφήνουμε το κρεμμύδι μα κρυώσει. Σε μια μπασινα τοποθετούμε τα υλικά για τον κιμά ανακατεύουμε καλά μεχρι να ομογενοποιηθουν ολα μαζί κ τον αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες. Πλάθουμε κατά προτίμηση κ ψήνουμε στη σχάρα η στο φούρνο .Για την σάλτσα αραιώνουμε το κύβο με λίγο χλιαρό νερό σε ενα τηγάνι κ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κ τις ίνες από το σαφραν

Spring rolls αστακού μούρλια μας φτιάχνει ο σεφ μας Βασίλη Παπαζαχαρίου! Σκέτη λιχουδιά!



Υλικά για 1 μερίδα (4 τεμ)

·Αστακός 100γρ
·Φρέσκο κρεμμύδι 1τεμ
·Ντομάτα 1 τεμ
·Σκόρδο 1 σκελίδα
·Μαϊντανός 3-4 φύλλα
·Σχινοπρασσο 2-3 τεμ
·Φέτα 25 γρ
·Φύλλα spring rolls 4 τεμ
·Βούτυρο 10 γρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα  προσθέτουμε νερό κ μια χούφτα αλάτι μόλις έρθει σε σημείο βρασμού τοποθετούμε μέσα τον αστακό για περίπου 40-45 (ανάλογα το μέγεθος),αφαιρούμε τον αστακοί από νερό κ τον αφήνουμε να παγώσει, με ένα μαχαίρι η ψαλίδι βγάζουμε το κομμάτι της ουράς κ το ψιλό κόβουμε. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο κατόπιν το σκόρδο κ για να πάρει άρωμα κ το αφαιρούμε μετά από 30 δευτερόλεπτα, εν συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και την Ντομάτα αφού πρώτα τα ψιλό κόψουμε, σβήνουμε με ούζο κ προσθέτουμε τον αστακό κ την τριμμένη φέτα, τελειώνουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό κ Σχινοπρασσο. Αφού κρυώσει το μείγμα μας περνούμε ένα φύλλο spring roll τοποθετούμε την γέμιση και διπλώνουμε σε στυλ φακέλου !!

Καρπάτσιο λαβράκι από τον σεφ μας Βασίλη Παπαζαχαρίου για να γλύφετε και τα δάχτυλα σας!



ΥΛΙΚΑ

1 τεμ φιλέτο από λαβράκι
Ξύσμα lime 20 γρ
Χυμός λεμόνι 30 ml
Χυμός πορτοκαλί 30 ml
Σχινοπρασσο 3 τεμ ψιλοκομμένο
Κολιανδρο 6 φύλλα ψιλοκομμένα
1/2 Ντομάτα ξεφλουδισμένη κ κομμένη σε ζάρι
1 πρεζα ζάχαρη
1 πρεζα αλάτι
50 ml ηλιέλαιο
25 ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας εκτός απο τα λάδια σε ένα σκεύος και τα βαζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12  ώρες.

Κατόπιν αφαιρούμε από την μαρινάδα το λαυράκι και το τοποθετούμε σε ένα σκεύος με το λάδι για άλλες 8 ώρες.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ