Οδηγός επιβίωσης στις αλλεργίες της άνοιξης! Τι πρέπει να κάνετε για να προφυλαχτείτε

Νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά ''φούντωσαν'' οι αλλεργίες οι οποίες ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από το πολύ κρύο στην πολύ ζέστη φαίνεται ότι τις έφεραν στο προσκήνιο γρηγορότερα με συνέπεια να πιάσει στον ύπνο, όσους είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες.

Νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά ''φούντωσαν'' οι αλλεργίες οι οποίες ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, από το πολύ κρύο στην πολύ ζέστη φαίνεται ότι τις έφεραν στο προσκήνιο γρηγορότερα με συνέπεια να πιάσει στον ύπνο, όσους είναι επιρρεπείς στις αλλεργίες.



Κόκκινα μάτια, καταρροή, δύσπνοια...  είναι τα συμπτώματα που βασανίζουν αυτή την εποχή,όσους έχουν αλλεργίες στη γύρη των δέντρων και των φυτών δεν χαίρονται και τόσο με την έλευση της άνοιξης, γράφει το iatropedia.gr.
 
Σύμφωνα με την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποια αλλεργία. Ένα ποσοστό που αγγίζει το 15-20% έχει αλλεργική ρινίτιδα, το3%-5%του γενικού πληθυσμού αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το  9% του γενικού πληθυσμού  άσθμα.
 
Τα συμπτώματα της αλλεργική ρινίτιδας είναι όπως αναφέρουν οι ειδικοί  ρινική συμφόρηση μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα και φαγούρα στη μύτη.
 
Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται από κοκκίνισμα και πρήξιμο των ματιών, κνησμό και μεγάλη ευαισθησία στο φως.
 
Στο αλλεργικό άσθμα οι ασθενείς  εκδηλώνουν ξηρό βήχα, δύσπνοια, συριγμός, «σφίξιμο» στο στήθος

Οι συνήθεις ύποπτοι

Οι γύρεις οι οποίες μεταφέρονται με τον άνεμο ευθύνονται για την πρόκληση των αλλεργιών.
 
Το κατεξοχήν δέντρο με αλλεργιογόνο γύρη στην Ελλάδα είναι η ελιά αφού το 40% των πασχόντων από εαρινές αλλεργίες είναι αλλεργικοί στη γύρη της , το 8% στη γύρη των κυπαρισσοειδών και το 5% σε αυτήν του πεύκου.
 
Παράλληλα το περδικάκι ή περδικούλι, η κολιτσίδα όπως αποκαλείται σε σε διάφορες περιοχές   αποτελεί ο συνήθης ύποπτος των εαρινών αλλεργιών.
 


Οδηγός επιβίωσης
 
Αποφύγετε τα πάρκα και γενικότερα την εξοχή νωρίς το πρωί τότε δηλαδή που παρατηείται "έκρηξη" γύρης.
 
Μην οδηγείτε με ανοιχτά παράθυρα. Η ταχύτητα ωθεί τη γύρη προς τα μέσα με αποτέλεσμα οι μοκέτες και τα καθίσματα να γεμίζουν αλλεργιογόνα.
 
Αλλάζετε συχνά ρούχα προκειμένου να μην εκτίθεστε στα αλλεργιογόνα.
 
Αερίζετε το σπίτι  το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, καθώς τότε οι γύρες κυκλοφορούν περισσότερο τις ώρες που αλλάζει η θερμοκρασία
 
Φροντίστε για την σχολαστική  καθαριότητα του σπιτιού καθώς και για την αλλαγή  σεντονιών τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 
Κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όταν φυσάει για να μην μπαίνει η γύρη μέσα στο σπίτι.
 
Μην απλώνετε τα ρούχα  σε υπαίθριους χώρους για να στεγνώσουν, ιδίως την εποχή της ανθοφορίας
 Κάνετε κάθε χρόνο καλή συντήρηση στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας.
 
Αποφύγετε τις υπαίθριες δουλειές που απαιτούν επαφή με τις γύρες (όπως το κούρεμα του γκαζόν, το μάζεμα των φύλλων κ.τ.λ.)
 
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν απευθυνθείτε στον ειδικό γιατρό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ