Μόνο στο Eirinika: Tράβηξα selfie στο καλύτερο σύγχρονο έργο της Ελλάδας: Από Ίδρυμα Νιάρχου, η υπέροχη Λυρική, η τεράστια βιβλιοθήκη και ένα εθνικό πάρκο με υπογραφή Renzo Piano! (φωτό - βίντεο)

Επισκέφθηκα* την περασμένη εβδομάδα το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ομολογώ πως έμεινα έκθαμβη από την έκταση των έργων αλλά και από τον πολύ μοντέρνο τρόπο κατασκευής (ότι πιο σύγχρονο από αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής απόψεως υπάρχει Διεθνώς) της Λυρικής, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης που είχαμε ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα και ενός πάρκου μεγάλου όσο ο Εθνικός κήπος.

Επισκέφθηκα* την περασμένη εβδομάδα το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ομολογώ πως έμεινα έκθαμβη από την έκταση των έργων αλλά και από τον πολύ μοντέρνο τρόπο κατασκευής (ότι πιο σύγχρονο από αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής απόψεως υπάρχει Διεθνώς) της Λυρικής, της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης που είχαμε ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα και ενός πάρκου μεγάλου όσο ο Εθνικός κήπος.



Θα δείτε στο βίντεο πως θα μεταμορφωθεί στην κυριολεξία όλη η περιοχή που κάποτε ‘’φημιζόταν’’ μόνο για τον ιππόδρομο και έμοιαζε με σκοτεινή γούβα. Σήμερα ένα ανοιχτό εργοτάξιο όπου εκατοντάδες εργάτες , οικοδόμοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, στατικοί – όλος δηλαδή εκείνος ο κλάδος που σήμερα υποφέρει ή σχεδόν καταστράφηκε -  ανεβοκατεβαίνουν, εργάζονται πυρετωδώς για να παραδώσουν ένα κολοσσιαίο έργο από κάθε άποψη. Σήμερα ‘’πάνω στις σκαλωσιές’’ βρίσκονται 800 μέχρι το καλοκαίρι θα φτάσουν τα 1500 άτομα ώστε να παραδοθεί το έργο στο τέλος του 2015.



Επιδόθηκα σε γρήγορες selfie φωτογραφίες και 2-3 αναμνηστικά από τα κτερίσματα που ανακαλυφθήκαν σε αρχαίο κοιμητήριο στην θέση του πολιτιστικού πάρκου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.



Επίσης αν πάτε, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη για να ονειρευτείτε το μικρό ποτάμι που θα διασχίζει το πάρκο για να ποτίζει τα εκατοντάδες δέντρα και φυτά που θα φυτευτούν εκεί σε ‘’προχωρημένη’’ ηλικία. 



 Σίγουρα θα αποτελέσει όταν θα έχουμε την τελική του μορφή την Ναυαρχίδα της Ελλάδας που όλοι ευελπιστούμε να βγει από την κρίση. Ένα έργο με υψηλούς πολιτιστικούς στόχους, αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας πολλών αθόρυβων τεχνοκρατών που φαίνεται πως απαρτίζουν το Dream Team του Ιδρύματος Νιάρχου.



Από πού να ξεκινήσω; Από την Top woman και γοητευτική Διευθύντρια , Έλλη Ανδριοπούλου, η οποία μας έκανε την παρουσίαση μιλώντας άψογα αγγλικά τον κο Ιωάννη Τροχόπουλο, Διευθύνοντα σύμβουλο του Πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος, ‘’παιδί της επαρχίας’’ που έφτιαξε την βιβλιοθήκη καμάρι της Βέροιας, τον Ευρωπαίο Πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη,  ή την σεμνή και σοβαρή Λένα Βλαβιανού Διευθύντρια επικοινωνίας; Υπογραμμίζω χωρίς καμία διάθεση περιττών κολακειών τα ονόματα και τις ιδιότητες των παραπάνω προσώπων γιατί αρκετές φορές στις πολλές ανασφαλείς μας στιγμές ως κράτος διερωτώμεθα αν υπάρχουν ικανές ομάδες σε αυτήν την χώρα. Εκείνο λοιπόν το όμορφο απόγευμα στην παραλία του Φαλήρου η ομάδα που συνάντησα με έπεισε ότι είναι doers.



Εκείνο που με μελαγχόλησε όμως είναι όταν έμαθα ότι όταν θα μπει και η κορδέλα σε αυτό το αριστούργημα του  Renzo Piano θα αναλάβει την λειτουργία του το Ελληνικό Κράτος. Λυπάμαι που γράφω αυτό το σημείωμα εκτιμώντας ότι πρόκειται για Good News  με αμφίβολο μέλλον και μόνο για έναν απλό λόγο: διασταύρωσα κάποιες πληροφορίες ότι καθυστερούν τα έργα για την εξής απλή απόφαση, να έχει όλο αυτό το έργο πρόσβαση στην θάλασσα, στην παραλία του Φλοίσβου. Συγνώμη για το ‘’λαϊκίστικο’’ αλλά ‘’κάποιου του χαρίζανε γάιδαρο και αυτός το κοίταζε στα δόντια’’ , εδώ ταιριάζει γάντι.





Αν ο πολιτισμός υπήρξε το διαχρονικό μας ατού, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα και οι όποιοι κυβερνήτες της οφείλουν να εντάξουν με απόλυτο σεβασμό στο όραμα και στη γενναιοδωρία των σύγχρονων ευεργετών μας,  αυτό το έργο, που αναδύεται μέσα από την σκοτεινή πλευρά μια ‘’παλιογειτονιάς’’ και ετοιμάζεται να φωτίσει την Αθηναίική Ριβιέρα για να στείλει με το μέγεθος και την εμβέλεια του το μήνυμα : Μade in Greece. Ειρήνη Νικολοπούλου email: irene@enikolopoulou.gr



*είναι ανοιχτό στο κοινό πολλές ώρες και ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και το Σαββατοκύριακο. Αξίζει να πάτε οικογενειακώς και να δείξετε στα παιδιά σας πως δημιουργείτε μια μικρή νέα Ελλάδα



Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργη Γερόλυμπου, ενώ τα σχέδια είναι του Renzo Piano Building Workshop.



 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ