Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Οι ευνούχοι ζουν περισσότερα χρόνια!

Η έλλειψη τεστοστερόνης σώζει από σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη σε ευνούχους που ζούσαν κάποτε στο παλάτι της Κορέας

Είναι μια στρατηγική μακροζωίας που οι περισσότεροι άνδρες δεν θα ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν: έρευνα στους ευνούχους που ζούσαν κάποτε στο παλάτι της Κορέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αφαίρεση των όρχεων προσφέρει σημαντική παράταση ζωής.

«Κλειδί» η τεστοστερόνη

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Current Biology», δείχνει να συνηγορεί υπέρ της θεωρίας ότι η τεστοστερόνη είναι ο λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες σε όλες τις κοινωνίες.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ανδρική ορμόνη που παράγεται στους όρχεις καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι ο ευνουχισμός πράγματι μπορεί να παρατείνει τη ζωή, ωστόσο οι περιορισμένες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στον άνθρωπο δίνουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Παλαιότερη μελέτη σε τρόφιμους ψυχιατρικού ιδρύματος έδειχνε ότι ο ευνουχισμός προσφέρει επιπλέον χρόνια, ενώ μια άλλη έρευνα που συνέκρινε ευνούχους τραγουδιστές «καστράτι» με μη ευνουχισμένους συναδέλφους τους δεν εντόπιζε καμία διαφορά.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Inha στη Νότιο Κορέα εξέτασαν ιστορικά αρχεία για τη δυναστεία Τσοσούν που παρέμεινε στην εξουσία της Κορέας από το 1392 ως το 1910. Όπως συνέβαινε και σε άλλες κοινωνίες, ο ευνουχισμός ήταν για τους Τσοσούν ένας τρόπος να αναρριχηθούν σε υψηλές θέσεις του παλατιού. Τα αγόρια που υποβάλλονταν σε ευνουχισμό πριν από την εφηβεία μπορούσαν να αποκτούν αξιώματα, να παντρεύονται και να υιοθετούν κορίτσια ή άλλα ευνουχισμένα αγόρια ως οικογένεια. Οι ευνούχοι ήταν μάλιστα οι μόνοι άνδρες εκτός της βασιλικής οικογένειας που μπορούσαν να περνούν τη νύχτα στο παλάτι.

Δεδομένου ότι οι ευνούχοι δεν μπορούν να αφήσουν μια γυναίκα έγκυο, πολλές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο τους χρησιμοποιούσαν ως φύλακες σε χαρέμια. Το γεγονός επίσης ότι δεν είχαν δικά τους παιδιά τούς έκανε να θεωρούνται πιο έμπιστοι.

20 χρόνια υπεροχής στη μακροζωία

Συνδυάζοντας γενεαλογικά δέντρα και δικαστικά έγγραφα που αφορούσαν το παλάτι των Τσοσούν, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη διάρκεια ζωής 81 ευνούχων.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η μέση διάρκεια ζωής για έναν ευνούχο ήταν περίπου 70 χρόνια, σχεδόν 20 χρόνια μεγαλύτερη συγκριτικά με τους μη ευνουχισμένους σύγχρονούς τους.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι αυτή η τεράστια διαφορά δεν μπορεί να οφείλεται στον άνετο και πολυτελή τρόπο ζωής του παλατιού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ευνούχοι εισέρχονταν στο παλάτι μόνο όταν είχαν υπηρεσία και δεν ζούσαν μόνιμα εντός του.

Το περίεργο μάλιστα είναι ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής, μόλις 45 με 47 χρόνια.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ