Νηστίσιμα, νόστιμα & πρωτότυπα: Λινγκουίνι με θαλασσινά & μαραθόριζα, ρεβυθάδα με πορτοκάλι, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια & χταπόδι‏!

Λίγο παράδοση, λίγο ευκαιρία γιά αλλαγή στο καθημερινό τραπέζι, λιγότερο -πλέον- θρησκευτικό καθήκον, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στην πλειοψηφία μας...νηστεύουμε! Μπορεί όχι όσο αυστηρά θέλουν οι κανόνες, αλλά η λέξη "νηστίσιμο" ακούγεται με αξιοπρόσεκτη συχνότητα ακόμα και από νεότερες ηλικίες.

Λίγο παράδοση, λίγο ευκαιρία γιά αλλαγή στο καθημερινό τραπέζι, λιγότερο -πλέον- θρησκευτικό καθήκον, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στην πλειοψηφία μας...νηστεύουμε! Μπορεί όχι όσο αυστηρά θέλουν οι κανόνες, αλλά η λέξη "νηστίσιμο" ακούγεται με αξιοπρόσεκτη συχνότητα ακόμα και από νεότερες ηλικίες. Η συνήθεια, που μας οδηγεί σταθερά στο Πάσχα, δένει απόλυτα με την πληθώρα των φρέσκων υλικών που "ξετσουπώνουν" αυτή τη εποχή και μας δίνουν νηστίσιμα πιάτα γεμάτα αρώματα ελληνικής παράδοσης: αγκινάρες, κουκιά, παντζάρια, σπαράγγια, σπανάκι, άγρια χόρτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκόρδα και πολλά μυρωδικά μαγειρεύονται σκέτα ή συνδυάζονται με ρύζι, με όσπρια, με θαλασσινά, σε πιάτα που ορίζουν τη νηστεία περισσότερο σαν γαστρονομική απόλαυση παρά σαν εγκράτεια. Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ στην ανοιξιάτικη Ελλάδα γιά να φτιάξεις ένα φαγητό απλό, οικονομικό και απίστευτα νόστιμο... athinorama.gr

Λινγκουίνι με μύδια, μαραθόριζα και ούζο



υλικά 1 πακέτο λινγκουίνι (500 γρ.)
700 γρ. μύδια με το κέλυφος ή ένα σακουλάκι καθαρισμένα στο ζωμό τους
1 μέτρια μαραθόριζα (φινόκιο) ή δύο μικρές
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μάραθο ή άνηθο (εκτός αν είναι αρκετή η φούντα της μαραθόριζας)
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.κ. ούζο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο

παρασκευή

Πλένουμε τα ολόκληρα μύδια πολύ καλά και τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά (αν χρησιμοποιήσουμε καθαρισμένα από σακουλάκι, τα βάζουμε απλώς να στραγγίξουν καλά, χωρίς να τα αχνίσουμε).Τη σκεπάζουμε και περιμένουμε μερικά λεπτά (5'-6') ν' ανοίξουν όλα. Μόλις ανοίξουν, τα σουρώνουμε κρατώντας το ζουμί τους και πετάμε, αν υπάρχουν, όσα δεν έχουν ανοίξει. Βγάζουμε τα μισά από το κέλυφος και κρατάμε τα υπόλοιπα ολόκληρα. Καθαρίζουμε τη μαραθόριζα από τα εξωτερικά φύλλα και την κόβουμε σε λεπτά φετάκια (σαν κρεμμύδι). Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φετάκια της μαραθόριζας γιά 3'-4'. Προσθέτουμε την πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια, το μαραθόσπορο και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μύδια, αφήνουμε να ζεσταθούν 1' και σβήνουμε με το ούζο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μάραθο. Βράζουμε τα λινγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε ενώ ακόμα "κρατάνε". Ζεσταίνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού προσθέτοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο και δυο τρεις κ.σ. από τον ζωμό των μυδιών. Ρίχνουμε τα λινγκουίνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε δυο τρεις φορές με σπάτουλα, να αναμειχθούν με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

Φάβα Σαντορίνης με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια

Φάβα Σαντορίνης με χταπόδι και καραμελωμένα κρεμμύδια

υλικά 2 φλ.τσ. φάβα Σαντορίνης (βεβαίως γίνεται και με άλλη φάβα, αλλά λιγότερο γευστικό)
1 χταπόδι 500-600 γρ. (ή και μεγαλύτερο, αν θέλετε)
4 κρεμμύδια
1/2 φλ.τσ. κρασί κόκκινο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
5-6 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.σ. σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι


Παρασκευή

Ξεπλένουμε τη φάβα και την βάζουμε σε κατσαρόλα με 6 φλ.τσ. κρύο νερό και ένα καθαρισμένο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση. Αφαιρούμε τον αφρό που θα βγάλει μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά, ειδικά όταν αρχίσει να πήζει, γιατί κινδυνεύει να κολλήσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νερό. Όταν χυλώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις μισοκρυώσει τη βάζουμε στο μπλέντερ με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και την πολτοποιούμε, ώστε να γίνει μια αφράτη κρέμα.

Στο μεταξύ, πλένουμε το χταπόδι, το χωρίζουμε σε τρία- τέσσερα μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα (ανάλογη με το μέγεθός του). Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, μέχρι να μαλακώσει όσο θέλουμε (θ' αφήσει τα δικά του υγρά). Τότε το βγάζουμε από το ζουμί του και το σοτάρουμε για 3'-4' σε λίγο ελαιόλαδο.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε τα δύο κρεμμύδια κομμένα σε ομοιόμορφες φέτες, τα σκόρδα κομμένα στη μέση, τη σταφίδα, το μπαχάρι και τη δάφνη σπασμένη. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σβήνουμε με το ξύδι. Αφήνουμε 2'-3' να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να σχηματιστεί μια σκούρα σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι. Αφαιρούμε από το μείγμα το μπαχάρι και τη δάφνη. Σερβίρουμε τη φάβα σε πιατέλα. Στο κέντρο βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια με τη σάλτσα τους και από πάνω το χταπόδι, κομμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Ρεβιθάδα φούρνου με πορτοκάλι

Ρεβιθάδα φούρνου με πορτοκάλι
υλικά 500 γρ. ρεβίθια
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκ.σκόρδο
3 πορτοκάλια
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
1 φλ.τσ. φρέσκο κόλιαντρο
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Έχουμε βάλει τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 12-14 ώρες. Ανάβουμε το φούρνο στους 160ο. Βάζουμε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος -κατά προτίμηση με σκέπασμα (γάστρα)- μαζί με το ένα κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες και τα σκεπάζουμε με νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το σκέπασμά του ή με αλουμινόχαρτο που κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια αρκετά, αλλά όχι τελείως (περίπου 1.20)΄. Αφαιρούμε τη φλούδα από το ένα πορτοκάλι με κοφτερό μαχαιράκι, προσέχοντας να πάρουμε μόνο το κίτρινο μέρος. Την κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Στύβουμε τα άλλα δύο πορτοκάλια και κρατάμε το χυμό. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβουμε κάθε σκελίδα στα δύο. Βγάζουμε τα ρεβίθια από το φούρνο και στο ζουμί που έμεινε προσθέτουμε το χυμό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τη φλούδα, τη δάφνη, το μπούκοβο, το κύμινο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ξανασκεπάζουμε το σκεύος και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν, να πιουν το ζουμί τους και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα, πράγμα που θα χρειαστεί 1.40'-2 ώρες. Τα βγάζουμε, τα ανακατεύουμε προσεκτικά και πασπαλίζουμε επάνω τον κόλιαντρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ