Γλυκές κρέπες για αργοξυπνημένα πρωινά Κυριακής -Ό,τι πρέπει, μιαμ!



Οι γλυκές κρέπες ταιριάζουν με τ' αργοξυπνημένα πρωινά και το χουζούρι με παρέα ή χωρίς (και in love ακόμη καλύτερα) τις μέρες που το ξυπνητήρι μπαίνει εκτός λειτουργίας. Απ' το κρεβάτι στην κουζίνα και τούμπαλιν, μπορεί να γίνουν το τέλειο άλλοθι για να μην ξεφύγεις απ' την πολυτέλεια μιας τόσο απλής διαδρομής και την άνεση να ξεχυλώσεις τον προσωπικό χρόνο ή να τον αφιερώσεις σε ό,τι και όποιον κάνει την ατμόσφαιρα γύρω σου απολαυστική και ανταγωνιστικά ...γευστική.



Αυτή είναι μια βασική συνταγή για κρέπες με την γκουρμέ λεπτομέρεια της προσθήκης ποτού (Cognac ή Grand Marnier ή Calvados ή Cointreau) για άρωμα που είδαμε στο pandespani.com. Mην το φοβηθείτε, δεν μεθάει ούτε είναι ασύμβατο με την πρωινή διάθεση και τον καφέ ή το τσάι. Η κρέπα της κάτω φωτογραφίας είναι αρωματισμένη με Cointreau και πασπαλισμένη εσωτερικά με ζάχαρη και λίγο λεμόνι. Είναι απλώς τέλεια και σας διαβεβαιώ πως αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.



Στην κλασική αυτή συνταγή απαιτείται χρόνος αναμονής για τον χυλό 2 ώρες. Ο λόγος είναι ότι το αλεύρι σ' αυτό το διάστημα έχει την άνεση να φουσκώσει και η παραμικρή ποσότητα αέρα που εγκλωβίζεται στο μείγμα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, μπορεί να διαλυθεί. Γι' αυτό και προστίθεται λίγο έξτρα γάλα ή νερό ή συνδυασμός τους, αν μετά απ' αυτό το χρόνο ο χυλός είναι κάπως πηχτός.  Αν ωστόσο, δεν θέλετε να περιμένετε, κτυπήστε το μείγμα στο μίξερ (όχι στο χέρι με σύρμα) σύμφωνα με τη σημείωση στις οδηγίες και προχωρήστε κανονικά στην παρασκευή. Έτσι θα έχετε τις κρέπες έτοιμες για να προσθέσετε μόνον όποια γέμιση θέλετε, στο 5λεπτο.

Προετοιμασία: 5 λεπτά. Στην εκδοχή της συνταγής με τον χρόνο αναμονής των 2 ωρών, μπορείτε να κάνετε τον χυλό απ' την προηγουμένη, να τον σκεπάσετε καλά με μεμβράνη και να τον βάλετε στο ψυγείο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με όσο μείγμα περισσέψει. Καλά κλεισμένο θα διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 μέρες ακόμη. Θυμηθείτε να το ανακατέψτε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.


Υλικά (για 12 κρέπες)

250 γραμ. (περίπου 2 1/4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. ζάχαρη βανίλιας ή 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
2 αβγά
1 πρέζα αλάτι
350 ml γάλα
125 ml νερό
1,5 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 σφηνάκι Cognac ή Grand Marnier ή Calvados (για άρωμα, προαιρετικά)
εξτρα 50-100 ml γάλα ή νερό στο τέλος

Kάνετε το χυλό: Ανακατεύετε με σύρμα το αλεύρι με την βανίλια, τα αβγά χτυπημένα και το αλάτι και προσθέτετε σταδιακά το γάλα, το νερό (και το σφηνάκι με το ποτό, προαιρετικά) και το βούτυρο. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Πριν κάνετε τις κρέπες, ρίχνετε το έξτρα γάλα ή νερό και ανακατεύετε.

Σημείωση: Aν κάνετε το μείγμα στο μίξερ, κτυπήστε όλα τα πρώτα υλικά με το μισό αλεύρι για 30-40 δευτερόλεπτα, μετά προσθέστε το υπόλοιπο και ξανακτυπήστε.

Ψήνετε τις κρέπες: Zεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή κρεπιέρα σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά και ρίχνετε μέσα τόσο χυλό ώστε να καλύπτει σχεδόν τη μισή επιφάνεια. Απλώστε τον ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή γυρίζοντας το σκεύος ή με το ειδικό εργαλείο για κρέπες, κάνοντας μαλακές κινήσεις μέχρι να καλυφτεί όλη η επιφάνεια του τηγανιού. Περιμένετε μέχρι να ψηθεί η πρώτη μεριά (2-3 λεπτά) πριν την γυρίσετε. Γυρίστε την με την σπάτουλα και ψήστε με τον ίδιο τρόπο την άλλη πλευρά.

Σημείωση: Mπορείτε να παίξετε δοκιμάζοντας την τούμπα της κρέπας στον αέρα. Είναι πολύ πιο εύκολο απ΄ό,τι νομίζετε, σας διαβεβαιώ και κάνει (ειδικά σε παιδιά) μεγάλη εντύπωση.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις κρέπες σε πιάτο, προσθέστε μαρμελάδα ή μέλι ή σοκολάτα, ζάχαρη, φρούτα ή ό,τι άλλο σας αρέσει, τυλίξτε ή διπλώστε και έτοιμες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ