Άλαν Πίτερς-Τσαρλς Γουόρθινγκτον: Αυτό είναι το ζευγάρι των γκέι Άγγλων κωμμωτών που αγόρασε για 5,5 εκ. ευρώ την βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Μύκονο

Το πρωινό της τελευταίας ημέρας του 2013, στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου θα παιχτεί η τελευταία πράξη στο πολυσυζητημένο οικονομικό δράμα του εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου. Θα αποχωριστεί και επίσημα πλέον το σπίτι που έχτισε όταν η lifestyle αυτοκρατορία του βρισκόταν στο απόγειό της και τα περιοδικά του κατέγραφαν χιλιάδες πωλήσεις.

Το πρωινό της τελευταίας ημέρας του 2013, στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου θα παιχτεί η τελευταία πράξη στο πολυσυζητημένο οικονομικό δράμα του εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου. Θα αποχωριστεί και επίσημα πλέον το σπίτι που έχτισε όταν η lifestyle αυτοκρατορία του βρισκόταν στο απόγειό της και τα περιοδικά του κατέγραφαν χιλιάδες πωλήσεις.

Όπως γράφει στο Πρώτο Θέμα ο Φρίξος Δρακοντίδης, τρία πρόσωπα, δύο υπάλληλοι της τράπεζας που είχε δεσμεύσει τη βίλα των 1.500 περίπου τ.μ. και ένας εξουσιοδοτημένος εκ της αλλοδαπής δικηγόρος που κρατά στο χέρι έναν χαρτοφύλακα συναντιούνται έξω από την πόρτα του. Αφού ανταλλάσσουν τους τυπικούς χαιρετισμούς, προχωρούν μαζί στο εσωτερικό του υποθηκοφυλακείου για να διεκπεραιώσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Ο μεταβιβάζων, δηλαδή η Eurobank, παραχωρεί τη βίλα του εκδότη στους πολυεκατομμυριούχους Αλαν Πίτερς Ρέτζιναλντ και Τζον Τσαρλς Γουόρθινγκτον, αμφότεροι Βρετανοί και κάτοικοι Λονδίνου σε μία από τις ακριβότερες γειτονιές του, το αριστοκρατικό Τσέλσι.  Λίγα 24ωρα πριν και έπειτα από σκληρά παζάρια θα συμφωνήσουν και στη τιμή πώλησης: 5,5 εκατ. ευρώ. Είναι το τελικό το ποσό με το οποίο έκλεισε το deal της τράπεζας με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές που απέκτησαν τη βίλα εξ ημισείας. Για τους παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, συνυπολογίζοντας και τα σημερινά δεδομένα λόγω της κρίσης, πρόκειται για ένα λογικό αντίτιμο.




 Με τη μόνη διαφορά, όπως σχολίασαν, ότι με αυτό το ποσό μπορεί κάποιος να αγοράσει όχι μόνο ανάλογου μεγέθους βίλες στη Μύκονο αλλά κυρίως νεόκτιστες. Γεγονός που προφανώς γνωρίζουν οι τωρινοί ιδιοκτήτες του, μόνο που η βίλα του Κωστόπουλου έχει αυτό που δεν είχε καμία άλλη: το σημείο που βρίσκεται, η άκρη του γκρεμού στα Χουλάκια που κάποτε φαινόταν μειονέκτημα για κάποιους, είναι σήμερα το μεγάλο ατού της. Ο Γουόρθινγκτον, ιδρυτής του κολοσσού του ομώνυμου κομμωτικού brand και καλλυντικών, μαζί με τον επί χρόνια συνέταιρο και σύντροφό του στη ζωή Αλαν Πίτερς, ο οποίος «τρέχει» το κομμάτι των προϊόντων που παράγει και εξάγει η εταιρεία τους, μένοντας πέρυσι το καλοκαίρι στη βίλα του Κωστόπουλου είχαν ενθουσιαστεί με την περιοχή. Αυτό είπαν τουλάχιστον όχι μόνο σε φίλους τους, αλλά και στη διευθύντρια Ακίνητης Περιουσίας της τράπεζας με την οποία διαπραγματεύτηκαν την αγορά του.

Είχαν εντυπωσιαστεί με τη θέα που βλέπει στο λιμάνι της Μυκόνου, τη Δήλο και το ηλιοβασίλεμα ενώ θεώρησαν μεγάλο προσόν την ιδιωτικότητα που προσφέρει το σπίτι, αφού βρίσκεται στο τελευταίο οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δρόμος στην περιοχή Χουλάκια τερματίζει ακριβώς έξω από την πόρτα της βίλας.



Μία ακόμα λεπτομέρεια του οικήματος που μέτρησε στα υπέρ του είναι η τεραστίων διαστάσεων κουζίνα. «Μεγαλύτερη κι από αυτή του “Nammos”», όπως χαρακτηριστικά λένε όσοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την εξοχική κατοικία της οικογένειας Κωστόπουλου, τις εποχές της μιντιακής παντοκρατορίας του. Και βέβαια η μεγάλη πισίνα με απρόσκοπτη θέα σε όλο το Αιγαίο. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δύο κομμωτές επισκέπτονται τη Μύκονο σχεδόν κάθε καλοκαίρι, συνετέλεσαν στην απόφασή τους να αγοράσουν το συγκεκριμένο ακίνητο.



Για τους ψυχρούς φλεγματικούς Βρετανούς δε, η παρουσία του συμπατριώτη τους με το μεσογειακό ταμπεραμέντο Τσαρλς Γουόρθινγκτον στο Νησί των Ανέμων αποτελεί σημείο αναφοράς:



«Είναι το μέρος», γράφει για τη Μύκονο η Κέιτ Γουίκερς της «Daily Record», «όπου θα μπορούσες εύκολα να συναντήσεις τον Τζορτζ Μάικλ με το Speedo μαγιό του ή τον πολυεκατομμυριούχο κομμωτή Τσαρλς Γουόρθινγκτον».

2.000 πελάτες την εβδομάδα, όπως η Σάρον Στόουν και η Αντζελίνα Τζόλι

Η εταιρεία Γουόρθινγκτον ιδρύθηκε το 1986 και σήμερα αριθμεί στο Λονδίνο τρία μεγάλα σαλόνια κομμωτικής, στα οποία απασχολούνται περίπου 100 άτομα και δέχονται πάνω από 2.000 πελάτες την εβδομάδα. Το 1993 η εταιρεία κέρδισε τον τίτλο της κορυφαίας αλυσίδας κομμωτηρίων του Λονδίνου και πέντε χρόνια αργότερα ο ιδρυτής της απέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου Βρετανού κομμωτή της χρονιάς. Σήμερα, τα κομμωτήρια «The house of Charles Worthington» στην καρδιά του Covent Garden, το «Percy Street» στον αριθμό 7 του ομώνυμου δρόμου και το κεντρικότατο «The Broadgate Club», συγκεντρώνουν την αφρόκρεμα της βρετανικής πρωτεύουσας, προσφέροντας υπηρεσίες σε τιμές μάλλον απαγορευτικές για το πορτοφόλι του μέσου Λονδρέζου. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ένα απλό κούρεμα μπορεί να κοστίσει μέχρι και 107 λίρες (130 ευρώ) αν αυτό γίνει από κάποιον έμπειρο κομμωτή τους, ενώ η τιμή για τις ανταύγειες φτάνει τις 193 λίρες (234,91 ευρώ).

Η εταιρεία, όμως, δεν βασίστηκε μόνο στους κομμωτές της για να εξελιχτεί, αλλά κυρίως στα πρωτοποριακά προϊόντα της. Πριν από δέκα χρόνια, ο συνέταιρος και σύντροφος του Τσαρλς Γουόρθινγκτον, Αλαν Πίτερς, ξεκίνησε τη σειρά προϊόντων «Charles Worthington».

Τα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών και της επιδερμίδας που κυκλοφορούν σήμερα σε έντεκα ακόμα χώρες την καθιστούν την πιο κερδοφόρα βρετανική μάρκα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2003 η σειρά περιποίησης μαλλιών που είχε λανσάρει η εταιρεία πουλήθηκε στην PZ Cussons, κατασκευάστρια του σαπουνιού Imperial Leather αντί 37 εκατ. λιρών. «Ξέρουμε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στα κομμωτήριά μας κοστίζουν κάτι παραπάνω. Τα προϊόντα που λανσάρουμε όμως θεωρούμε ότι είναι μια καθημερινή προσιτή πολυτέλεια που απευθύνεται σε πολύ κόσμο», δηλώνουν.



Ο Τσαρλς Γουόρθινγκτον είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στην επαρχία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Γιορκσάιρ βόρεια της Αγγλίας και τα νεανικά του χρόνια τα πέρασε στη γειτονιά του Νότινγκ Χιλ. Προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί στην κομμωτική τέχνη, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική που ποτέ όμως δεν άσκησε ως επάγγελμα

 Για το πρώτο του κομμωτήριο, πριν από 25 περίπου χρόνια, χρειάστηκε να δαπανήσει μόλις 9.000 λίρες, αφού, όπως ο ίδιος θα πει αργότερα, εκείνες τις εποχές δεν υπήρχαν λεφτά για μεγαλύτερα ανοίγματα.

 «Οταν άνοιξα το πρώτο κομμωτήριο, το μόνο που ήθελα με τους συνεργάτες μου ήταν να καλύπτω τους λογαριασμούς και τα γενικά έξοδα», λέει και συμπληρώνει: «Εξι μήνες αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε πετύχει αυτό που είχαμε βάλει αρχικό στόχο. Τότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την εμπορική επιτυχία που θα μπορούσε να έχει στο μέλλον».

Ο ίδιος θεωρεί ως πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του όταν γυρίστηκε στο κομμωτήριό του στη Νέα Υόρκη το τελευταίο επεισόδιο της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Sex and the City». Μια από τις συνεργασίες που ξεχωρίζει επίσης ήταν εκείνη που είχε με την ηθοποιό Σάρον Στόουν στα τηλεοπτικά βραβεία BAFTA το 2009 αλλά και εκείνη με την Αντζελίνα Τζολί της οποίας άλλαξε ολοκληρωτικά το λουκ. «Είναι η πιο ενδιαφέρουσα πελάτισσά μου. Με εμπιστεύτηκε πλήρως και με άφησε να κάνω τη δουλειά μου», λέει ο Τσαρλς Γουόρθινγκτον για τη διάσημη ηθοποιό.  Συμμετείχε ακόμα στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2012, όπου επιμελήθηκε τις κομμώσεις και το στάιλινγκ για τα σόου των πασίγνωστων οίκων μόδας του εξωτερικού Erdem και Roksanda Ilincic. Να σημειωθεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ του έχει απονείμει τον τιμητικό τίτλο του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

 Στην προσωπική του ζωή δηλώνει οπαδός της ζεν σχολής. Οταν αγοράζει κάποιο σπίτι δεν χρησιμοποιεί ποτέ διακοσμητή, καθώς του αρέσει να επιλέγει ο ίδιος τα έπιπλα και τα αντικείμενα που θα το πλαισιώνουν. Ενα από τα χόμπι του είναι και η συλλογή καθρεφτών. Η εγκατάσταση των δύο Βρετανών συνεταίρων και συντρόφων στη βίλα του Κωστόπουλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Σύμφωνα με όσα λέγονται, σκοπεύουν να αλλάξουν ολοκληρωτικά τη διακόσμησή της, ίσως και τη σχεδίαση κάποιων χώρων της. Οπως ακριβώς κάνουν και με τα μαλλιά των διάσημων πελατισσών τους.



Η βίλα των εκδόσεων και των κομμώσεων

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Πέτρος Κωστόπουλος είναι ο επιτυχημένος διευθυντής του περιοδικού «ΚΛΙΚ», που όταν κυκλοφόρησε το 1987 θεωρήθηκε κάτι σαν επανάσταση στον χώρο των εντύπων. Η ελεύθερη γλώσσα των κειμένων, οι διεθνείς τάσεις στα πρότυπα, στη μόδα, στα status symbols, οι προκλητικές φωτογραφήσεις και η απόλυτη έλλειψη σοβαροφάνειας στην προσέγγιση των θεμάτων ήταν η επιτυχημένη συνταγή του περιοδικού που χαρακτηρίστηκε εκδοτικό φαινόμενο. Ο εκδότης Αρης Τερζόπουλος είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από τη συνεργασία του με τον φιλόδοξο διευθυντή του που παράλληλα με το «ΚΛΙΚ» είχε υπό την ευθύνη του το ανδρικό περιοδικό «MEN», το γυναικείο «DIVA», καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΛΙΚ όπου είχε και δίωρη καθημερινή εκπομπή.



Ο μέχρι τότε άσχετος με τον χώρο των εκδόσεων Πέτρος Κωστόπουλος έχει κάνει το scoop της καριέρας του, αποκτώντας αναγνωρισιμότητα, βγάζοντας καλά λεφτά ως μισθωτός, ενώ παράλληλα αρέσει στις γυναίκες και συχνά απασχολεί τα δημοσιεύματα της εποχής τού glam και της ευημερίας. Εποχή που η Μύκονος γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη και το άφθονο φρέσκο χρήμα που ρέει στην αγορά ξεφορτώνεται με καραβιές εκεί.

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, συχνός επισκέπτης του Νησιού των Ανέμων, έχει ήδη αντιληφθεί τις τουριστικές προοπτικές του κυκλαδίτικου νησιού που χάρη στον κοσμοπολιτισμό, τους εγχώριους σελέμπριτι και τους ισχυρούς του χρήματος που συγκεντρώνει γίνεται ο απόλυτος «must προορισμός» - όπως έγραφαν τότε οι συντάκτες του «ΚΛΙΚ». Εχοντας εισπράξει ένα γερό μπόνους από το «αφεντικό» -όπως συνήθιζε να αποκαλεί τον Αρη Τερζόπουλο-, ψάχνει στη Μύκονο φθηνή γη με θέα για να φτιάξει το προσωπικό του βασίλειο. Τότε ακόμα υπήρχαν αγοραστικές ευκαιρίες, ειδικά αν κάποιος αποφάσιζε να επενδύσει σε αρκετά απομακρυσμένες από τη Χώρα περιοχές και σχετικά δύσβατες, όπου η προσέγγιση ήταν δυνατή μόνο με τζιπ. Ενας φίλος του τον συμβουλεύει να ρίξει μια ματιά στα Χουλάκια, την προστατευόμενη απόκρημνη παραλία που πήρε το όνομά της από τα στρογγυλά μεγάλα βότσαλα που στην ντοπιολαλιά λέγονται «χουλάκια».

Μια περιοχή που μέχρι τότε γνώριζαν μόνο οι Μυκονιάτες, αφού οι τουρίστες έφταναν μέχρι τον Τούρλο, με τον δύσβατο δρόμο να κόβει την όρεξη για περαιτέρω περιηγήσεις. Ουσιαστικά είναι ο πρώτος που δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει οικόπεδο σε αυτή την απομονωμένη απ’ όλους και όλα περιοχή και εκείνος θα τη συστήσει στους επιχειρηματίες Πάνο Ζήνα και Ευάγγελο Μυτιληναίο που λίγα χρόνια αργότερα θα γίνουν και γείτονές του.



Η ερώτηση «μα στα Χουλάκια βρήκες να αγοράσεις;» είναι συχνή για όσους ξέρουν τις δυσκολίες πρόσβασης, ωστόσο ο Πέτρος Κωστόπουλος έχει ήδη πάρει την απόφασή του, άγνωστο αν είχε μαντέψει την τεράστια αγοραστική αξία που θα αποκτούσε αργότερα η περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι η θέα από το ύψωμα είναι συναρπαστική, η ιδιωτικότητα εγγυημένη και το κόστος σχετικά προσιτό. Η δύσκολη πρόσβαση και οι δυνατοί άνεμοι που συχνά λυσσομανάνε στην περιοχή είναι τα μειονεκτήματα, τα οποία, όμως, κρίνονται αμελητέα μπροστά στην εντυπωσιακή θέα προς το λιμάνι και το νησί της Δήλου. Θα αγοράσει τέσσερα στρέμματα στο τελευταίο κομμάτι γης που βρίσκεται σχεδόν κρεμασμένο στον γκρεμό.  

Το 1993, ο αρχιτέκτονας και στενός του φίλος Θανάσης Χατζηλάκος θα βγάλει την άδεια οικοδομής και δύο χρόνια αργότερα η βίλα θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Θα έχουν δηλαδή χτιστεί τα 200 τ.μ. της κυρίως κατοικίας και τα 200 τ.μ. υπόγειου -όπως προβλέπει ο νόμος για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα έκτασης 4 στρεμμάτων-, αλλά όχι ακόμα τα άλλα 1.000 περίπου τ.μ. διαφόρων κτισμάτων που θα προστεθούν στην πορεία.

Το σπίτι είναι εντυπωσιακό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Πέτρου Κωστόπουλου, που αποτελεί το καταφύγιο αλλά και το βασίλειό του. Το κεντρικό οίκημα περιστοιχίζεται από άλλα μικρότερα που χρησιμοποιούνται ως ξενώνες, τρία κτίσματα 100 τ.μ. το καθένα, με σημείο αναφοράς την τεράστια πισίνα του οικήματος. Στον βράχο, ακριβώς κάτω από την πισίνα, χτίζονται κι άλλοι ξενώνες, στους οποίους θα φιλοξενηθούν κατά καιρούς οι VIP καλεσμένοι του, μεταξύ των οποίων και η κουμπάρα του ζεύγους Πέτρου Κωστόπουλου – Τζένης Μπαλατσινού, Ελένη Μενεγάκη, πριν διαταραχθούν οι σχέσεις τους μετά τον χωρισμό της από τον Γιάννη Λάτσιο.

Για όσους γνωρίζουν τον πρώην ισχυρό εκδότη λένε ότι το σπίτι στα Χουλάκια δεν ήταν απλώς μια επενδυτική κίνηση, αλλά κυρίως ένα δώρο στον εαυτό του. Ενα ακίνητο με μεγάλη συναισθηματική αξία πέρα από την αντικειμενική. Εκεί έζησε τον πρώτο καιρό του έρωτά του με την Τζένη Μπαλατσινού, εκεί πήρε και την απόφαση να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο από τον άνθρωπο που του έδωσε την ευκαιρία να μπει στον χώρο των εκδόσεων, τον Αρη Τερζόπουλο.
Το καλοκαίρι του 1995, καθισμένος στην πεζούλα απέναντι στο απέραντο γαλάζιο, αποφάσισε πως είχε φτάσει ο καιρός να ανοίξει τα δικά του φτερά και να δημιουργήσει από το μηδέν τη δική του μιντιακή αυτοκρατορία. «Είμαι μαζί σου, σε στηρίζω, θα σκίσεις», ήταν τα λόγια της μετέπειτα συζύγου του Τζένης Μπαλατσινού.



Εκεί έγινε το πάρτι του γάμου τους, εκεί και οι βαφτίσεις των παιδιών τους. Εκεί γίνονταν και οι περίφημες συσκέψεις των διευθυντικών στελεχών της Imako. Στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη μαζεύονταν περισσότερο «για το γούρι», όπως έλεγαν, παρά για να αναλύσουν τη στρατηγική που θα ακολουθούσαν μέσα στη χρονιά. Η φιλοξενία των στελεχών του εκδοτικού ομίλου στη βίλα της Μυκόνου θα σταματήσει όταν η Imako θα έχει πλέον γιγαντωθεί.

Κάποιοι θυμούνται ακόμα τον Πέτρο Κωστόπουλο να αγναντεύει τη θέα μέσα από ένα τεράστιο τηλεσκόπιο. «Με αυτό», έλεγε, «μπορείς να διαβάσεις εφημερίδα στον γιαλό».

Ο Πέτρος ήταν ερωτευμένος με το σπίτι κι όταν πριν από μερικά χρόνια δέχτηκε πρόταση να το πουλήσει αντί 18 εκατ. ευρώ, όπως λένε, ο ίδιος φέρεται να απάντησε αρνητικά καθότι του ήταν αδύνατο να το αποχωριστεί παρά το δέλεαρ. Ακόμα βέβαια τότε δεν μπορούσε να προβλέψει την αρχή του τέλους. Αυτή θα έρθει το 2012 όταν η βίλα θα κατασχεθεί από τη Eurobank εξαιτίας της αδυναμίας του εκδότη να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις απέναντί της. Η αντίστροφη μέτρηση για τον αποχωρισμό της βίλας έχει μόλις ξεκινήσει.

Πέρυσι το καλοκαίρι οι εμφανίσεις του στη Μύκονο περιορίζονται στον μήνα Αύγουστο. Τον υπόλοιπο καιρό η βίλα φιλοξενεί ξένους τουρίστες μεταξύ των οποίων και οι νέοι αγοραστές της, οι Βρετανοί πολυεκατομμυριούχοι κομμωτές Τσαρλς Γουόρθινγκτον και Αλαν Πίτερς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ