Made in Greece η Alfa Pastry: Πίτες που πωλούνται σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο - Στο τιμόνι δύο αδέλφια ο Διονύσης & ο Ευάγγελος Κουκουτάης

Η ιστορία, το όραμα, η πίτα... 

Ποιότητα, γεύση και σεβασμός στην παράδοση. Αυτό είναι το όραμα, η πεμπτουσία και η συνταγή της επιτυχίας της εταιρείας Alfa Pastry.

Στην alfa, στόχος είναι να δημιουργούν αυθεντικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, με μοναδικό χαρακτήρα, αναγνωρισμένα ως τα καλύτερα στην κατηγορία τους.

Σκοπός τους, να φέρνουν κάθε μέρα στο τραπέζι της οικογένειας, τη γεύση της παράδοσης και να μοιράζονται με τον κόσμο τη σημασία της υψηλής ποιότητας.

Το όραμα τους καθοδηγείται από το πάθος μας για ασφαλείς, ποιοτικές και εξαιρετικές θρεπτικές δημιουργίες. Καθημερινά συνδυάζουν παραδοσιακές συνταγές με εξαιρετικές μεθόδους παραγωγής και καινοτόμες συσκευασίες, που υπόσχονται να χαρίσουν γεύση και να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή κάθε οικογένειας.

Πίσω από κάθε πίτα alfa υπάρχει πάντα το μεράκι και η γνώση εκείνου που την ζύμωσε για πρώτη φορά.

Του κύριου Θανάση Κουκουτάρη, που έκλεισε στις συνταγές του το καμάρι του τόπου του και την αγάπη για τις πίτες και, το 1950, δημιούργησε την αυθεντική «κιχί».

Ιστορία

Το ταξίδι της Alfa ξεκινάει στα μισά του περασμένου αιώνα, στην αγαπημένη πόλη της Κοζάνης. Eκεί h ιστορία συναντάει τον κύριο Αθανάσιο Kουκουτάρη, τον ιδρυτή της Αlfa και αρχηγό της οικογένειας.

Mε μοναδικά εφόδια την αγάπη, την εργατικότητα, το μεράκι του, την απαράμιλλη αποφασιστικότητα του, και ένα έμφυτο επιχειρηματικό ένστικτο, ο έφηβος τότε Θανάσης ετοιμάζει με τη μητέρα του τις πρώτες παραδοσιακές κοζανιτικες πίτες στην κουζίνα του σπιτιού τους.

Αφού τις έψηνε στο παραδοσιακό φούρνο της πόλης, τις μοίραζε με ένα φαναράκι δικής του επινόησης και κατασκευής, ώστε να διατηρούνται ζέστες και λαχταριστές. 

Από την Κοζάνη στα πέρατα του κόσμου

H γεύση και η ποιότητα της alfa, έχει αγαπηθεί τόσο πολύ στην Ελλάδα που η φήμη της δεν θα μπορούσε να μην ταξιδέψει και στο εξωτερικό.

Σήμερα, τα παραδοσιακά προϊόντα ζύμης alfa φτάνουν σε περισσότερες από 35 χώρες παγκοσμίως, σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, με ένα ισχυρό πελατολόγιο που διακρίνεται στις κατηγορίες της λιανικής και του Food Service.

Με τις νέες εταιρείες που έχουν ήδη συσταθεί στην Αμερική, τη Σερβία και τη Ρουμανία, η διεθνής επέκταση της alfa είναι πλέον μια πραγματικότητα, που γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από τον διεθνή κύκλο εργασιών τους. Πιο συγκεκριμένα, το 2018, οι εξαγωγές της alfa έφτασαν το 30% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, ενώ το ποσοστό των διεθνών πωλήσεων αυξάνεται κάθε χρόνο.

Αυτή η ισχυρή διεθνής παρουσία της alfa δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύεται και από μία αντίστοιχη συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, συμμετέχουμε με επιτυχία σε περισσότερες από πέντε διεθνείς εκθέσεις, κατά μέσο όρο, σε όλες τις ηπείρους, και βραβευόμαστε τόσο για τα προϊόντα μας όσο και για τις συσκευασίες μας σε διοργανώσεις, όπως η Anuga και η PLMΑ, σύμφωνα με το alfapastry.com. 

Διονύσης και Ευάγγελος Κουκουτάρης

Στο τιμόνι της εταιρεία βρίσκονται τα δύο αδέρφια Διονύσης και Ευάγγελος Κουκουτάρης. 

Η εταιρεία διαθέτει μερικές από τις πιο σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα επενδύουν συνεχώς στην επέκταση εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

«Η εταιρεία, με αρωγούς την αναπτυξιακή στρατηγική της διοίκησης, την εμπειρία των εργαζομένων της, καθώς και τη συνεχή επένδυση στην τεχνολογία, το προϊόν και τον άνθρωπο, κατάφερε να συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, όχι μόνο διατηρώντας την ηγετική της θέση στην αγορά, αλλά επιτυγχάνοντας παράλληλα να σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη κατά 21%», σημειώνει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Διονύσης Κουκουτάρης.

«H εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι σε ποσοστό 44% και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στις αρχές του 2022, μετά από δύο χρόνια αναμονής λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις των προϊόντων μας στη θυγατρική μας εταιρείας στην Αμερική», αναφέρει το newmoney. 

Η πίτα

Οι πρώτες πίτες ήταν πλατιές, στρογγυλές ή ακανόνιστης μορφής, ονομάζονταν «γαλέτες» και στην ουσία αποτελούνταν από μια κρούστα, φτιαγμένη από βρώμη, σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι που περιείχε και μέλι.

Κάποια στιγμή, πριν από το 2000 π.Χ., γράφτηκε η πρώτη γνωστή σε εμάς συνταγή για πίτα κοτόπουλο, η οποία βρίσκεται χαραγμένη πάνω σε ένα δίσκο.

Με τα χρόνια, οι γαλέτες εξελίχθηκαν σε μια μορφή γλυκιάς ζύμης, μαρτυρία των οποίων μπορεί να βρεθεί στα τείχη του Φαραώ Ραμσή ΙΙ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1304 έως το 1237 π.Χ., στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Οι αρχαίοι Έλληνες, πολυμήχανοι όπως πάντα, έβαζαν στη ζύμη που δημιουργούσαν από αλεύρι και νερό, διάφορα καρυκεύματα για να διαφοροποιείται η γεύση των δημιουργιών τους. Το 430 π.Χ. μάλιστα γίνεται λόγος σε διατηρημένο κείμενο, για την πρώτη τυρόπιτα, τον γνωστό «άρτο τυρόεντα».

Μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, οι πίτες κατά κύριο λόγο ήταν αλμυρές και περιείχαν κρέας ή ψάρι. Τον 15ο όμως αιώνα, οι πίτες εξελίχθηκαν και άρχισαν να εμφανίζονται γλυκές συνταγές με διάφορα φρούτα, αποξηραμένα ή μη.

alfapastry

Ακολούθησε με επιτυχία το «ρεύμα» που καθόρισε τις παγκόσμιες τάσεις στην κατηγορία της πίτας, αφουγκράστηκε τα θέλω και τις ανάγκες του κόσμου για ένα παραδοσιακό και πεντανόστιμο έδεσμα και έτσι ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή πιτών, μπαίνοντας σχεδόν σε κάθε σπίτι της Ελλάδας με τις μοναδικές, χειροποίητες λιχουδιές του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ