Κινδυνεύουν οι πανέμορφοι φοίνικες της Καλαμάτας – Αιτία το κόκκινο σκαθάρι! Δέστε Φωτό

Το κόκκινο σκαθάρι συνεχίζει να προσβάλει τους φοίνικες της Καλαμάτας...



Το κόκκινο σκαθάρι συνεχίζει να προσβάλει τους φοίνικες της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα από τη Μικρή Μαντίνεια όπου πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του φθινοπώρου το φαινόμενο, τώρα να έχει επεκταθεί στη Βέργα, τα Λέικα και πιο πρόσφατα στην οδό Φαρών.
Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οι φοίνικες αβοήθητοι, ο δασολόγος Δημήτρης Βαλάσης μιλώντας στην "Ε" εφιστά την προσοχή των αρμόδιων υπηρεσιών για την άμεση ανάγκη ψεκασμών και την φροντίδα όσων δέντρων έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι.



Οπως λέει, εφόσον εξαπλώθηκε το πρόβλημα από τους ιδιωτικούς κήπους, ο κίνδυνος να προσβληθούν οι φοίνικες της Νέας Εισόδου, του νεκροταφείου και της οδού Ναυαρίνου είναι παραπάνω από ορατός. Κάτι τέτοιο "θα προκαλούσε αλλοίωση της φυσιογνωμίας περιοχών της πόλης μας -φοίνικες που θαυμάζαμε, που βάζαμε σαν σημεία αναφοράς για να προσανατολίσουμε τον φίλο, δεν υπάρχουν πια και αν παραμείνουμε αδρανείς θα καταστραφούν στο σύνολό τους", αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε πως οι φοίνικες της Καλαμάτας, ειδικά αυτοί του νεκροταφείου οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν και ιστορική αξία, "συνθέτουν μια φυσιογνωμία που δεν περνά απαρατήρητη στην πόλη μας και κανείς δεν θα ήθελε να αντικατασταθεί από “κουφάρια” πρώην φοινίκων, εικόνα που κανέναν δεν θα τιμά".



 Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μην προσβάλλονται οι φοίνικες από το ρυγχοφόρο σκαθάρι και καταστρέφονται αβοήθητοι, απαντά: "Η μάχη κατά του κόκκινου σκαθαριού είναι δύσκολη και δεν καταλήγει πάντα στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα γιατί η κάθε προσβολή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ομως αξίζει και οφείλουμε να την δώσουμε, όπως την έδωσαν και συνεχίζουν να την δίνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα για να κρατήσουμε τους φοίνικες όρθιους και ζωντανούς".Τονίζει δε πως όποιο φυτό δεν προστατευτεί, σίγουρα θα “χαθεί“ την επόμενη σεζόν. Γι' αυτό "επιμένουμε επανερχόμενοι στο θέμα μαζί με τους συνεργάτες μου στην εταιρεία "Βαλάσης, Μάλαμας και Μάραντος Ε.Ε." ότι οι υπηρεσίες πρασίνου του δήμου μας, η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κηποτέχνες, οι δημότες που έχουν φοίνικες στον κήπο τους, οι γεωπόνοι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε κοινή δράση να δημιουργήσουμε “ανάχωμα” στην καταστροφική δράση του σκαθαριού. Η ανταλλαγή εμπειριών και η παρατήρηση θα μας δώσουν γνώση και η δράση με τα υπάρχοντα μέσα θα σώσει τους φοίνικες", σημειώνει.



Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί κανείς να προστατεύσει τους φοίνικες, ο κ. Βαλάσης λέει ότι "η προστασία των φοινίκων και η καταπολέμηση του σκαθαριού γίνονται με βιολογικά ή χημικά μέσα, με παγίδες σύλληψης του σκαθαριού και εφαρμόζοντας μικροδενδροχειρουργική σε πιο προχωρημένες προσβολές".


Πηγή: Ελευθερία Καλαμάτας
http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/33148-kokkino-skathari-kalamata

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ