Άντι ΜακΝτάουελ: Ασυναγώνιστη γοητεία στα 65 της χρόνια - Η σταρ της δεκαετίας του ‘80 και η υπέρμαχος της φυσικής ομορφιάς (φωτό - βίντεο)

Αισθάνεται καλύτερα με το να δείχνει την πραγματική της ηλικία.

Ένα από τα ομορφότερα κορίτσια του Χόλιγουντ, που ήρθε τη δεκαετία του '80 να πάρει τη σκυτάλη από τις μεταπολεμικές απαστράπτουσες σταρ ήταν και η Άντι ΜακΝτάουελ. Βεβαίως, οι εποχές είχαν αλλάξει και μαζί οι απαιτήσεις. Οι νέες σταρ δεν ήταν τόσο εκτυφλωτικές, το σεξαπίλ υποχώρησε, έπρεπε να είναι και γυναίκες της διπλανής πόρτας, να διαθέτουν κάτι το εύθραυστο, να μπορούν να «τσαλακώνονται» από τον ρόλο, να έχουν υποκριτική παιδεία, να εντάσσονται περισσότερο στο σύνολο του καστ, να στέκονται δίπλα ή και κάτω από το στόρι, την αποτελεσματικότητα της ταινίας.

Ήταν η γενιά, που σε συνδυασμό με τους νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες της εποχής, ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού, κατέρριψε στερεότυπα, έδωσε πνοή για νέες τάσεις, νέες φόρμες στον αμερικάνικο κινηματογράφο. Σε αυτό συνέβαλαν, μαζί με την Άντι ΜακΝτάουελ και οι Κιμ Μπέισινγκερ, Μισέλ Φάιφερ, Κάθλιν Τέρνερ, Τζέιμι Λι Κέρτις και Μαντλίν Στόου, που διέθεταν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά, εισέβαλαν με δυναμισμό στο σινεμά και κατάφεραν να τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα και όχι μόνο του ανδρικού κοινού.

Μακ Ντάουελ

Η Άντι ΜακΝτάουελ, που συμπλήρωσε τα 65 χρόνια της (γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1958), ήρθε στην επικαιρότητα και πάλι πριν λίγο καιρό όχι τόσο από κάποια ερμηνεία της, αλλά από την απόφασή της να αφήσει ή σωστότερα να αναδείξει τα γκρίζα μαλλιά της, να υπερασπιστεί τη φυσική γυναικεία ομορφιά, σε πείσμα των καιρών και των ακραίων αισθητικών παρεμβάσεων στον βωμό της αιώνιας νεότητας, ενός ακόμη χολιγουντιανού στερεότυπου. Όμως, πριν από τη χρήσιμη, αν μη τι άλλο, στροφή της προς τη φυσικότητα, η Άντι Μακ Ντάουελ είχε και μια σημαντική πορεία στον κινηματογράφο, χωρίς να γίνει ποτέ η αδιαμφισβήτητη σταρ ή το sex symbol μιας εποχής, παρότι ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο.

Από το Γκάφνεϊ στην... Ελίτ

 Η Άντι ΜακΝτάουελ γεννήθηκε στο Γκάφνεϊ της Νότιας Καρολίνας, με γονείς καταγωγής από Αγγλία, Γαλλία, Σκωτία, Ιρλανδία και Ουαλία, ενώ είχε και τρεις μεγαλύτερες αδελφές. Τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν ανέμελα, καθώς η μητέρα της έπασχε από ψυχικές διαταραχές, ενώ ήταν και αλκοολική. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν μόλις έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 53 ετών. Σε ένα ταξίδι της στο Λος Άντζελες, ένας ατζέντης θα την ανακαλύψει και θα την πείσει να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με το πρακτορείο μοντέλων Elite Model Management στη Νέα Υόρκη το 1978.

Και μοντέλο και «Τζέιν»

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η ΜακΝτάουελ άρχισε τις φωτογραφίσεις για τη Vogue και πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικές καμπάνιες των Yves Saint Laurent, Armani, Anne Klein κλπ. Οι διαφημίσεις της και οι αφίσες της στην Times Square για τον Calvin Klein κέντρισαν την προσοχή των παραγωγών και το 1984 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην τεράστια επιτυχία «Γκρέιστοουκ: Ο Θρύλος του Ταρζάν, Άρχοντα της Ζούγκλας» ως «Τζέιν», δίπλα στον τότε ανερχόμενο Κριστόφ Λαμπέρ. Τον επόμενο χρόνο θα παίξει στην κομεντί «Το Μπαράκι του Σαν Έλμο», σε σκηνοθεσία Τζόελ Σουμάχερ και δίπλα στη νέα ανερχόμενη γενιά τής δεκαετίας, δηλαδή τους Εμίλιο Εστεβέζ, Ρομπ Λόου, Ντέμι Μουρ και Άντριου ΜακΚάρθι.

Άντι ΜακΝτάουελ: Συνεχίζει να γοητεύει στα 65 της χρόνια

Το 1986 θα υπογράψει χρυσό συμβόλαιο με την L'Oréal, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει σπουδές υποκριτικής στο Actors Studio και έκανε μαθήματα με τους Χάρολντ Γκάσκιν και Γουόρεν Ρόμπερτσον.

«Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες»

Λίγα χρόνια μετά ο Στίβεν Σόντερμπεργκ θα την επιλέξει για πρωταγωνίστρια στην εμβληματική ταινία της δεκαετίας «Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες», που θα κάνει πρεμιέρα το 1989 στο Φεστιβάλ των Καννών, θα κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα και θα χαρίσει στην ΜακΝτάουελ αρκετά βραβεία και μια υποψηφιότητα για την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού. Ένα φιλμ που θα άλλαζε για πάντα το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά, προσεγγίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις, την απιστία και τις επιπτώσεις της, με ευρωπαϊκό αέρα. Δίπλα της ο Τζέιμς Σπάιντερ και άλλοι ταλαντούχοι ηθοποιοί θα υπηρετήσουν άψογα το πανέξυπνο σενάριο.  

 

 

 

 

Δίπλα στον Ντεπαρντιέ

Η επιτυχία της αυτή, θα της φέρει αρκετές προτάσεις και το 1990 θα πρωταγωνιστήσει στην εξαιρετική κομεντί «Πράσινη Κάρτα» του σημαντικού Αυστραλού σκηνοθέτη Πίτερ Γουέιρ και έχοντας δίπλα της τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Μια ταινία στα πρότυπα της πνευματώδους κωμωδίας, με τον Γάλλο σταρ να υποδύεται έναν λαθρομετανάστη στις ΗΠΑ, που για να πάρει την πράσινη κάρτα νόμιμης παραμονής θα πρέπει να κάνει έναν λευκό γάμο, ο οποίος όμως θα εξελιχθεί σε έναν μεγάλο έρωτα.

Διαβάστε ακόμη: Andie MacDowell: H καλλονή με τις ασημί μπούκλες: Η ηθοποιός με νέο χτένισμα, εμμένει στα γκρίζα μαλλιά (φωτό)

Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία

Θα ακολουθήσει η καυστική σάτιρα του Ρόμπερτ Όλντμαν για τον κόσμο του θεάματος «Στιγμιότυπα» και η περίφημη «Ημέρα της Μαρμότας» του Χάρολντ Ράμις, με τον Μπιλ Μάρεϊ συμπρωταγωνιστή. Για να έρθει το 1994 η μεγάλη της επιτυχία «Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία», του Μάικ Νιούελ, μία ρομαντική κομεντί που ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και η ΜακΝτάουελ θα έπρεπε να αναμετρηθεί με πολύ καλούς ηθοποιούς τής βρετανικής σχολής. Από τον Χιου Γκραντ και την Κρίστιν Σκοτ Τόμας μέχρι τον Τζον Χάνα, τον Σάιμον Κάλοου και πολλούς άλλους. Για ακόμη μια φορά τα πήγε περίφημα.

Δείτε αποσπάσματα από την ταινία "Τέσσερις γάμοι και μία κηδεία":

Η πορεία της θα συνεχιστεί με αξιόλογες και μη ταινίες, θα παίξει μέχρι και σε γυναικείο γουέστερν -«Κακά Κορίτσια»- μαζί με τις Μάντλιν Στόου, Ντρου Μπάριμορ, Μαίρη Στιούαρτ Μάστερσον, ενώ το 1997 θα πρωταγωνιστήσει στο δυνατό θρίλερ του Βιμ Βέντερς «Το Τέλος της Βίας» δίπλα στους Μπιλ Πούλμαν και Γκάμπριελ Μπερν.

Δείτε τρέιλερ της ταινίας "Η μέρα της μαρμότας"

Ηρεμία και αυτοπεποίθηση

Η Άντι ΜακΝτάουελ, παρότι θα πρωταγωνιστήσει δίπλα σε πολλούς σταρ, στην προσωπική της ζωή δεν θα δώσει αφορμές για κουτσομπολιά ή ροζ και κίτρινα αναγνώσματα. Το 1986 θα παντρευτεί τον Πολ Κουάιλι, ένα μοντέλο με το οποίο δούλεψαν μαζί για διαφημίσεις της Gap και με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και δυο κόρες. Χώρισε το 1999, για να συνάψει σχέση με τον Ντένις Κουέιντ, ενώ αμέσως μετά θα επανασυνδεθεί με έναν συμμαθητή της από το γυμνάσιο, τον οποίο παντρεύτηκε το 2001 και μετά από τέσσερα χρόνια χώρισαν.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας "Red Right Hand"

Σήμερα, η Άντι ΜακΝτάουελ, ζει μια ήρεμη ζωή, αποδεικνύει ότι η φυσική γυναικεία ομορφιά δεν θέλει επεμβάσεις και αισθάνεται καλύτερα με το να δείχνει την πραγματική της ηλικία. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να παίρνει ρόλους και με ενδιαφέρον αναμένουμε το τελευταίο της φιλμ, το θρίλερ «Red Right Hand», έχοντας δίπλα της τον Ορλάντο Μπλουμ και μαζί της τη νέα «ασημένια» εμφάνισή της, γεμάτη αυτοπεποίθηση και με τη γοητευτική ωριμότητα των 65 χρόνων της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ