Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Νάσβιλ: Ποια ήταν τα έξι θύματα της τραγωδίας - Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν (βίντεο)

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα σχολεία μας, ώστε να μην μετατραπούν σε φυλακές»

Τρία παιδιά και τρεις ενήλικες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς από πρώην μαθητή σε σχολείο στην πόλη Νάσβιλ των ΗΠΑ στο Τενεσί. Η επίθεση σημειώθηκε στο The Covenant School, ένα ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο για μαθητές ηλικίας τριών έως 11 ετών. Οι τρεις μαθητές που πέθαναν ήταν και όλοι εννέα ετών.

Η αστυνομία είπε ότι η ύποπτος μπήκε πυροβολώντας από μια πόρτα στο σχολείο. Η έρευνα στο σπίτι τους οδήγησε σε αστυνομικούς που κατέσχεσαν περισσότερα πυροβόλα όπλα.

Τα παιδιά-θύματα είναι οι Έβελιν Ντίκχαους, Χάλι Σκραγκς και Γουίλιαμ Κίνεϊ. Τα ενήλικα θύματα ονομάζονταν Cynthia Peak, 61, Katherine Koonce, 60 και Mike Hill, 61.

Η ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως η 28χρονη Όντρεϊ Χέιλ, δήλωσαν αξιωματικοί. Υπήρξε κάποια σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα φύλου της Hale - με την αστυνομία να περιγράφει αρχικά τον δράστη ως γυναίκα και αργότερα να λέει ότι η Hale ταυτίστηκε ως τρανς. Η αστυνομία μελετά τώρα αυτά τα έγγραφα. Η Χέιλ, ο οποίος δεν είχε ποινικό μητρώο

Η αστυνομία έλαβε την πρώτη κλήση για το περιστατικό στις 10:13 τοπική ώρα (15:13 GMT) τη Δευτέρα. Η ύποπτος οδήγησε στο σχολείο και μπήκε μέσα πυροβολώντας μια από τις πόρτες του σχολείου, οι οποίες ήταν όλες κλειδωμένες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Νάσβιλ Τζον Ντρέικ είπε ότι οι ερευνητές βρήκαν εκεί ένα μανιφέστο και «ένα χάρτη του πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό», συμπεριλαμβανομένων των σημείων εισόδου και εξόδου στο σχολικό κτίριο.

Είπε επίσης ότι η δράστης είχε παρακολουθήσει ενώ σχεδίαζε την επίθεση.

Σε έρευνα στο σπίτι της δράστη, βρέθηκαν περισσότερα όπλα, εκτός από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων δύο κυνηγετικών όπλων.

Η μητέρα της Χέιλ, Νόρμα Χέιλ, είπε στο ABC News: «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή», προτού ζητήσει ιδιωτικότητα.

Δείτε βίντεο επιζήσασας από άλλο επεισόδιο πυροβολισμού:

 

 

Το Covenant School που συνδέεται με το Πρεσβυτεριανό βρίσκεται στην αριστοκρατική γειτονιά Green Hills, νότια του κεντρικού Nashville. Σε ανακοίνωσή του, το σχολείο ανέφερε ότι «η κοινότητά μας είναι ραγισμένη». Λυπούμαστε για τεράστια απώλεια και είμαστε σε σοκ μετά τον τρόμο που γκρέμισε το σχολείο και την εκκλησία μας».

Η μητέρα ενός μαθητή είπε ότι ο γιος της είχε τραυματιστεί. «Νομίζω ότι τα πάει καλύτερα τώρα που ξέρει ότι η δράστης είναι νεκρή», είπε η Shaundelle Brooks στο BBC News. «Αυτές είναι συζητήσεις που δεν θα έπρεπε να κάνουμε», πρόσθεσε. «Απογοητεύουμε τα παιδιά μας».

Ώρες μετά τον πυροβολισμό, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο για τα θύματα στην κοντινή χριστιανική εκκλησία Woodmont.

Ο ανώτερος υπουργός Clay Stauffer είπε κλαίγοντας ότι η αδερφή της Evelyn Dieckhaus, η οποία ήταν 11 ετών, είχε σχέδια να βαφτιστεί σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα The Tennessean. Η αδερφή της Έβελιν έκλαψε καθώς είπε: «Δεν θέλω να είμαι μοναχοπαίδι».

Διαβάστε ακόμη: Τρανσέξουαλ 28 ετών: Έκανε έφοδο στο παλιό της σχολείο & σκότωσε έξι - 3 μικρά παιδιά & 3 δασκάλους (φωτό & βίντεο)

Το «τελευταίο αντίο»

Σύμφωνα με τα νέα του WTVF, η δράστρια έστειλε μηνύματα σε έναν πρώην συμπαίκτη του μπάσκετ στο γυμνάσιο λίγα λεπτά πριν την επίθεση. Η Χέιλ έκανε λόγο για «ένα τελευταίο αντίο» ενώ ανέφερε ότι ο θάνατος της θα… γίνει γνωστός σύντομα από τις ειδήσεις.

«Πρόκειται σημείωμα αυτοκτονίας. Σκοπεύω να πεθάνω σήμερα. ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!» έστειλε σε μήνυμα η Χέιλ σε φίλη της.

«Αυτό είναι το τελευταίο αντίο. Σ’ αγαπώ. Θα σε δω στην επόμενη ζωή. Δε θέλω να ζω άλλο, θέλω να πεθάνω», έγραφε.

Aiden WTVF

twitter

Η «καλλιτεχνική φύση» της Χέιλ

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, η Hale διατηρούσε μια διαδικτυακή καλλιτεχνική πλευρά, την Audrey Hale Illustrations, και περιέγραφε το έργο της ως εξής: «Εμπορική εικονογράφηση και γραφιστική σχεδίαση».

Επίσης, η 28χρονη πρώην μαθήτρια του σχολείου διατηρούσε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της δουλειάς της, όπου η Hale αναφερόταν στον εαυτό της με το όνομα Aiden.

Το έργο της Hale περιελάμβανε ένα σχέδιο του Τζακ Νίκολσον από την ταινία The Shining (Η λάμψη). Το σχέδιο έγραφε τις λέξεις «Red Rum» - που σημαίνει «φόνος», γραμμένη ανάποδα. Οι λέξεις ήταν γραμμένες σε έναν καθρέφτη, σε μια σκηνή από την ταινία τρόμου του 1980.

Σκίτσο του Τζακ Νίκολσον από τη «Λάμψη» ζωγράφιζε η 28χρονη τρανς Audrey Hale / Daily Mail

Η 28χρονη όπως φαίνεται στον καλλιτεχνικό προφίλ της σχεδίασε δύο παιδικά πόδια να βρίσκονται στον αέρα και τη συνόδεψε με την εξής λεζάντα: «Να είμαι παιδί για πάντα».

Σκίτσο της 28χρονης Hale, με λεζάντα «Να είμαι παιδί για πάντα» / Daily Mail

 

Μπάιντεν: «Η ένοπλη βία κομματιάζει την ψυχή του έθνους μας»

Στον απόηχο της επίθεσης σε ιδιωτικό σχολείο του Νάσβιλ, –ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σταματήσουμε την ένοπλη βία», είπε ο Aμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Κομματιάζει τις κοινότητές μας, κομματιάζει την ίδια την ψυχή του έθνους μας». Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιθέσεις σε σχολεία, τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τα σχολεία μας, ώστε να μην μετατραπούν σε φυλακές».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως απευθύνει εκκλήσεις για την απαγόρευση των επιθετικών όπλων και τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια με σκοπό την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου προσκρούει στα πανίσχυρα λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής και σε Ρεπουμπλικάνους που τα στηρίζουν.

«Πόσα παιδιά ακόμη πρέπει να δολοφονηθούν προτού οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αναλάβουν δράση για να εγκριθεί ο νόμος περί απαγόρευσης των επιθετικών όπλων, να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα ελέγχου του ιστορικού (των αγοραστών) ή να απαιτήσουν την ασφαλή αποθήκευση των όπλων;», είπε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ