Απομονωμένος ο ιστορικός ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Αρκαδία. Πολύ δύσκολη η πρόσβαση στο μνημείο!

CΣε μείζον ζήτημα για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ολυμπίας, εξελίσσεται η κατάσταση που βρίσκεται ο ιστορικός Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, ο οποίος εξακολουθεί να είναι παραμελημένος από τους τοπικούς φορείς αλλά και την πολιτεία , με δυσμενείς επιπτώσεις για τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή.




Τεράστιο είναι το πρόβλημα της πρόσβασης προς το ονομαστό μνημείο, αφού έχουν παντελώς εγκαταλειφθεί οι δρόμοι που οδηγούν προς αυτό, τόσο από πλευράς των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, όσο και των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως –καθώς και αυτών της Μεσσηνίας- που ανάμεσά τους βρίσκεται ο Επικούρειος. Ειδικότερα από το οδικό τμήμα από Κρέστενα-Ανδρίτσαινα η κατάσταση που επικρατεί είναι ιδιαίτερα προβληματική , αφού ο δρόμος κυριολεκτικά έχει κοπεί στα δύο στο ύψος της Πλατιάνας, όπου εκτελούνται έργα τα οποία όμως τελειωμό δεν έχουν. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στα οδικά τμήματα από Λουτρά Ηραίας-Σέκουλα-Ανδρίτσαινα-Επικούρειος , καθώς και από Μεγαλόπολη-Ανδρίτσαινα, όπου ενδιάμεσα υπάρχουν μεγάλες δυσχέρειες στην μετακίνηση των τουριστών, οι οποίοι σημειωτέον δεν γνωρίζουν την περιοχή. «Βομβαρδισμένο τοπίο» εξάλλου θυμίζει και ο οδικός άξονας από Φιγαλεία προς Δραγώγι και μετέπειτα προς το Ναό, αλλά και από την πλευρά της Μεσσηνίας , όπου οι δρόμοι με τη σειρά τους σε πολλά σημεία είναι απροσπέλαστοι αλλά και επικίνδυνοι. Μόνο από το παραποτάμιο τμήμα η διέλευση είναι αρκετά καλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία, αλλά όσο ο επισκέπτης πλησιάζει προς τον Επικούρειο τόσο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.



ΣΣ*
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι ένας από τους σημαντικότερους, επιβλητικότερους και καλύτερα σωζόμενους ναούς της αρχαιότητας. Κτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνο μεταξύ του 430-410 π.Χ,  πάνω σε παλαιότερο ναό, από τους κατοίκους της Φιγάλειας προς τιμήν του Επικούρειου Απόλλωνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από τις μεγάλες και ολέθριες επιδημίες που μάστιζαν την περιοχή. Είναι  ο μοναδικός που συνδυάζει στοιχεία των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας (Δωρικός, Ιωνικός, Κορινθιακός) και ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα

Πηγή: Πρώτη Ηλείας http://www.protinews.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ