Νίκος Ανδρουλάκης: Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός - Θα προτείνω άλλο πολιτικό πρόσωπο, τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ΕΡΤ, μίλησε για όλα

Για τη συνάντηση που δεν έγινε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και για τον πρωθυπουργό που θα προτείνει, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε στη γραμμή «όχι Μητσοτάκης ή Τσίπρας για πρωθυπουργός», αλλά εμφανίστηκε θετικός στο να επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο.

Ανδρουλάκης: Πολιτικό πρόσωπο ο πρωθυπουργός

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων.

«Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων, γιατί δεν είναι μόνον ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία, να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι εάν δεν έχει ισχυρό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση.

«Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως, επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα που διοίκησαν τη χώρα», τόνισε.

Ανδρουλάκης: Δεν είχα θεσμική πρόσκληση από τον Μητσοτάκη

Ως προς τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, που έχει προκαλέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Πρωταγωνιστές», ο οποίος ανέφερε ότι απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του να συναντηθούν, ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ με τον Απόστολο Μαγγηριάδη:

«Αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο. Γιατί όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις αγωνία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξήγησε στη συνέχεια τι έγινε με την πρόσκληση Μητσοτάκη:

«Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει "να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή" και του απαντώ ότι "θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας". Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα, αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν. Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση. (…) Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση. Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει, διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης παραδέχθηκε ότι γνώριζε την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του από το Predator αλλά δεν το αποκάλυψε για δύο ημέρες (24/7/2022 έγινε η δεξίωση στο Προεδρικό για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 26/7 κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου).

«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί, έρχεται ο πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο, λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για σενάρια αποστασίας βουλευτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε με έμφαση:

«Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του -με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής- τον μιμηθεί και σε άλλα, που η Μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».

Δείτε τη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ:

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Ευθύνονται το ίδιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Όλοι οι ειδικοί λένε ότι αν είχαμε τηλεδιοίκηση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία. Το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί το 2016. Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσαν επτά παρατάσεις στο έργο. Εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Το κράτος δεν κατάφερε να διασφαλίσει το ελάχιστο. Η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη ήταν μισή συγγνώμη. Το θέμα είναι ''γνώριζε ή δεν γνώριζε το κράτος;''» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για την τραγωδία στα Τέμπη.

Μιλώντας για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, επιμένει ότι διεκδικεί υψηλό, διψήφιο ποσοστό, βάσει του οποίου θα κάνει προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία, στην οποία δεν αποκλείει ούτε τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται.

«Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε σταθερότητα. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της χώρας, για να εκβιάσεις, ή εγώ ή ο Τσίπρας, είναι κάτι που το θεωρώ καταστροφικό» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται, όταν λάβει διερευνητική εντολή, να καλέσει και το δεύτερο κόμμα για συνεργασία, απάντησε: «Θα καλέσω όποιον θεωρεί ότι το πρόγραμμά μας είναι καλό για την πατρίδα».

Ανδρουλάκης για ΜεΡΑ25: Πρόσωπα που έπαιζαν με τη δραχμή δεν θα γίνουν κομμάτι του σχεδίου

Ο Ν. Ανδρουλάκης αποκλείει το ΜέΡΑ25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη από κυβερνητική συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, επειδή την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα».

Για το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:

«Οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μιας κυβέρνησης που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Να είναι μία νέα εποχή. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό ήθος. Οι πολιτικοί να σηκώνουν την ευθύνη. Να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Η κρίση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού προς τους πολιτικούς είναι τεράστια. Δεν τραβάει άλλο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει».

Ανδρουλάκης: Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί

«Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε, δυστυχώς, θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις "ή εγώ ή ο Τσίπρας", εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό» υπογράμμισε, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των εκλογών.

«Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει "ούτε ο ένας ούτε ο άλλος", αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε "ή εγώ ή αυτός";», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό».

«Το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει πολιτικά, κινούμαστε με αρχές και αξίες. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα φορτώσει μία νέα ''μαρμότα'' στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη άλλοι ήταν πρώτοι, δεν είχαν όμως την πλειοψηφία. Οι συνεργασίες δεν είναι ποιος θα πάρει μία ψήφο παραπάνω από τον δεύτερο, αλλά είναι ποιος μπορεί να εκφράσει ένα προγραμματικό σχέδιο αλλαγής», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δώστε μας τη δύναμη για να έχουμε ένα πρόγραμμα μιας πραγματικά γενναίας κοινωνικής αλλαγής στον τόπο μας και αν έχουμε μία μεγαλύτερη δύναμη να μπορούμε να προτείνουμε και πρόσωπα που θα μπορούν εκφράσουν αυτή την προγραμματική αλλαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε και εσωκομματικό μήνυμα, λέγοντας ότι όποιος διαφωνήσει θα έπρεπε να το έχει πράξει και ότι η πολιτική του Κινήματος είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ