Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει μπακαλιάρο πανέ - Θα το λατρέψει όλη η οικογένεια

Για την 25η Μαρτίου... 

Συστατικά

Για τις πατάτες

  • 200 γρ. αλάτι, χοντρό, για το ψήσιμο
  • 250 γρ. πατάτες baby
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κλ. δεντρολίβανο
  • 5 κλ. θυμάρι
  • 3 κλ. ρίγανη
  • Για τις κροκέτες
  • 400 γρ. μπακαλιάρο, φιλέτο, χωρίς δέρμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 αυγά, μέτρια
  • 150 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 1 κ.σ. γάλα πλήρες
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • σάλτσα αγιολί, για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις πατάτες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε αλάτι χοντρό σε ένα ταψί.
  • Απλώνουμε πάνω από το αλάτι τις πατάτες και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τινάζουμε τυχόν αλάτι που έχει κολλήσει στη φλούδα τους.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Σοτάρουμε με το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. ανακατεύοντας διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τις κροκέτες

  • Κόβουμε το φιλέτο ψαριού σε κομμάτια 4 εκ. και αλατοπιπερώνουμε.
  • Θα χρειαστούμε 3 μπολ. Στο πρώτο βάζουμε το αλεύρι, στο δεύτερο τα αυγά χτυπημένα με το γάλα και στο τρίτο το τριμμένο ψωμί.
  • Βουτάμε τα κομμάτια του ψαριού πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από το τριμμένο ψωμί.
  • Ζεσταίνουμε 3-4 εκ. ηλιέλαιο σε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα παναρισμένα κομμάτια μπακαλιάρου για 2-3 λεπτά γυρνώντας τα να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από περιττά λάδια.
  • Σερβίρουμε με την αγιολί και φρέσκο μαϊντανό.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Σερβίρουμε με λεμόνι, φέτα, ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ