Σημεία προσοχής στη σαρακοστιανή νηστεία - Πως να αντικαταστήσετε τα συστατικά που προέρχονται από ζωικές πηγές υψηλής βιολογικής αξίας

Η νηστεία τα τελευταία χρόνια θεωρείται ως μια ιδανική περίοδος για να μπορέσει κάποιος να «αποτοξινωθεί», καθώς η διατροφή του πλέον είναι κυρίως κρεατοφαγική.

 

Ειδικότερα, η νηστεία της σαρακοστής αποτελεί την πιο μεγάλη νηστεία του χρόνου, και βεβαίως σε αυτήν δεν επιτρέπεται ούτε η κατανάλωση ψαριών.

Η περίοδος αυτή λοιπόν αποτελεί μία μοναδική αφορμή για να αποφύγουμε την κατανάλωση κρέατος, διάφορων ζωικών προϊόντων ή επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν χημικά πρόσθετα, αλάτι και trans λιπαρά: συστατικά τα οποία μπορούν να επιφέρουν πολύ αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της υγείας.

Έτσι, για 40 και πλέον ημέρες, μπορούμε να υιοθετήσουμε μια διατροφή, η οποία θα περιέχει φυτικές τροφές ανώτατης θρεπτικής και βιολογικής αξίας για να προσλάβουμε διατροφικά συστατικά πολύτιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι οι φυτικές ίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες.

Συνοπτικά, ορισμένα από τα οφέλη της νηστείας είναι:

  • Μείωση χοληστερόλης
  • Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης
  • Βελτιωμένη εντερική λειτουργία
  • Χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και
  • Χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ή/και περιορισμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης

Όμως, πέρα από τα πολλά πλεονεκτήματα της νηστείας, η αποφυγή κρέατος και των παράγωγων προϊόντων, μπορεί να επιφέρει ανεπάρκεια πρόσληψης θρεπτικών συστατικών πολύτιμων για την υγεία μας, όπως είναι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά, η βιταμίνη Β12 και πολλά άλλα, για αυτό πρέπει να δώσουμε βάση στα σημεία προσοχής στη Σαρακοστιανή Νηστεία.

Να δούμε, λοιπόν, πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα συστατικά που προέρχονται από ζωικές πηγές υψηλής βιολογικής αξίας.

Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι πολύτιμες για τις βιολογικές μας λειτουργίες ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες υστερούν.

Ωστόσο, υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων, φυτικής προέλευσης, οι οποίοι μπορούν να μας προσφέρουν αντίστοιχη πρωτεΐνη με την ζωική όπως είναι τα δημητριακά με τα όσπρια και το ρύζι (π.χ. ρεβιθόρυζο, φακόρυζο κλπ.).

Αναφορικά με θρεπτικά συστατικά όπως είναι ο σίδηρος, στην κάλυψη των θρεπτικών μας αναγκών μπορούν να συμβάλλουν τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα.

Επίσης, υπάρχουν φυτικές πηγές σιδήρου οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, όπως το σπανάκι, οι φακές και τα καρύδια. Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως είναι το λεμόνι και οι πιπεριές αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα τους.

Στην περίπτωση του ασβεστίου, τα αμύγδαλα και τα θαλασσινά περιέχουν σημαντικές ποσότητές του. Τα θαλασσινά επίσης είναι μια πάρα πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών οπότε μπορούμε να τα προσθέσουμε σε έντονη συχνότητα στη διατροφή μας.

Συνδυασμοί θαλασσινών όπως γαρίδες με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ή λαχανικά τύπου φρικασέ, αποτελούν ιδανικές προτάσεις.

Με τους συγκεκριμένους συνδυασμούς επωφελούμαστε ως προς την πρωτεϊνική τους περιεκτικότητα, αλλά και στην περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο και ω-3 λιπαρά τα οποία είναι σημαντικά για την θωράκιση της καρδιαγγειακής μας υγείας.

Άλλο ένα θρεπτικό συστατικό, το οποίο υπερέχει όταν προέρχεται από ζωική πηγή είναι η βιταμίνη D. Βιταμίνη D θα βρούμε ιδιαίτερα στο μουρουνέλαιο.

Το μουρουνέλαιο γενικότερα βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην προστασία όλων των βιολογικών μας λειτουργιών. Γι’ αυτό το λόγο συστήνεται να καταναλώνεται πριν αλλά και μετά την νηστεία. Ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι σημαντικό, καθώς με τη βοήθεια του θα ενισχύσουμε τις ανοσοποιητικές τους λειτουργίες και την περίοδο που αναπτύσσονται έντονα.

Επίσης το μουρουνέλαιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και την ανοιξιάτικη περίοδο, όπου επικρατούν πολλές ιώσεις, αλλά και αλλεργίες.

Βέβαια, πάντα επιλέγουμε επώνυμο μουρουνέλαιο και ποιοτικά ελεγμένο με προδιαγραφές αυστηρότερες εκείνων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (μουρουνέλαιο Mοller’s) γιατί τότε μόνο είμαστε σίγουροι ότι καταναλώνουμε υψηλής καθαρότητας μη οξειδωμένο προϊόν.

Το μουρουνέλαιο περιέχει την ιδιαίτερη συνύπαρξη των πολύτιμων ω-3 λιπαρών και της βιταμίνης D, και επιπλέον βιταμίνες Α και E, καθώς η τελευταία προστίθεται για την αντιοξειδωτική προστασία των ω-3 λιπαρών.

Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό διατροφικό συνδυασμό, ο οποίος δεν μπορεί να εντοπιστεί πουθενά αλλού. Μπορούμε να καταναλώσουμε μουρουνέλαιο πριν αλλά και μετά την νηστεία για την ενίσχυση του οργανισμού μας.

Συμπερασματικά, το διαιτολόγιο μας κατά την νηστεία θα πρέπει να περιέχει περισσότερα θαλασσινά και πηγές πρωτεϊνικής φύσης, καθώς αυτό βοηθάει στην μείωση του υδατανθρακικού περιεχομένου.

Η υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, δηλαδή των τροφίμων εκείνων που κατά κύριο λόγο περιέχονται στην νηστεία και ιδιαίτερα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα αμύλου, φαίνεται ότι σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών (δηλαδή εκεί που οι πιθανότητες μεταβολικού συνδρόμου είναι έντονες) δυσκολεύει την μεταβολική τους διαχείριση με αποτέλεσμα να προάγεται η λιπογένεση και η παχυσαρκία.

Έτσι, ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ρύθμιση του σωματικού βάρους κατά την νηστεία είναι να προσθέσουμε περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή μας.

Έτσι λοιπόν, παρόλο που η νηστεία προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές διατροφικές επιλογές και εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο να γίνεται λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ