Ντίνα Νικολάου: Κοτόπουλο σκορδάτο με μυρωδικά σε κρούστα αλατιού - Θα γεμίσει μυρωδιές το σπίτι!

Θα μοσχομυρίζει ο τόπος!

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο Ελαιοπουλάκι, Αγγελάκης, βάρους περίπου 1.100-1.300 γρ.
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 γρ. αλάτι, χοντρό
  • 500 ml λευκό ξηρό κρασί
  • Φρέσκα μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανό, θυμάρι)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 100 γρ. μουστάρδα
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ζεστό ζωμό κότας (ή τα ζουμάκια από το ψήσιμο του κοτόπουλου)
  • Φύλλα από 2 κλαδάκια ρίγανη, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C αερόθερμο. Στρώνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά το αλεύρι με το χοντρό αλάτι και προσθέτω το κρασί. Ανακατεύω καλά και μετά αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου μέχρι να φτιάξω μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Την αφήνω κατά μέρος.
  3. Αλατοπιπερώνω εσωτερικά την κοιλιά του κοτόπουλου και τη γεμίζω με φρέσκα μυρωδικά και τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο. Δένω καλά με σπάγγο το κοτόπουλο και το αφήνω στην άκρη.
  4. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη, επίπεδη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη τη ζύμη που έφτιαξα σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξω το κοτόπουλο. Σκορπίζω φρέσκα μυρωδικά και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και πιέζω για να κολλήσουν καλά. Τοποθετώ το κοτόπουλο στο κέντρο Τυλίγω όλο το κοτόπουλο με το φύλλο και πιέζω τις άκρες του για να ενωθούν. Μεταφέρω το κοτόπουλο στο ταψί και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Το ψήνω για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και στο διάστημα αυτό να έχει ψηθεί και το κοτόπουλο.
  5. Το βγάζω από το φούρνο και ανοίγω προσεκτικά τη ζύμη με ένα ψαλίδι. Το κοτόπουλο είναι ζουμερό, τρυφερό και πολύ μυρωδάτο. Το κόβω σε μερίδες και το σερβίρω με σάλτσα μουστάρδας.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ