Γαλλία: Ο Μακρόν αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής σήμερα – Τα σενάρια και η πολιτική κρίση

Η απόρριψη τους από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα (20/3) δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφραστεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του την Κυριακή προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει τη δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

Διαβάστε ακόμη: Σε αδιέξοδο ο Μακρόν: Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του - Συνεχίζονται για 3η μέρα οι διαδηλώσεις

Συνεχίζονται οι αναταραχές στη Γαλλία
Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο οι διαδηλωτές βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, καθώς η κυβέρνηση έκανε συνταγματικό ελιγμό με επιβολή προεδρικού διατάγματος προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, κάτι που ως κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ότι είναι πιθανόν να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, σύμφωνα με το Politico. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να διαταράξουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και την αποκομιδή απορριμμάτων, καθώς τα συνδικάτα ελπίζουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Το Σάββατο (18/3) περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι μετά από διαδήλωση αρκετών χιλιάδων ατόμων κατά της μεταρρύθμισης, που εξελίχθηκε σε βίαιη.

Politico: Ποια κόμματα θα ψηφίσουν σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά Μακρόν -Ο ρόλος της Δεξιάς
Τα 573 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν σήμερα τις δύο προτάσεις δυσπιστίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα παραιτηθεί σε περίπτωση απώλειας της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, μια επιτυχής πρόταση δυσπιστίας θα προκαλέσει βαθιά πολιτική κρίση για τον Γάλλο Πρόεδρο.

Διαβάστε ακόμη: Χάος ξανά στη Γαλλία για τις συντάξεις: Να μην πάει στα 64 από τα 62 χρόνια που είναι σήμερα

Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ τόνισε ότι η μεταρρύθμιση ήταν αναγκαία για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Le Parisien». «Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να πέσει η κυβέρνηση, αλλά θα είναι η στιγμή της αλήθειας», επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σχετικά με την πρόταση μομφής. «Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις των συντάξεων; Η απάντηση είναι "σαφώς όχι"», πρόσθεσε ο Μπρουνό λε Μερ.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, επεκτείνοντας παράλληλα τις εισφορές για πλήρη σύνταξη, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του Γάλλου Προέδρου και η αποτυχία της ψήφισής της θα έχει επιπτώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

Εν μέσω σκηνών οργής και εξέγερσης στο Κοινοβούλιο, η έμπιστη πρωθυπουργός του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/3) ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τη νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία, βάζοντας τέλος σε εβδομάδες έντονης συζήτησης. Η επίκληση του άρθρου 49.3, ωστόσο, επέτρεπε στους νομοθέτες να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών.

Ο ρόλος των Συντηρητικών βουλευτών
Ας σημειωθεί ότι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και έχει αντιμετωπίσει αρκετές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες. Σε ένδειξη της βαθύτερης κρίσης στη Γαλλία, είναι η πρώτη φορά που τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν μαζί μια πρόταση δυσπιστίας.

Την Παρασκευή (17/3) μια μικρή κεντρώα ομάδα της αντιπολίτευσης κατέθεσε διακομματική πρόταση που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα, η οποία αναμένεται να λάβει επίσης την υποστήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αφού η επικεφαλής του RN Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «όλες τις προτάσεις δυσπιστίας».

«Η ψήφιση αυτής της πρότασης θα μας επιτρέψει να δώσουμε ένα έντιμο τέλος σε μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Μπερτράν Πανσέρ καθώς κατέθεσε την πρόταση.

Οι αντίπαλοι του Εμανουέλ Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ένας πήχης που δεν είναι πιθανόν να περάσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο Κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση είναι διχασμένη μεταξύ του συνασπισμού της Αναγέννησης του Μακρόν (Renaissance), του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) και του αριστερού συνασπισμού (NUPES ).

Εκτός από την υποστήριξη της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 Συντηρητικών βουλευτών των Les Républicains για να περάσει.

Διαβάστε ακόμη: Parfum de Paris: Βρωμοκόπησε η πόλη των ερωτευμένων λόγω της απεργίας για το συνταξιοδοτικό - Τα γαλλικά bistro σκουπιδιάρικα

Αλλά μόνο 10 σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, δήλωσε Συντηρητικός βουλευτής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, σε συνέντευξή του στο Playbook Paris.

Οι βουλευτές αναμένεται, επίσης, να ψηφίσουν επί μιας πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η οποία θεωρείται απίθανο ότι θα περάσει.

Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις
Εάν η κυβέρνηση επιβιώσει των ψηφοφοριών της Δευτέρας, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει ένα κύμα διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα και τον κίνδυνο περισσότερων κοινωνικών αναταραχών. Την Παρασκευή (17/3) το αριστερό συνδικάτο CGT κάλεσε σε «ορατές δράσεις» ενόψει μιας ημέρας πανεθνικών διαδηλώσεων και απεργιών που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη (23/3).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ