Ντίνα Νικολάου: Γαριδολαζανάκι με πικάντικη σάλτσα - Για τους λάτρεις των καυτερών γεύσεων!

Εύκολο, comfort φαγάκι με γαρίδες και ζυμαρικά

Υλικά

  • 500 γρ. λαζανάκι ΗΛΙΟΣ
  • 12 μεγάλες γαρίδες
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 ml ούζο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 3 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • 3 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 3 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 3 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, σκόνη
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζω τις γαρίδες από τα κεφάλια και τα κελύφη και τα κρατάω χωριστά από το ψαχνό. Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, αλατίζω γενναιόδωρα και αφήνω το νερό να πάρει βράση.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζω τα 50 ml ελαιόλαδο να ζεσταθεί και πασπαλίζω από 1 κουταλάκι μπαχαρικά (κόλιανδρο, τζίντζερ, πάπρικα, μαραθόσπορο). Ρίχνω τα κρατημένα κεφάλια και κελύφη και τα σοτάρω 1-2 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω 1 κουτάλα της σούπας από το αλατισμένο νερό που βράζει. Πιέζω με το πρες πουρέ για να βγάλω όλη τη νοστιμιά από τα κεφάλια και βράζω για 10 λεπτά. Σουρώνω το ζωμό σε μια καθαρή κατσαρόλα και κρατάω στην άκρη.
  3. Επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνω άλλα 50 ml ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με ακόμη μια δόση μπαχαρικά και προσθέτω τις γαρίδες. Αλατοπιπερώνω, σβήνω με το ούζο και φλαμπάρω ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζω τις γαρίδες μαζί με τα ζουμάκια τους σε ένα μπολ.
  4. Ρίχνω το λαζανάκι στην κατσαρόλα με το αλατισμένο νερό να βράσει για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ