Ισορροπημένη διατροφή και στη νηστεία - Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πάρουμε βάρος

Το Πάσχα πλησιάζει, οι οικογενειακές στιγμές γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι με μουσική, καλή διάθεση, χορό και έθιμα της ημέρας καταφτάνουν.

Μέχρις ότου να φτάσει η μέρα αυτή όμως, προηγείται η Σαρακοστιανή νηστεία.

Από την Καθαρά Δευτέρα και έπειτα, χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν σε ρυθμούς νηστίσιμης καθημερινότητας, άλλοι αποκλείοντας μόνο το κρέας και άλλοι οποιαδήποτε μορφή ζωικής τροφής, όπως ψάρια, αυγά και τα γαλακτοκομικά.

 

Με αυτόν τον τρόπο, πολλοί ανησυχούν τόσο για το σωματικό τους βάρους, ώστε να μην πάρει ανοδική πορεία, όσο και για την ποικιλία στην καθημερινή τους σίτιση και τον κορεσμό λόγω της μικρότερης ποσότητας πρωτεΐνης που θα υπάρχει στο διατροφολόγιο τους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί πώς η σαρακοστιανή νηστεία δεν πρέπει να είναι μία επιλογή που να αγχώνει κάποιον που σκέφτεται να την ακολουθήσει.

Μέσω των θαλασσινών, όπως καλαμάρια, γαρίδες & χταπόδια, των οσπρίων, των σπόρων, των ξηρών καρπών και των ποιοτικών μη γαλακτοκομικών – plant based προϊόντων, όπως τα προϊόντα ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο, μπορεί κάποιος να καλύψει τόσο τις ημερήσιες θρεπτικές του ανάγκες όσο και τις γευστικές του απαιτήσεις.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουν όσοι νηστεύουν είναι:

Προσοχή στην πρόσληψη Β12

Μια σημαντική βιταμίνη που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα ζωικά τρόφιμα είναι η βιταμίνη Β12. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας.

Για την κάλυψη των αναγκών σε Β12, επιλέξτε νηστίσιμα μη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο, καθώς είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 ενώ το αντιοξειδωτικό φυσικό εκχύλισμα ελιάς που περιέχουν τα καθιστούν διατροφικά ανώτερα.

Ακόμα, καταναλώστε θαλασσινά (π.χ. χταπόδι) τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα.

Πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Επίσης τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο γεύση cheddar και το λευκό σε άλμη είναι ενισχυμένα με φυτική πρωτεΐνη.

Επίσης είναι σημαντική η βιολογική αξία των πρωτεϊνών που καταναλώνονται κατά τη νηστεία.

Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες είναι τα θαλασσινά, ενώ η κατανάλωση των οσπρίων συστήνεται να γίνεται σε συνδυασμό με σύνθετους υδατάνθρακες όπως το φακόρυζο, ρεβίθια με κινόα κλπ., ώστε να προκύπτει πρωτεΐνη με υψηλότερη βιολογική αξία.

Κατανάλωση πηγών ασβεστίου

Την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, αναφέρει το logodiatrofis

Ιδανική λύση αποτελούν τα φυτικά ροφήματα με μεγάλη περιεκτικότητα αμυγδάλουόπως τα ροφήματα αμυγδάλου ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο σε κλασική γεύση και χωρίς ζάχαρη.

Είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνες B12, B2, D, και έχουν πλούσια γεύση, υφή και χρώμα.

Ενδεικτικές επιλογές πρωινού

Επιλογές πλούσιου νηστίσιμου πρωινού όπου θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια είναι:

  • Αραβική πίτα Ολικής τυλιγμένη με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο classic, ντομάτα, μαρούλι και σως Μουστάρδα- Κέτσαπ.
  • Ψωμί Ολικής αλέσεως με ταχίνι ολικής, μέλι, αμύγδαλα & ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο ρόφημα αμυγδάλου
  • Φρυγανιές ολικής με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, σταγόνες μαύρης σοκολάτας & ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο ρόφημα αμυγδάλου
  • Νηστίσιμα σπιτικά πιτάκια ψητά στον φούρνο με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο & λευκό σε άλμη.
  • Smoothie με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο ρόφημα αμυγδάλου, μέλι, φρούτα, βρώμη & κακάο

Κυρίως γεύμα

  • Τα κυρίως γεύματα όπως Όσπρια & Λαδερά συνδυάστε τα με σύνθετους υδατάνθρακες. Ακόμα, για να είναι ακόμα πιο χορταστικά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ελιές, ντακάκι ολικής/χαρουπιού & ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο λευκό σε άλμη, με μειωμένα λιπαρά (18%).

  • Ζυμαρικά με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο 3 mix τριμμένο. Το μοναδικό στην κατηγορία των μη γαλακτοκομικών προϊόντων που διατίθεται σε μείγμα τριών γεύσεων: pizza classic, mozzarella & γεύση cheddar. Mε εξαιρετική συμπεριφορά κατά το ψήσιμο, λιώνει ομοιόμορφα και έχει πλούσια και γεμάτη γεύση!
  • Καταναλώστε θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Συμπέρασμα

Καταλαβαίνουμε πώς η βιομηχανία της διατροφής μπορεί πλήρως να υποστηρίξει μία υπερπλήρη θρεπτικά σαρακοστιανή νηστεία.

Για να καλύπτονται οι θρεπτικές ανάγκες, να υπάρχει ποικιλία και να μην γίνεται θετικό θερμιδικό ισοζύγιο πρόσληψης ενέργειας, καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε και να συμβουλευτείτε έναν εγκεκριμένο διαιτολόγο- διατροφολόγο, ο οποίος θα ρυθμίσει το εβδομαδιαίο σας πλάνο με ισορροπία και ποικιλία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ