To Eirinika στο Άμστερνταμ - 24ωρο τέχνης- Boost αδρεναλίνης: Από τον Vermeer στον Andy Warhol - Μεθάς από τέχνη χωρίς μπάφο που μυρίζεις παντού

Πρωτοποριακό και κλασσικό , τρελλούτσικο και συντηρητικό , το Αμστερνταμ δίνει boost στην αδρεναλίνη και μάλιστα χωρίς …. μπάφο που κυκλοφορεί ελεύθερα σαν το πιο κοινό τσιγάρο...

Μια φορά είχα επισκεφθεί την Χάγη πριν από αρκετά χρόνια και μία δεύτερη το Άμστερνταμ την περασμένη δεκαετία μάλλον βιαστικά και τις δύο φορές. Τώρα ομολογώ πως παρά το πολύ τσουχτερό κρύο και μια μέρα χιονοθύελλας , ήρθα πιο κοντά σε αυτή τη χώρα που καλπάζει στην απόλυτη ευθεία. Κυριολεκτικά μιας και είναι ένα κράτος που δεν έχει ούτε ενα βουνό.  

Καλπάζει οικονομικά , ξεχωρίζει μέσα στην Ευρώπη και κάνει άλματα στον τομέα της εκπαίδευσης αφού το αγαπημένο Λονδίνο και τα πανεπιστήμια της Αγγλίας κυρίως για τους ευρωπαίους, έχουν όλο και περισσότερο αντίπαλα τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Πιό φθηνά ,με κύρια γλώσσα τα αγγλικά  που τους επιτρέπει να μετατραπούν στην πιό διεθνή χώρα της Ευρώπης .

Η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων και γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες ΠολιτείεςΣτο Άμστερνταμ παντού υπάρχουν καταστήματα που πουλάνε ωραία τυριά αλλά και coffee shops γιά κάναβη και τις παραλλαγές της, πχ cookies με κάνναβη ως κάτι απλό και συνηθισμένο. Αυτή η πλευρά σκοντάφτει ίσως στον συντηρητικό μου εαυτό, σε εκείνον που δεν έχει βάλει ούτε τσιγάρο στο στόμα μέχρι τώρα.

Η Ολλανδία έχει βασιλιά τον Γουλιέλμο Αλέξανδρο και Βασίλισσα την όμορφη, ζωηρή, stylish Μάξιμα, με μακρά ιστορία όσον αφορά στην κοινωνική ανοχή, θεωρείται γενικά ως μια φιλελεύθερη χώρα, αφού νομιμοποίησε την άμβλωση, την πορνεία και την ευθανασία, διατηρώντας παράλληλα μια προοδευτική πολιτική για τα ναρκωτικά. Το 2001, έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου.

Η ίδια ανεκτικότητα και για τους ξένους με αποτέλεσμα οι πόλεις της Ολλανδίας σήμερα να εμφανίζονται ως πρότυπο πολύπολιτισμικότητας , με μαντίλες παντού οι γυναίκες, με ολόκληρες γειτονιές που κρατάνε τα ήθη τα έθιμα και τα χαρακτηριστικά των χωρών από τις οποίες προέρχονται , έχοντας όμως ενσωματωθεί αφού υπάρχουν ειδικά προγράμματα και κατάλληλες υποδομές ένταξης. 

To eirinika πάντως ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική πλευρά των Κάτω Χωρών ενώ εχω να πω τα καλύτερα και για το shopping .Σφύζουν από ζωή τα εμπορικά της Ολλανδίας είτε στο Άμστερνταμ είτε στην Ουτρέχτη όπου πήγαμε με το τρένο - πάντα γρήγορο και τακτικό το τρένο τους, σε συνδέει εύκολα με οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ολλανδίας, επιθυμείς. Εξίσου εύκολη και προσβάσιμη είναι η συγκοινωνία με τα τραμ.

Και εδώ να σας πω ότι ψώνισα υπέροχο τσάι με γεύση και άρωμα πικραμύγδαλου αλλά και χριστουγεννιάτικη που δεν την αλλάζω ποτέ όλο το χρόνο.

Πριν ξεκινήσω τον περίπατο στα μουσεία του Άμστερνταμ, να σημειώσω ότι το ταξίδι μου είναι ενα ταξίδι «καρδιάς» αφού ο κύριος λόγος της επίσκεψης μου ήταν να περάσω μερικές μέρες με την ανιψιά μου την Τζωρτζίνα που ζει μόνιμα και εργάζεται εδώ .

Καλλιτεχνική φύση η art director της οικογένειας σε πολυεθνική, την κέρδισε μια τέτοια χώρα προσφέροντας της όλα όσα θα της δίναμε εδώ με το σταγονόμετρο, αναλογιζόμενοι εάν πρέπει ή δεν πρέπει να πάρει κάτι παραπάνω από τον βασικό μισθό.

Ε λοιπόν, η Τζωρτζίνα προτίμησε να ξενιτευθεί, προτίμησε να ανήκει σ’ αυτή την πολυπληθή ομάδα του brain drain για την όποια ενίοτε χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα, νομίζοντας ότι μπορούμε να της δώσουμε κίνητρα πλην του αναμφισβήτητου ατού του ήλιου και του μπλέ ουρανού.

Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές μου πληροφορίες κατόπιν ενδελεχούς ρεπορτάζ δεν κάνεις καριέρα κάτω από τον ήλιο και μόνο! Χρειάζονται πιο σύγχρονες μορφές ενέργειας για να προσφέρεις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε αξιόλογους νέους ανθρώπους που θέλουν να προοδεύσουν.

Και πριν νευριάσω art is life .

Αυτή τη φορά ξεκίνησα με επίσκεψη στο μεγάλο μουσείο Rijksmuseum για να δω την έκθεση του Johannes Vermeer: 35 τα έργα συνολικά στη ζωή του , τα ζωγράφισε ολα μένοντας  πάντα στο Delft  με την οικογένεια του -15 παιδιά απέκτησε-στην μικρή πόλη του .

Από τα 35 έργα ήταν συγκεντρωμένα σε αυτή την αναδρομική υπέροχη έκθεση τα 28. Όλοι γνωρίζουμε το «κορίτσι με το μαργαριτάρι» που τον έχει κάνει διάσημο αλλά στους πίνακες του φιγουράρουν και πολλά άλλα κορίτσια. 

 

 

Αγαπημένα θέματα του φιλοτεχνημένα με θαυμάσια χρώματα και κυρίως εντυπωσιακούς φωτισμούς είναι η κυρία που γράφει γράμματα ή η κυρία με την υπηρέτρια που της φέρνει το γράμμα του αγαπημένου της, ο  πίνακας με τον στρατιώτη και την χαμογελαστή κοπέλα, η Νταϊάνα και οι νύμφες της, η κοπέλα που κοιμάται στο τραπέζι, λίγα τοπία ...

Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς είναι μπροστά μου η έκθεση blockbuster με τους πίνακες που η ιστορία της τέχνης λατρεύει και αποτελούν τους μεγαλύτερους θησαυρούς στα καλύτερα μουσεία του πλανήτη.





Η τέχνη σε γαληνεύει. Η τέχνη σε ταξιδεύει. Η τέχνη είναι βάλσαμο ψυχής. Αυτό λέω κάθε φορά που μπαίνω σε μουσείο. 

 

 

 

 

Και από τον εμβληματικό ζωγράφο του μεσαίωνα στους πιο μοντέρνους σημερινούς. 

Το Moco Museum γεννήθηκε για να προσελκύσει τους νέους είναι παιχνιδιάρικο και αυτή τη φορά που το eirinika το επισκέφθηκε , είδα μερικούς από τους διασημότερους σύγχρονους καλλιτεχνικούς δημιουργούς : Jean-Michel Basquiat, Banksy, Icy & Sot, JR, KAWS, Keith Haring, Jeff Koons, Damien Hirst, Tracey Emin, Yayoi Kusama, THE KID, teamLab, Andy Warhol, Studio Irma, Marina Abramovitsj 

 

 

 

 

 

 

 

Nemo Museum

Αξίζει πραγματικά να επισκεφθώ αυτό το μουσείο που μόλις μπήκα μέσα ήθελα να φύγω γιατί νόμιζα ότι ήταν παιδική χαρά. Γεμάτο οικογένειες πολύβουες και χαρούμενες. Τι δουλειά έχω εγώ εδώ αναρωτήθηκα; Τελικά ναι, είχε πολύ ενδιαφέρον να γνωρίσω με ποιο τρόπο γεννιέται ο άνθρωπος πως εξελίσσεται είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθω απλά πράγματα για το διάστημα ήταν απίστευτα καλοδεχούμενο να ξανά μπω στον κόσμο της επιστήμης και πως αυτή μπορεί να γίνει ελκυστική μέσα από τα εργαστήρια για μικρούς επιστήμονες που έχουν εγκατασταθεί εντός του καραβιού. Γιατί ετούτο το μουσείο έχει σχήμα πλοίου λες και βγαίνει από τη θάλασσα, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής τελειότητας. 

Η θέα από τον τελευταίο όροφο αυτού του συναρπαστικό μουσείου είναι όλα τα λεφτά. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να ανέβετε στον τελευταίο όροφο όπου βρίσκεται το εστιατόριο με μια τεράστια ταράτσα ταράτσα με θέα όλο το Άμστερνταμ πιάτο. Δείτε τα βιντεάκια μου και στις φωτογραφίες μου αυτό που σας λέω.

Φεύγοντας από αυτό το μουσείο πήραμε ένα φεριμπόουτ για να πάμε απέναντι και να κλείσουμε τον περίπατο στα μουσεία με το Eye Film Museum.  

 

 





Εδώ θα δείτε πως γεννήθηκε ο κινηματογράφος. Εδώ θα δείτε αβανγκάρντ εκθέσεις για το σινεμά, την τηλεόραση, την εικόνα, την φωτογραφία. Εδώ θα απολαύσετε πάλι την θέα στο λιμάνι του Άμστερνταμ ακριβώς απέναντι από τον κεντρικό σταθμό εδώ θα ζήσετε σε έναν άλλο κόσμο τον κόσμο της πρωτοπορίας της Ολλανδίας.





Τα κτίρια στο Άμστερνταμ ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο, ο σεβασμός του κλασικού με το start up, οι Ολλανδοί δεν θα πάψουν να σας εκπλήσσουν .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ