Vintage story: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις συνάντησε τη Ρίκα Διαλυνά και το σύζυγο της στη Νέα Υόρκη

Μία όμορφη ιστορία...

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την Ρίκα Διαλυνά και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο το φθινόπωρο του 1966 στην 57η οδό στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η αγαπημένη ηθοποιός διαμένει στην Αμερική από το 1954 μετά τον πρώτο γάμο της με τον Έλληνα ομογενή Νικ Παπαδάκο, ταξιδεύοντας παράλληλα και στην Ιταλία στα πλαίσια της καριέρας που πραγματοποιεί στον ευρωπαϊκό κιν/φο. Ο θρυλικός δημοσιογράφος - κοσμικογράφος είναι προσκεκλημένος του αδερφού του συζύγου της Ρίκας, Πήτερ Παπαδάκου. Ο τελευταίος μαζί με τον αδερφό του διαπρέπουν επιχειρηματικά ιδρύοντας την εταιρεία Gyrodyne Helicopter όπου σε μια φάρμα 28.000 στρεμμάτων κατασκευάζουν ένα νέο τύπο κατευθυνόμενων ελικοπτέρων.


ΜΠΟΛΑΡΗ_ΤΑΤΙΑΝΑ/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης παρευρίσκεται για τις πρόβες της παράστασης "Ίλυα Ντάρλινγκ" όπου αναλαμβάνει την μουσική επένδυση και η οποία ανεβαίνει από τον θίασο της Μελίνας Μερκούρη τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς σε διάφορα θέατρα της Αμερικής και δύο μήνες αργότερα στο Μπρόντγουεϊ. Είναι ήδη γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο από το Όσκαρ καλύτερης μουσικής που κερδίζει για το "Ποτέ την Κυριακή" καθώς και για την μουσική της ταινίας "Αmerica America" του Ελία Καζάν. Καινοτόμος, πρωτοποριακός και ανοιχτός σε νέα μουσικά ακούσματα, μελετά και εντυπωσιάζεται από την ροκ και ποπ κουλτούρα του τόπου, δημιουργώντας κατά την πεντάχρονη παραμονή του εκεί, συνολικά τρεις δίσκους. Ο πρώτος γίνεται το 1968 για την μουσική του ποιητικού γουέστερν του Silvio Narizzano "Blue".  
 

Διαβάστε ακόμη: Φωτό από την συναυλία - φόρο τιμής στον Μάνο Χατζιδάκι, για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών


ΜΠΟΛΑΡΗ_ΤΑΤΙΑΝΑ/ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Ο δεύτερος γίνεται επίσης την ίδια χρονιά σε συνεργασία με το νεανικό συγκρότημα New York Rock & Roll Ensemble το οποίο αποτελείται από φοιτητές κλασικής μουσικής που πειραματίζονται με ροκ στοιχεία. Τίτλος του δίσκου "Reflections" με δέκα υπέροχα τραγούδια που "παντρεύουν" εντυπωσιακά τις Χατζιδακικές μελωδίες με μουσικές τάσεις της εποχής.

Ο τρίτος πραγματοποιείται το 1971 με τίτλο "Ρυθμολογία" και την εκπληκτική φωνή της Φλέρυς Νταντωνάκη, ο οποίος κυκλοφορεί στην συνέχεια μόνο στην Ελλάδα. Η μεγαλειώδης και αξεπέραστη καλλιτεχνική διαδρομή του γραμμένη κυριολεκτικά με χρυσά γράμματα, αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό τόσο για την ελληνική όσο και για την παγκόσμια μουσική

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ