Αποκτήσατε κουταβάκι; Συμβουλές & μυστικά για την πρώτη μέρα και νύχτα με το νέο σας σκυλάκι

Τι πρέπει να προσέξετε;

Η πρώτη μέρα που θα φέρετε στο σπίτι το νέο σας κουταβάκι, είναι μια συναρπαστική μέρα για όλη την οικογένεια.

Ξεκινάτε μια νέα ζωή μαζί, ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο αγάπη, δράση, περιπέτειες και μοναδικές στιγμές. Και μπορεί όλα τα μέλη της οικογένειας, ειδικά τα παιδιά, να θέλουν να παίξουν με το νέο μέλος της οικογένειας, για το κουτάβι όμως, η εμπειρία μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές, για να γίνει η πρώτη σας μέρα μαζί πολύ πιο εύκολη και να βοηθήσετε το κουτάβι σας να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Πριν ακόμα φέρετε το σκυλάκι σας στο σπίτι, πρέπει να ετοιμάσετε κάποια πράγματα:

Κρεβάτι και μαξιλάρι.

Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσετε είναι πού θα βάλετε το κρεβάτι του και ποιος θα είναι ο προσωπικός του χώρος. Αυτός είναι ο χώρος που θα μπορεί να πηγαίνει για να κοιμηθεί, να ηρεμήσει και γενικά να νιώθει ασφάλεια. Όλη η οικογένεια πρέπει να ξέρει ότι αυτός είναι ο χώρος του κουταβιού και πρέπει να το αφήνει στην ησυχία του όταν είναι εκεί.

Χώρος φαγητού και νερού.

Ο χώρος που θα τρώει και θα πίνει νερό το κουταβάκι πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος όλες τις ώρες. Ιδανικά, αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι κοντά στο κρεβάτι του και γενικά στο σημείο του σπιτιού που έχετε ορίσει ως χώρο του.

Ορίστε μερικούς βασικούς κανόνες.

Πριν φέρετε το σκυλάκι σας στο σπίτι, πρέπει να αποφασίσετε κάποια πράγματα. Θα του επιτρέπετε να ανεβαίνει στον καναπέ; Υπάρχουν χώροι που δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει; Θα το αφήνετε να ανεβαίνει στο κρεβάτι; Θα πρέπει να ορίσετε κάποιους βασικούς κανόνες, τους οποίους θα πρέπει να τους γνωρίζουν όλοι και να τους εφαρμόζουν.

Η συνέπεια είναι το α και το ω στην εκπαίδευση ενός σκύλου. Φανταστείτε πόσο μπερδεμένο θα είναι το κουτάβι σας αν οι μισοί το αφήνουν να ανεβαίνει στον καναπέ και οι άλλοι μισοί όχι. Και μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν σκύλο να σταματήσει μια κακή συνήθεια από το να μάθει μια νέα.

Οργανώστε το σπίτι σας.

Φροντίστε να απομακρύνετε και να ασφαλίσετε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει το κουτάβι σας. Φάρμακα, τοξικές τροφές, αλκοόλ, εντομοκτόνα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, επικίνδυνα φυτά, μπαταρίες κτλ. Μπορεί να βάλετε μικρά εμπόδια για να απομονώσετε περιοχές στις οποίες δεν πρέπει να μπει το σκυλάκι σας, όπως είναι οι απότομες σκάλες, που χρειάζεται χρόνο για να μάθει να τις χρησιμοποιεί.

Η πρώτη ώρα στο σπίτι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν φέρετε το σκυλάκι σας στο σπίτι, είναι να το πάτε στο χώρο της τουαλέτας του, ειδικά αν η διαδρομή σας ήταν μεγάλη. Τα κουτάβια πηγαίνουν τουαλέτα αρκετά συχνά και έτσι του δίνετε την ευκαιρία να ανακουφιστεί πριν μπει στο σπίτι. Μην ξεχάσετε να το επιβραβεύσετε για τη σωστή χρήση της τουαλέτας του.

Όταν θα μπείτε στο σπίτι, οδηγήστε το κατευθείαν στο χώρο του. Το νέο σπίτι φαντάζει τεράστιο στα μάτια του κουταβιού σας, οπότε είναι καλό να μάθει τους χώρους σιγά-σιγά. Δείξτε του πού είναι το κρεβάτι του, το μπολ του φαγητού και του νερού, για να αρχίσει να αισθάνεται άνετα στο χώρο του και να ξέρει πού βρίσκονται τα βασικά του πράγματα, σύμφωνα με το Mind Spa και το tsemperlidou.gr.

Επίσης, είναι σημαντικό, όλοι να είναι ήρεμοι και να μην κάνουν απότομες κινήσεις. Σίγουρα είναι μια μέρα γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό, αλλά να θυμάστε ότι είναι εύκολο να τρομάξετε το κουτάβι σας φέρνοντάς το απότομα σε επαφή με τόσους νέους ανθρώπους και εμπειρίες. Καλό είναι να αποφύγετε τις επισκέψεις για μερικές ημέρες, μέχρι το σκυλάκι σας να αρχίσει να προσαρμόζεται.

Η πρώτη του μέρα.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για την υπόλοιπη μέρα με το νέο σας σκυλάκι.

Ακολουθήστε την συνηθισμένη του ρουτίνα: ταΐστε το τις ώρες που έχει συνηθίσει. Η φιλοζωική από όπου πήρατε το κουτάβι σας, μπορεί να σας πει ποιες ώρες, πόσο και τι έχει συνηθίσει να τρώει.

Πηγαίνετέ το πολλές φορές τουαλέτα: δώστε την ευκαιρία στο κουτάβι σας να πάει στην τουαλέτα του και επιβραβεύστε το κάθε φορά που πάει στο σωστό μέρος. Βγάλτε το ειδικά μετά το γεύμα και τον ύπνο, καθώς είναι η ώρα που θέλει τουαλέτα περισσότερο.

Παίξτε μαζί του: τα κουτάβια είναι παιχνιδιάρικα, περίεργα και έχουν πολλή ενέργεια. Λίγη ώρα παιχνίδι είναι μια χαρά, γιατί μην ξεχνάτε ότι τα κουτάβια κουράζονται εύκολα. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός: τα κουτάβια είναι στην ανάπτυξη και κουράζονται εύκολα. Κάποια κοιμούνται 18-20 ώρες τη μέρα, οπότε μην εκπλαγείτε αν πηγαίνει για ύπνο, ειδικά μετά το παιχνίδι.

Αποφύγετε τις βόλτες: το πιο πιθανό είναι το κουτάβι σας να μην είναι πλήρως εμβολιασμένο, οπότε αποφύγετε τις βόλτες μέχρι να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Επίσης, να επιβλέπετε το παιχνίδι του στον κήπο ή σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μην πάει σε σημεία με μολυσμένο νερό ή σε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν ποντίκια.

Περάστε χρόνο μαζί του: τα κουτάβια διαρκώς μαθαίνουν, οπότε είναι καλό να περνάτε αρκετή ώρα μαζί του ώστε να νιώθει ευτυχισμένο και ασφαλές.

Η πρώτη του νύχτα.

Η πρώτη νύχτα είναι η πιο δύσκολη. Το σκυλάκι σας έχει μάθει να κοιμάται μαζί με τη μαμά και τα αδελφάκια του, οπότε θα νιώθει μόνο του και θα είναι ανήσυχο.

Αυτές είναι μερικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσετε τις πρώτες νύχτες.

Βάλτε το για ύπνο συγκεκριμένη ώρα: τα ζώα αγαπούν τη ρουτίνα, οπότε μάθετε στο κουτάβι σας μια συνηθισμένη ρουτίνα.

Αποφασίστε πού θα κοιμάται: είτε αποφασίσετε να κοιμάται μαζί σας στο υπνοδωμάτιο, είτε σε κάποιο δικό του χώρο, πρέπει να το ορίσετε από την αρχή και να το τηρήσετε. Μην αφήνετε το σκυλάκι σας να κοιμάται στο δωμάτιό σας στην αρχή, έχοντας στο μυαλό σας ότι θα του αλλάξετε χώρο αργότερα. Θα το αναστατώσετε.

Ηρεμήστε το: κρατήστε το όσο το δυνατόν πιο ήρεμο την ώρα του ύπνου. Επιβραβεύστε το όταν ξαπλώσει στο σημείο που έχετε ορίσει, πχ. στο μαξιλάρι του.

Κοιμηθείτε κι εσείς στο χώρο του για μερικές νύχτες: τις πρώτες νύχτες είναι καλό να μην το αφήσετε μόνο του και να του κάνετε παρέα, αναγνωρίζοντάς σας ως τη μαμά του. Έτσι, δεν θα ξυπνήσει μέσα στη νύχτα μόνο του και δεν θα φοβηθεί.

Ενθύμιο της μητέρας του: Είναι καλό να έχετε κάτι που να έχει επάνω του τη μυρωδιά της μητέρας του, μια κουβέρτα για παράδειγμα. Αφήστε την στο μαξιλάρι του για να κάνετε το σκυλάκι να αισθανθεί πιο άνετα και να είναι ήρεμο.

Παρηγορήστε το: Αν το κουτάβι σας είναι ανήσυχο, μπορεί να κλαίει ή να γαυγίζει. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, αφού προσπαθεί να συνηθίσει το νέο του σπίτι. Μην ανησυχείτε ότι θα μάθει να ζητάει την προσοχή σας κάθε φορά που κλαίει.

Όταν το κουτάβι σας φοβάται και κλαίει, είναι καλό να το παρηγορήσετε και να το χαϊδέψετε, γιατί αν αδιαφορήσετε θα νιώσει απομονωμένο και ακόμα πιο φοβισμένο. Είναι αποδεκτό να παρηγορήσετε το κουτάβι σας και να το ανακουφίσετε μέχρι να νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά και να κοιμάται μόνο του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ