Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 Νέοι, γοητευτικοί και bankers: Η πολλά υποσχόμενη συνάντηση Μακρόν – Σούνακ στο Παρίσι μετά τον πάγο με Μπόρις Τζόνσον

Αναθέρμανση μετά το «πάγωμα» με τον Μπόρις Τζόνσον 

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο να «ανανεώσουν» την «θεμελιώδη» συμμαχία μεταξύ των χωρών τους, έπειτα από χρόνια διαφωνιών.

Δεκαπέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη στη Γαλλία του Βρετανού βασιλιά Καρόλου του Γ’, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Σούνακ προκειμένου να ενισχύσουν τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, ένα ευαίσθητο θέμα για το Λονδίνο, την αμυντική τους συνεργασία και την παροχή στρατιωτική βοήθειας στην Ουκρανία.

«Η παλιά μας ιστορία, η εγγύτητά μας και το κοινό μας όραμα έναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις σημαίνουν ότι μια στενή σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν είναι απλώς σημαντική, είναι θεμελιώδης», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.

«Την ώρα που είμαστε αντιμέτωποι με νέες και πρωτοφανείς απειλές, είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε τα θεμέλια της συμμαχίας μας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ του Μακρόν και του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια της σύντομης πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας.

Από το Brexit και την πανδημία, περνώντας από μια έντονη αντιπαράθεση για τις συμμαχίες στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, διάφορες κρίσεις είχαν διακόψει την παράδοση των ετήσιων συνόδων κορυφής μεταξύ των δύο χωρών, με την πιο πρόσφατη να χρονολογείται το 2018.

«Αντιμετώπιση των συμμοριών»
Από τη βρετανική πλευρά, δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, μια πηγή έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν διαπραγματευθεί «την ενίσχυση» της συνεργασίας τους και των μέσων ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από τη Γαλλία, με τη συμφωνία του Σάντχερστ, που υπεγράφη το 2018, και με μια νέα συμφωνία, που σύναψαν οι δύο χώρες τον Νοέμβριο.

Στο περιβάλλον του Σούνακ θεωρείται «κρίσιμο» να εργαστούμε «με τους Γάλλους για να εμποδίσουμε τον διάπλου και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μάγχη», την ώρα που περισσότεροι από 45.000 μετανάστες πέρασαν παράτυπα στη Βρετανία το 2022. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, παρά τα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ελπίζει «να συνεχιστεί η ενίσχυση των περιπολιών» ώστε «να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες» των διακινητών και «σταματήσει ο διάπλους περισσότερων σκαφών».

Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί επίσης κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες, τις μοναδικές στην Ευρώπη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το Λονδίνο οι δύο ηγέτες θα ανακοινώσουν «μια ενισχυμένη συνεργασία για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση» Ουκρανών στρατιωτών, ώστε «χιλιάδες επιπλέον» στρατιώτες να είναι έτοιμοι για μάχη. Οι δύο ηγέτες αναμένεται εξάλλου να συμφωνήσουν σε μια «στρατηγική συνεργασία» για την πυρηνική ενέργεια και τις επενδύσεις, όπως και για την απομάκρυνση από τον άνθρακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ποιος είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν;

Ο Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν (21 Δεκεμβρίου 1977), είναι Γάλλος πολιτικός, που υπηρετεί ως Πρόεδρος της Γαλλίας από τις 14 Μαΐου 2017, εκλεγμένος με το κίνημα En Marche! («Εμπρός!»).

Προηγουμένως, υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2016, στην Κυβέρνηση Ολάντ-Βαλλς.

Εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, στις εκλογές του 2017, με ποσοστό 66.1% έναντι 33.9% της ανθυποψήφιάς του Μαρίν Λε Πεν, σε ηλικία 39 ετών. Στις εκλογές του 2022, ο Μακρόν, κατάφερε να επανεκλεγεί, επικρατώντας εκ νέου της Μαρίν Λε Πεν, με ποσοστό 58.5% έναντι 41.5%. Είναι ο πρώτος πρόεδρος, ύστερα από τον Ζακ Σιράκ που καταφέρνει να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Είναι παντρεμένος με τη Μπριζίτ Τρονιέ Μακρόν.


instagram @emmanuelmacron 

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ;

Ο Ρίσι Σούνακ (12 Μαΐου 1980), είναι Βρετανός πολιτικός, που υπηρετεί ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, από τον 25 Οκτώβριο του 2022, στην ομώνυμη κυβέρνηση.

Είναι βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Συντηρητικό Κόμμα, για την εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ (Γιορκς) από τον Μάιο του 2015.

Υπό την Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, υπηρέτησε ως Καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022, καθώς και ως Γενικός Γραμματέας του Θησαυροφυλακίου, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2020


instagram @pointdevue

Υπήρξε υποψήφιος και κύριος αντίπαλος της Λιζ Τρας, για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ύστερα από την ανακοίνωση της παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, τον Ιούλιο του 2022 Στις εκλογές του Οκτωβρίου για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα στις 23 Οκτωβρίου, καταφέρνοντας να οριστεί νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.

Τον Αύγουστο του 2009, νυμφεύτηκε την Ακσάτα Μέρτι. Έχουν αποκτήσει μαζί δύο κόρες

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ