Μόνο στο eirinika.gr: Να μια παραμυθένια πόλη της Ελλάδας: Καστοριά. Με ξεναγό ένα παλιό γουνέμπορο γύρω από την λίμνη των ονείρων με τις Βυζαντινές Εκκλησίες και στο Ντολτσό με τ’ αρχοντικά του

Αν έχεις τύχη διάβαινε… Φτάσαμε στον Ντολτσό με ένα ταξί αποφασισμένοι να επισκεφθούμε και την αρχοντική συνοικία αλλά και να μείνει ώρα για τον γύρο της λίμνης των ονείρων. Είχα αποκαλέσει ευτυχισμένη πόλη της Ελλάδας την Καλαμάτα. Δεν το παίρνω πίσω.



Έλα όμως που επισκέφθηκα την Καστοριά για πρώτη φορά στην ζωή μου και αποφάνθηκα πάλι: Καστοριά μια πόλη μαγική, μια λίμνη των ονείρων, ένας αέρας αρχοντιάς και ιστορίας, το προσκύνημα στο Βυζάντιο με τις τοιχογραφίες να κοσμούν και τους εξωτερικούς τοίχους. Η αφορμή της επίσκεψης?  Εξίσου υπέροχη. Αγάπησε και παντρεύτηκε η Αννούλα η βαφτιστήρα μου έναν Καστοριανό τον Φίλιππο.



Να μια λοιπόν στο Ντολτσό. Και επειδή το μάτι μου ‘’κόβει’’ σαν οιονεί ρεπόρτερ πέφτει πάνω σ’ ένα συμπαθέστατο κύριο ο οποίος μόλις έβγαινε από ένα εκπληκτικό αρχοντικό. Ο κύριος, ήταν ο Αντώνης Δήμου, γουνέμπορος ή ‘’βιοτέχνης γούνας’’ μέχρι το 1993 και το θεϊκό σπίτι, πρόσφατα ανακαινισμένο σε ξενώνα είναι νομίζω το καλύτερο, το πιο καλόγουστο και αντιπροσωπευτικό της Καστοριάς κατάλυμα.



Ο κύριος Δήμου και το Doltso Luxury Hotel του είναι η ζωντανή ιστορία της Καστοριάς. Με την Ελληνογαλλίδα σύζυγο του που αγαπήθηκαν πριν από 50+ χρόνια πηγαινοερχόταν στην Γαλλία όπου βρίσκονταν οι πελάτες του κύριου Δήμου, μεταξύ άλλων μεγάλοι οίκοι μόδας του Παρισιού όπως ο Yves Saint Laurent, o Lanvin  και τελευταίος ο Revillon.



Doltso παραμυθένιος ξενώνας σαν την πόλη της Καστοριάς



Τους προμήθευε με εξαιρετικά γουναρικά που επεξεργάζονταν στα γουναράδικα της Καστοριάς. Μέσα στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας εκτός από τα υπέροχα δωμάτια και την επιβλητική σκάλα πήρα φωτογραφίες από μια μηχανή ραψίματος γουναρικών, αντίκα φυσικά.





Και η ρεπόρτερ Ειρήνη Νικολοπούλου στον καθρέπτη με το Iphone

Ο κύριος Δήμου προσφέρθηκε να μας δείξει τα αρχοντικά και τις αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες. Άλλο που δεν θέλαμε. Ένας ευγενέστατος ξεναγός που ανεβαίνει ακόμη στο Γράμμο και στο Βίτσι με τα πόδια και παραμένει ως γνήσιος πεζοπόρος στα κιλά του στα 70+ χρόνια του: ‘’ Το λουρί μου βρίσκεται στο ίδιο σημείο από τότε που είμαι φαντάρος’’!



Καστοριανά αρχοντικά των κατοίκων ντόπιων εμπόρων που παροίκησαν στις Παραδουνάβιες χώρες, πλούτισαν και έστελναν χρήματα πίσω στην πατρίδα. Αρχοντικό Μπασάρα, Ναντζής, Ωρολογόπουλου, Σκουντάρη, Μπατρίνου, τα δίδυμα Βεργουλάδικα, τον Μητούση, τον Δεληδίνα του Γίακη τον Παπατέρπου, του Πασχάλη του Στεφανή του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα. Με ξυλόγλυπτα ταβάνια, με ζωγραφικές παραστάσεις, τοιχογραφίες , νεοκλασικά.



Η Καστοριά με τις 72 εκκλησιές σώζει την βυζαντινή μνήμη με ζωγραφισμένες και τοιχογραφημένες τις εξωτερικές όψεις όπως του Αγίου Γεωργίου που ανεγέρθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό τον 11ο αιώνα. Για την λίμνη Ορεστιάδα ή Καστοριάς τι να σας πω?



Αυτό μόνο: βάλτε τον περίπατο γύρω από την λίμνη στα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην ζωή σας: με 200 είδη πουλιών, είναι ψαρότοπος μοναδικός με πέρκες , γουλιανούς, γλήνια, τούρνες, χρύσκους και τσιρόνια.



Περπάτησα και τις 3 μέρες που έμεινα στην Καστοριά γύρω από την Λίμνη. Μαγεμένη από τα Αγγελοπουλικά τοπία την ορνιθοπανίδα της, τις πολύχρωμες βάρκες, τους φιλικούς συνοδοιπόρους, την παραμυθένια ομορφιά της κατάλαβα γιατί η Άννα ερωτεύτηκε τον Φίλιππο και την Καστοριά και άφησε τον Πειραιά να ψάχνει την ταυτότητα του.





Το Αλλοτινό





Α, έχει ακόμη και θαυμάσιο φαγητό όπως στο Στέκι, στο Αλλοτινό και μέσα στο Ντολτσό, στην ομώνυμη Ταβέρνα, αξέχαστους, λαχανοντολμάδες – σαρμάδες, φασόλια ελέφαντες εκλεκτά! Θαυμάσιο ήταν και το 5άστερο ξενοδοχείο όπου έγινε η δεξίωση του γάμου Zimneon Resort and Spa, εκτός από το Boutique Doltco.




Αχ Αννούλα μου, την ευχή της νονάς, να ζήσεις σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, ευτυχισμένη. Περιμένω φωτό από το ξημέρωμα, το δειλινό, την αυγή την νύχτα. Η Καστοριά είναι μάγισσα, η νεραΐδα του Βορρά.



Ξημέρωμα στην Καστοριά ... η λίμνη την αυγή ..
























Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ