Τραγωδία στα Τέμπη: Στους δρόμους όλης της χώρας φοιτητές και μαθητές - "Ήταν η κακιά η (χ)ώρα"

Με μπαλόνια, κλάματα, πανό και οργισμένα συνθήματα για την τραγωδία στα Τέμπη μαθητές και φοιτητές πραγματοποιούν πορείες σε όλη τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες πορείες μαθητών και φοιτητών σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και άλλες πόλεις ανά την χώρα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, με τα συνθήματά τους να θέτουν στο στόχαστρο την υποτίμηση της αξίας των ζωών τους για τα κέρδη.

Θεσσαλονίκη: Μαθητές στέλνουν ηχηρό μήνυμα 

Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους.

Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.



twitter

Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».



twitter

Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ' αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».

Τέλος, στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».

Λάρισα: Ανατριχιαστικά τα συνθήματα στη μεγάλη πορεία

Με κεντρικό σύνθημα "στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ" η κεντρική πλατεία της Λάρισας έχει γεμίσει με δεκάδες φοιτητές και μαθητές που συγκεντρώθηκαν για την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως αναφέρει το Thesstoday.gr, νέα παιδιά, παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου από σχολεία της Λάρισας και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έρθει από νωρίς για να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη των θυμάτων.



screenshot/youtube

Στη μνήμη αυτών των παιδιών που έφυγαν τόσο άδικα, θέλουν να φωνάξουν ένα δυνατό "ποτέ ξανά".

Τα μηνύματα στα πανό είναι ανατριχιαστικά, κάποια από αυτά περιγράφουν τις καθημερινές συζητήσεις γονέων με τα παιδιά τους, όπως: "Στείλε μου όταν φτάσεις, οκ μαμά".

Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στην πλατεία, αλλά και στον ΟΣΕ της Λάρισας. 

Με λυγμούς η μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στην Καρδίτσα

Εκατοντάδες μαθητές της Καρδίτσας από 13 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έκαναν κατάληψη και αποχή από τα σχολεία τους, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό διαμαρτυρόμενοι για τα αθώα θύματα της ασύλληπτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.



ερτ

Οι μαθητές, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, παρέμειναν περίπου μια ώρα στην κεντρική πλατεία και από κει έφυγαν για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους με πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Καρδίτσας.

Η κινητοποίηση ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων (περί τα 500 άτομα) στην Καρδίτσα.

Όταν η μαθητική πορεία πέρασε μπροστά από το κατάστημα χρωμάτων που διατηρούν οι γονείς του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου επί της οδού Καραϊσκάκη, η πορεία κοντοστάθηκε φωνάζοντας συνθήματα “δεν ήταν ατύχημα ήταν έγκλημα”.

Μεγάλο συλλαλητήριο στον Βόλο

Εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές συμμετέχουν σε συλλαλητήριο στον Βόλο για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το ραντεβού δόθηκε στη Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στον Βόλο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την τιμωρία όσων ευθύνονται για τα αθώα θύματα.



gegonotanews.gr

"Πες στον μπαμπά να μην ξεκινήσει", έγραφε το πλακάτ που κρατούσε νεαρή μαθήτρια με μαύρα ρούχα στην κεφαλή της πορείας, όπως μεταδίδει το Gegonota.news. 

Κλειστά σχολεία και πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο

Τουλάχιστον 15 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου σε ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr, κλειστά είναι στο Ηράκλειο τα 1ο,4ο, 7ο ΓΕΛ. το Λύκειο Αγ. Βαρβάρας, Μοιρών, Τυμπακίου και Χάρακα όπως και το ΕΠΑΛ Μοιρών. Επίσης, "λουκέτο" έχει μπει στα 1ο,2ο,7ο και 9ο Γυμνάσια Ηρακλείου όπως και στα Γυμνάσια Βενεράτου, Αγ. Βαρβάρας και Γέργερης.

Συγκινητικό το μήνυμα στο 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, με πανό στην είσοδο του σχολείου όπου οι μαθητές αναφέρουν "Μαμά, πες του μπαμπά να μείνει σπίτι... Εγώ έφυγα! 28-02-2023 Τέμπη. Καλό ταξίδι".



ερτ

Με κατάληψη, πανό συμπαράστασης και μηνύματα με μαντινάδες εκφράζουν την οργή τους και οι μαθητές του 7ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου:



cretapost.gr

Σύμφωνα με το Cretapost.gr, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα πραγματοποιηθεί η σιωπηρή διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας στις 7 το απόγευμα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

"Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους συνανθρώπους μας που αγνοούνται και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς τους που τους αναζητούν και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί τις συναδέλιφσσες και τους συναδέλφους στη σιωπηρή διαμαρτυρία σωματείων και φορέων της πόλης, που διοργανώνεται την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 19:00 μμ στην πλ. Ελευθερίας, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές.

Πενθούμε τους νεκρούς μας- Απαιτούμε την αλήθεια".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ