Δίκη για το Μάτι: "Μέχρι να φτάσει ο τότε Πρωθυπουργός στο συντονιστικό υπήρχαν 37 νεκροί" - Τι είπε για τις απειλές, ο μάρτυρας

«Δεν στάθηκε τίποτα ικανό για να μην προχωρήσω την υπόθεση» είπε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος

Στις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει ότι δέχτηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών του για την φονική φωτιά στο Μάτι αναφέρθηκε ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσος καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

«Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω την υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις» ξεκαθάρισε φανερά φορτισμένος ο μάρτυρας ο οποίος έβαλε στο «κάδρο» τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και κατηγορούμενο στην υπόθεση Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της υπεράσπισης του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία υπέβαλε ένσταση για να μην αναφερθεί ο μάρτυρας στο ζήτημα η οποία, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή.

Διαβάστε ακόμα:

Δίκη για το Μάτι: Από τις 17.30 έπρεπε να διατάξουν εκκένωση, είχαν όλα τα στοιχεία – Τι αποκάλυψε ο εμπειρογνώμονας

 

Ο επιπυραγός κ. Λιότσιος, ο οποίος θεωρείται μάρτυρας «κλειδί» και καταχειροκροτήθηκε από το ακροατήριο, τόνισε πως δεν εκφράζει «προσωπικές απόψεις» ενώ αναφερόμενος στους κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο σημείωσε:

«Τους ανθρώπους, που είναι από πίσω μου, τους γνωρίζω 25 χρόνια. Ποτέ δε θα επέτρεπα να αδικηθεί κάποιος. Ποτέ δε θα άφηνα να μην πάρει την αξία η υπόθεση που της πρέπει».

Ο μάρτυρας διευκρίνισε πως εμμένει στις καταθέσεις που είχε δώσει στον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, επιβεβαίωσε πως «υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπο» του οι οποίες, ωστόσο, «δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου».

«Καμία απειλή ή προειδοποίηση δε στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε πως κατά τη διάρκεια της έρευνας του αντιλήφθηκε το «άρρωστο περιβάλλον» που υπήρχε στην Πυροσβεστική.

Ο κ. Λιότσιος υποστήριξε πως «όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός ό, τι ζήτησα το έλαβα» ενώ συμπλήρωσε πως συνάντησε «αντιδράσεις από τον τότε υπαρχηγό του Π. Σ. για τα ερωτήματα που έθετα, έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ».

«Έμεινα άναυδος αρχικά εγώ, έγινε παρουσία συναδέλφου που είναι εδώ. Δε θα πω όνομα. Με πήγε αυτός στον Τερζούδη και προς τιμή του είπε ό,τι ζητήσει να του το δώσετε. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για την καριέρα σου. Δεν έδινα σημασία…» ανέφερε ενώ στη συνέχεια περιέγραψε πως απευθύνθηκε στην αρμόδια εισαγγελέα την οποία ενημέρωσε για τα «εμπόδια» που συνάντησε. Ο μάρτυρας εξήγησε πως άμεσα εκδόθηκε και δεύτερο διοριστήριο για να αποστείλει ερωτήματα σε όλες τις υπηρεσίες/φορείς. «Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα όπως και περιφέρεια. Τα μόνα προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την Πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό, τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία» υπογράμμισε ο κ. Λιότσιος.

«Τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα τον εαυτό σου»

Ο μάρτυρας, αναφέρθηκε και σε μια συνάντηση που είχε, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο εκφράζοντας τη θέση πως ο ίδιος με τον ανακριτή Μαρνέρη και τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Ζαγοραίο «προστάτεψαν» την υπόθεση. «Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν θα επέτρεπε «σε κανέναν να παίξει με αυτήν την υπόθεση με οποιοδήποτε κόστος και για αυτό το λόγο καθυστέρησαν οι πραγματογνωμοσύνες». «Διανύαμε και μία προεκλογική περίοδο και δεν ήθελα να γίνει κλωτσοτσούφι η υπόθεση» τόνισε.

Αναφερόμενος στην επίμαχη συνάντηση ο μάρτυρας είπε πως έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ματθαιόπουλου. «Μου είπε «πάμε να τα πούμε από κοντά». Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αναφορές και πριν, με χιούμορ, είτε με καλό τρόπο είτε όχι…» είπε εξηγώντας πως ως πραγματογνώμονας θα μπορούσε να αρνηθεί να τον δει αλλά «ως αξιωματικός όχι».

«Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα τον εαυτό σου, θα σε βρει το ένα το άλλο. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με ένα αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες αλλά σε αυτό το βαθμό όχι» κατέθεσε.

Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Πως το εκλάβατε εσείς σε εκείνη τη φάση;

Μάρτυρας: Εντύπωση μου έκανε σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος του. Δεν ήξερα τι να κάνω, δυστυχώς έφυγε ο κ. Ζαγοραίος. Εκεί συνειδητοποίησα το άρρωστο περιβάλλον.

Ο κ. Λιότσιος κατέθεσε πως μετά το ραντεβού επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Ζαγοραίο χωρίς, όμως, να του περιγράψει τι ακριβώς ειπώθηκε. «Είχα πανικοβληθεί και δεν ήθελα να παραδώσω πραγματογνωμοσύνη. Με έπεισε ο Ζαγοραίος να την παραδώσω. Και μου είπε και εγώ να μην είμαι εδώ θα σε προστατέψω. Και θυμόμουν την κουβέντα του Ζαγοραίου συνέχεια» ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένος.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό με τη μηχανή του που συνέβη όταν έγιναν γνωστοί οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Όπως είπε πανικοβλήθηκε όταν 200 μέτρα από το σπίτι του φρέναρε και αντιλήφθηκε πως η αλυσίδα από την μηχανή, που είχε μόλις δυο χρόνια, είχε φύγει. «Ο τεχνικός μου είπε «κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο κάνε». Του λέω «τι λες;». Μου είπε αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δε ξεβιδώνει με τίποτα. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα» κατέθεσε.

«Τα μεσάνυχτα, υπήρχαν αναγγελίες για συνολικά 37 νεκρούς»

Ο μάρτυρας επανέλαβε πως από την έρευνα του προέκυψε πως τη μοιραία ημέρα στις 17.31 οι αρμόδιοι γνώριζαν για την τραγωδία ενώ το γενικό πρόσταγμα του είχε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Το ερώτημα είναι αν οι πληροφορίες διαχέονταν σε όλους» ανέφερε συμπληρώνοντας «οι ενημερώσεις βλέπουμε ότι γίνονται μέσω του κινητού. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Δεν προκύπτει ενημέρωση προς τον ίδιο τον κύριο Βαρδινογιάννη για ενημέρωση της φωτιάς…».

Εισαγγελέας: Είπατε ότι εκείνη την ώρα θα πρέπει να είχε δοθεί εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση.

Μάρτυρας: Γνωρίζαμε ότι η φωτιά διασπάστηκε σε δεύτερο οικισμό …Είχαμε όλες τις πληροφορίες για την επικινδυνότητα γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν επίγειες δυνάμεις, ότι υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο και δυστυχώς στις 18.36 υπάρχει αναφορά για πρώτους νεκρούς στο Νέο Βουτζά.

Εισαγγελέας: Γιατί χρησιμοποιήθηκαν κινητά για τις επικοινωνίες;

Μάρτυρας: Υπάρχει κι αυτή η επιλογή. Η συνήθης διαδικασία είναι να σε παίρνει αξιωματικός του κέντρου στο κινητό σου και να καταγράφεται. Καλώς χρησιμοποιήθηκαν κινητά αλλά πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση σε όλη την ιεραρχία. Για αυτό υπάρχει αυτή η δομή στο ΕΣΚΕ και καταγράφονται όλες οι συνομιλίες.

Ο κ. Λιότσιος κατέθεσε πως μέχρι να φτάσει ο τότε Πρωθυπουργός στο ΕΣΚΕ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρχαν αναγγελίες στο ΕΣΚΕ και άλλους φορείς για συνολικά 37 νεκρούς.

Η αυλαία της τετραήμερης κατάθεσης του πραγματογνώμονα έπεσε με χειροκροτήματα από το ακροατήριο. Η πρόεδρος του δικαστηρίου εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη δυσαρέσκεια της στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που κατακλύζουν καθημερινά τη δικαστική αίθουσα και εκείνους να απαντούν: «δεν χειροκροτούμε εσάς…».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ