7 είδη κρεμμυδιού: Κόκκινα, κίτρινα ή λευκά; Φρέσκα, ξερά, πράσα και στο βάθος... σκόρδο - Σε ποια φαγητά ταιριάζει το καθένα

Προτάσεις που αξίζει να δοκιμάσετε!

Τα κρεμμύδια είναι μια μεγάλη, χαρούμενη, και νόστιμη οικογένεια με πολλά διαφορετικά είδη και τρόπους μαγειρέματος. Τα κίτρινα κρεμμύδια, ωστόσο δεν κάνουν για όλα τα φαγητά, ούτε γίνεται να μπαίνουν παντού τα μωβ. Γίνεται δηλαδή αλλά το φαγητό θα βγει πιο νόστιμο αν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη ποικιλία, σύμφωνα με το madameginger.com!


pixabay

ΥΓ: Κι όμως το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών!

ΥΓ Νο.2: Αυτή είναι μία γενική κατηγοριοποίηση των κρεμμυδιών, αφού υπάρχουν πάρα πολλές πικοιλίες ανά είδος.  Για παράδειγμα υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικές ποικιλίες σκόρδου και εκατοντάδες ποικιλίες κρεμμυδιού ανά χρώμα/είδος.

Τα κλασσικά κόκκινα κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια με το όμορφο μωβ χρώμα έχουν ήπια γεύση, τραγανή υφή και δεν καραμελώνουν/γλυκαίνουν τόσο στο μαγείρεμα όσο τα κίτρινα.

Τρώγονται ιδανικά ωμά σε σαλάτες (η δική μου χωριάτικη έχει περισσότερο κρεμμύδι παρά ντομάτα), σε ωμές σάλτσες αλλά και σε burgers και sandwiches σε ροδέλες ή φέτες. Φυσικά δεν σας απαγορεύει κανείς να τα μαγειρέψετε, απλά δεν θα έχουν τόσο δυνατή γεύση όσο κάποιες άλλες ποικιλίες.

Ιδέες για τα κόκκινα κρεμμύδια:

– Αυθεντικά Αμερικάνικα Burgers

– Γουακαμόλε & Μεξικάνικη salsa fresca

– Λαχματζούν, η πίτσα της Ανατολής

– Χωριάτικη σαλάτα σε sandwich


pixabay

Τα κίτρινα κρεμμύδια

Τα πιο διαδεδομένα κρεμμύδια στις περισσότερες κουζίνες του κόσμου. Έχουν την τέλεια ισσοροπία γλυκιάς και καυτερής γεύσης. Καραμελώνουν και γλυκαίνουν υπέροχα όταν τα σωτάρουμε αλλά και όταν βράζουν. Είναι το κρεμμύδι “για όλες τις χρήσεις” αφού τρώγεται ευχάριστα ωμό αλλά δίνει καταπληκτική γεύση και όταν μαγειρεύεται.

Είναι ιδανικά για λαδερά, πίτες, ζεστές σάλτσες, μαγειρευτά αλλά και σαλάτες, κρύες σάλτσες και σάντουιτς όταν δεν έχουμε κόκκινα κρεμμύδια.

Συνταγές με κίτρινα κρεμμύδια:

– Παραδοσιακή κιμαδόπιτα Κοζάνης

– Μακαρονάδα με πράσο, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί

– Φασολάκια λαδερά, γλυκά σαν μέλι

– Αχνιστή γλώσσα με μουστάρδα σε 20 λεπτά


pixabay

Τα λευκά κρεμμύδια

Ένα κρεμμύδι που εντοπίζεται σπάνια στους πάγκους της λαϊκής και τα καφάσια του μανάβη. Ένα κρεμμύδι ολόλευκο με λεπτή σάρκα και αρκετά καυτερή γεύση. Είναι το κρεμμύδι που "προκαλεί" τα περισσότερα δάκρυα....

Ιδανικό για όλες τις χρήσεις του κίτρινου κρεμμυδιού, λαμβάνωντας πάντα υπόψιν μας ότι θα δώσει πιο πιπεράτη γεύση στο φαγητό μας. Είναι ιδανικά για spicy chutneys και μαρινάρισμα κρεάτων.

Τα φρέσκα κρεμμύδια

Τα νεαρά κρεμμύδια με το πράσινο φύλλωμα και τον μικρό βολβό είναι πολύ αγαπημένο υλικό στην κουζίνα, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Είναι ανοιξιάτικο λαχανικό αλλά πλέον εντοπίζεται όλο το χρόνο σε διάφορες ποικιλίες. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και Βιταμίνη C και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Όταν μαγειρευτεί το λευκό τους μέρος καραμελώνει,  γλυκαίνει και χάνει την αψάδα του ενώ το πράσινο μέρος μαραίνεται και επίσης αποκτά πιο ήπια γεύση.

Ιδανικά για τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι να τρώγονται ωμά, συνήθως κομμένα σε λεπτές λωρίδες/φέτες μέσα σε σαλάτες, σάντουιτς, ασιατικά πιάτα ή ως topping σε ζεστές σούπες. Αν περισσεύουν φρέσκα κρεμμυδάκια καλό είναι να σοταριστούν από το λευκό τους μέρος -ψιλοκομμένο βέβαια- μαζί με ξερό κρεμμύδι ως βάση για οποιδήποτε φαγητό, να ψηθούν ολόκληρα στο grill και να συνοδευτούν κρέας ή ψάρι.

Συνταγές με φρέσκα κρεμμυδάκια:

– Σολομός στο φούρνο με πορτοκάλι και lime

–  Σαλάτα μαυρομάτικα με γαρίδες

– Ταϋλανδέζικο κοτόπουλο με noodles

– Muffins καλαμποκιού με φρέσκο κρεμμυδάκι

– Πικάντικα sesame noodles με κοτόπουλο

Τα πράσα

Υπάρχει ένας απλός κανόνας: Πράσα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, φρέσκα κρεμμυδάκια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Έτσι τα φαγητά θα έχουν πάντα την γλύκα και την αψάδα των δύο αυτών αγαπημένων λαχανικών. Τα πράσα είναι σαν γιγάντια φρέσκα κρεμμύδια. Είναι γλυκά, νόστιμα, με έντονο άρωμα όταν μαγειρεύονται και είναι ίσως το μόνο από τα υπόλοιπα λαχανικά της οικογένειας των κρεμμυδιών που δεν τρώγεται (τουλάχιστον πολύ ευχάριστα) ωμό.

Ιδανικά για σούπες, πίτες, σάλτσες αλλά και ζωμούς.

Υπέροχες συνταγές με πράσα:

– Πανεύκολη σπιτική πρασόπιτα

– Σούπα βελουτέ κάστανο με σελινόριζα

– Μακαρονάδα με πράσο, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί

– Κριθαράκι με κρέμα κολοκύθας, φέτα και μυρωδικά

Το σκόρδο

Το σκόρδο ανήκει μεν στην οικογένεια των κρεμμυδιών, είναι μια ολόκληρη κατηγορία από μόνο του. Γενικά να σημειωθεί ότι κατάγεται από την Ασία, χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες του κόσμου και στην Ελλάδα είναι πολύ αγαπητό.

Είναι ιδανικό για ψητά, βραστά, μαγειρευτά, λαδερά, σάλτσες ζεστές και κρύες, σε σαλάτες αλλά και σε πίκλες και τουρσιά. Πάει δηλαδή σχεδόν με τα παντά!

Προτάσεις με σκόρδο:

– Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές & χωριάτικη

– Φαλάφελ: Η αυθεντική συνταγή

– Σπιτικες πίκλες

– Σούπα βελουτέ καρότο με καπνιστή πάπρικα

– Μεθυσμένα αχνιστά Μύδια με σκόρδο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ