Ποιό όσπριο ρίχνει πίεση, χοληστερόλη και αδυνατίζει; - Μπορούμε να το φάμε σε όλη την Σαρακοστή!

Κι όμως υπάρχει!

Εάν είστε χορτοφάγος ή προσπαθείτε να τρώτε φυτικά τις περισσότερες φορές, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με τα ρεβίθια! Αυτό το όσπριο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανήκει στην οικογένεια των «φασολιών» και αποτελεί γευστικό συστατικό πολλών συνταγών. Σε ένα μόνο φλιτζάνι, η κατανάλωση ρεβιθιών προσφέρει στον οργανισμό σας 10 έως 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 έως 12 γραμμάρια φυτικών ινών , 4 γραμμάρια λίπους και 34 έως 45 γραμμάρια υδατάνθρακες. Εν ολίγοις: είναι μια πηγή ενέργειας από θρεπτικά συστατικά.


pixabay

Μπορούν να σερβιριστούν μαλακά ή τραγανά, αλμυρά ή ελαφρώς γλυκά και εξακολουθούν να προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Όταν συμπεριλάβετε τα ρεβίθια στον προγραμματισμό των γευμάτων σας , θα δώσετε στο σώμα σας μια ώθηση ευεξίας. Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε αφού φάτε ρεβίθια. Εάν αρχίσετε να έχετε οποιοδήποτε είδος στομαχικών προβλημάτων ή άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τη γεύση και τα οφέλη αυτών των οσπρίων σε μέγεθος μπουκιάς, μερικοί μπορεί να μην τα αφομοιώνουν καλά. Από αυτό που δημιουργεί εθιστικό χούμους μέχρι την τέλεια προσθήκη πάνω από μια σαλάτα ή ένα ζεστό μπολ, τα ρεβίθια είναι μια κυρίως υγιεινή προσθήκη στην ισορροπημένη διατροφή σας!

Σύμφωνα με το eatthis.com τα ρεβύθια: 
 

1             Βοηθούν στην πέψη.

Οι φυτικές ίνες είναι ένα ουσιαστικό μέρος της πέψης, και ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται να τις πάρουν αρκετές καθημερινά. Ευτυχώς, τα ρεβίθια κυμαίνονται σε αυτή την κατηγορία, ιδιαίτερα με μια υψηλή δόση διαλυτών ινών που ονομάζεται ραφινόζη . Αυτό σας βοηθά να αφομοιώσετε το φαγητό σας πιο αργά, καθώς το καλό είδος βακτηρίων διασπά τη ραφινόζη. Επίσης, οι κενώσεις του εντέρου μπορεί να είναι πιο άνετες και πιο συχνές, σύμφωνα με μια μελέτη για τα ρεβίθια.

2             Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Για βέλτιστη ενέργεια, είναι απαραίτητο να διαχειρίζεστε τη χοληστερόλη σας, καθώς η τελευταία μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες σοβαρές ασθένειες. Επειδή τα ρεβίθια είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες, βελτιώνουν την υγεία του εντέρου μας και έτσι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης μας .

3             Μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Το σώμα μας παράγει εντυπωσιακά πράγματα, ικανά να καταπολεμούν τις ασθένειες, να δημιουργούν όργανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μας προστατεύουν από ιούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και πολλά άλλα. Όταν ταΐζουμε το σώμα μας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως το να τρώμε ρεβίθια, είναι σαν να δίνουμε ένα χέρι βοηθείας. Στην πραγματικότητα, όταν καταναλώνουμε ρεβίθια, το σώμα μας παράγει ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το λιπαρό οξύ μπορεί να καταπολεμήσει τα άρρωστα ή/και τα κύτταρα που πεθαίνουν. Μια άλλη μελέτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου !


pixabay

4             Σου δίνουν πιο δυνατά οστά.

Όπως πολλά άλλα όσπρια, τα ρεβίθια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά παρουσιάζουν πολλά θαύματα για το σώμα μας, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά είναι η οικοδόμηση ισχυρότερων πιο υγιών οστών.

5             Τα ρεβίθια σε κονσέρβα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε συσκευάζεται από έναν κατασκευαστή, τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια περιέχουν συχνά ένα πρόσθετο συντηρητικό για να εξασφαλίσουν φρεσκάδα και γεύση. Αν και αυτό δεν ενέχει κίνδυνο τις περισσότερες φορές, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέταλλο μπορεί να είναι προβληματικό. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα διαπίστωσε ότι μερικές φορές, τα κουτάκια ή τα καπάκια μπορεί να σκουριάσουν και να διαρρεύσουν στο φαγητό μας. Γι' αυτό είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα κονσερβοποιημένα προϊόντα σε ξηρό, σκοτεινό μέρος και να τα καταναλώνετε εντός ενός έτους από την αγορά .

6             Προσοχή στη δηλητηρίαση.

Αν και ο κίνδυνος μόλυνσης από κονσέρβες είναι πολύ χαμηλός, εξακολουθεί να υπάρχει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων . Η δηλητηρίαση είναι συνηθισμένη όταν κάποιος παρασκευάζει φαγητό στο σπίτι και η διαδικασία κονσερβοποίησης δεν έγινε σωστά. Αυτή η σοβαρή ασθένεια είναι σπάνια και προκαλείται από βακτήρια που διαταράσσουν το νευρικό σύστημα. Μερικές φορές, όταν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν αποθηκεύονται σωστά, αυτό το βακτήριο μπορεί να ευδοκιμήσει, ιδιαίτερα σε διαλύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα ρεβίθια .


pixabay

7             Είναι υγιεινά μόνο αν δεν το παρακάνετε.

Δεδομένου ότι τα ρεβίθια είναι υγιεινά, μπορείτε να έχετε όσο θέλετε, σωστά; Οχι τόσο πολύ. Ενώ αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, σιδήρου και ψευδαργύρου, μπορούν επίσης να μετατραπούν σε διάφορα σνακ και γεύματα που συγκεντρώνουν τις θερμίδες και τα συστατικά του λίπους . Δύο παραδείγματα είναι το χούμους και το φαλάφελ, τα οποία πρέπει να τρώγονται με μέτρο .

8             Μπορεί να μην είναι χωρίς γλουτένη — ακόμα κι αν λένε ότι είναι.

Αν προσέξετε τη συσκευασία στα ρεβίθια, θα παρατηρήσετε ότι η λέξη «χωρίς γλουτένη» δεν είναι τυπωμένη στην ετικέτα τους. Όμως, εφόσον τα όσπρια δεν περιέχουν όσπρια ή άλλες πηγές γλουτένης, δεν θα έπρεπε να είναι εμφανές αυτό το μήνυμα; Ο λόγος που οι κατασκευαστές αποφεύγουν αυτή τη λέξη οφείλεται στον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης. Ορισμένες κονσέρβες θα μπορούσαν να προέρχονται από δημητριακά, οπότε για να είμαστε ασφαλείς, δεν το αποκαλούν τρόφιμο χωρίς γλουτένη.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ