Εντυπωσιακά τα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία της Ελλάδας: Τα Yutong E-bus θα κυκλοφορούν σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη (φωτό)

Μηδενικές εκπομπές ρύπων και συνολικό κόστος 111 εκατ. ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εταιρίες ευρωπαϊκών εταιρειών αποχώρησαν σε διάφορα τμήματα του διαγωνισμού.

Το υπουργείο Μεταφορών ανακήρυξε της κινεζικής εταιρείας Yutong Bus ως προσωρινού αναδόχου για το τμήμα που αφορά την προμήθεια ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων (τμήμα 5).

Ειδικότερα, η Yutong Bus που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον όμιλο Κοπελούζου θα προχωρήσει στην προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. Η εταιρεία ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος με προσφερόμενη τιμή 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε λεωφορείο, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στο ποσό των 110,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι φορτιστές) πλέον ΦΠΑ.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο ακόμη διαγωνισμοί για την προμήθεια συνολικά 650 λεωφορείων. Ο διαγωνισμός έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021, έχει «σπάσει» σε 5 τμήματα λόγω του μεγάλου αριθμού οχημάτων, ενώ έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες, ματαιώσεις καθώς και προσφυγές από τους συμμετέχοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ανακηρύχθηκε η ιταλογαλλική Iveco ως προσωρινός ανάδοχος για το τμήμα του διαγωνισμού που αφορά την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18 μέτρων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), ενώ προσφάτως το τοπίο έγινε πιο ξεκάθαρο, μετά τον αποκλεισμό τριών εταιρειών από τμήματα του διαγωνισμού λόγω της ανόδου του κόστους παραγωγής των λεωφορείων και της συνεπακόλουθης μη ανανέωσης της οικονομικής τους προσφοράς.

Έτσι, η ισπανική Irizar που εκπροσωπείται από τον όμιλο Σαρακάκη αποσύρθηκε από το τμήμα του διαγωνισμού για την προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών λεωφορείων, ενώ είχε προηγηθεί και ο αποκλεισμός της κινεζικής BYD επειδή ο φάκελος της προσφοράς της είχε κριθεί ανεπαρκής.

Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Η Απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς αναγράφει μεταξύ άλλων:

«Το υπ’ αριθμ. VI/20-02-2023 πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού, με το οποίο η αρμόδια Επιτροπή εισηγείται ομόφωνα ότι:

(α) ο Υποφάκελος «Οικονομική Προσφορά» της εταιρείας YUTONG BUS CO. LTD ως προς το ΤΜΗΜΑ 5, το οποίο αφορά Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και των παρελκομένων τους, με ΕΣΗΔΗΣ 140671,1, είναι στο σύνολό του πλήρης και παραδεκτός ως προς το περιεχόμενό του, σύμφωνα με τους όρους και τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΤτΔ, χωρίς να συντρέχει λόγος αποκλεισμού του άρ. 2.4.4 του ΤτΔ και, συνεπώς η οικονομική προσφορά της εν λόγω εταιρείας γίνεται αποδεκτή.

(β) η τελική βαθμολογία που λαμβάνει η εταιρεία YUTONG BUS CO. LTD είναι 758.140,65, λαμβάνοντας υπόψη:

Α. για την προμήθεια 250 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12μ (συμπ. των φορτιστών βραδείας φόρτισης), την προσφερόμενη τιμή μονάδας τετρακοσίων σαράντα χιλιάδων επτακοσίων είκοσι ευρώ και είκοσι λεπτών του ευρώ (440.720,20 €), πλέον Φ.Π.Α., ήτοι συνολικά για τα 250 οχήματα του Τμήματος 5, το ποσό των εκατόν δέκα εκατομμυρίων εκατόν ογδόντα χιλιάδων τριακοσίων ευρώ (110.180.300,00 €), πλέον Φ.Π.Α.

Β. για την προμήθεια επτά (7) συστημάτων συσσωρευτή-ταχυφορτιστή την προσφερόμενη τιμή μονάδας ενενήντα δύο χιλιάδων εκατό ευρώ (92.100,00 €), πλέον Φ.Π.Α., ήτοι συνολικά για τα 7 συστήματα του Τμήματος 5, το ποσό των εξακοσίων σαράντα τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (644.700,00 €), πλέον Φ.Π.Α.

Γ. συνολικά, το ποσό των εκατόν δέκα εκατομμυρίων οκτακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (110.825.000,00 €) πλέον Φ.Π.Α., για την προμήθεια 250 αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12μ (συμπ. των φορτιστών βραδείας φόρτισης) και την προμήθεια επτά (7) συστημάτων συσσωρευτή-ταχυφορτιστή σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Αποφασίζουμε

1.Εγκρίνουμε το υπ’ αριθμ. VI/20-02-2023 πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού ως προς το Τμήμα 5, στο σύνολό του, το οποίο αφορά στην προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και των παρελκομένων τους, με αρ. ΕΣΗΔΗΣ 140671,1.

2.Αποδεχόμαστε την από 20-02-2023 ομόφωνη εισήγηση (πρακτικό υπ’ αριθμ. VΙ) της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο υπ’ αριθ. VΙ πρακτικό της και ανακηρύσσουμε τον οικονομικό φορέα με την επωνυμία «YUTONG BUS CO. LTD» προσωρινό ανάδοχο, ως προς το Τμήμα 5 του Διαγωνισμού (με Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. 140671,1), το οποίο αφορά Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και των παρελκομένων τους.

3.Κατά της παρούσας χωρεί προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., σύμφωνα με την παράγραφο 3.4 της Διακήρυξης.

4.Η Αναθέτουσα Αρχή με την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, απευθύνει πρόσκληση στον «προσωρινό Ανάδοχο» προκειμένου αυτός να υποβάλει εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας ηλεκτρονικώς μέσω του Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ, τα αποδεικτικά έγγραφα και δικαιολογητικά που περιγράφονται στην παράγραφο 2.2.9.2 της διακήρυξης, κατά τα οριζόμενα αναλυτικά στο άρθρο 3.2 της διακήρυξης.

Το υπ’ αριθμ. VI/20-02-2023 Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ